Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

Petr Čermák | rubrika: Tip na knihu | 1. 4. 2008
Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora
Člověk se může stát dobrým investorem, pokud zvládne sám sebe. Jinak se i dobré příležitosti snadno mohou obrátit do červených čísel. Tak by se dala v kostce shrnout kniha Johna Nowaka Psychologie obchodování.

Psychologie obchodování či vlastní sebekontrola je podle Johna Nowaka jednou ze zanedbávaných oblastí při obchodování na burzách. Jenže aby byl investor úspěšný, měl by se věnovat i této stránce. „Psychologie má minimálně 60procentní podíl na tom, zda jako obchodníci budeme v budoucnu úspěšní, nebo ne,“ tvrdí Nowak, a o kus dále píše: „Je překvapivé, že s lepšími technologiemi a analytickými systémy v žádném případě nepřibývá adekvátním tempem i množství úspěšných obchodníků.“

Kniha je členěna do čtyř částí a ve všech se nějakým způsobem objevuje, že je důležité brát v úvahu nejen stav globální ekonomiky či nabídky a poptávky. „Trhy jsou nelogickým prostředím, kterým nevládne ani aktuální nabídka a poptávka dané komodity ve světě, ani žádné matematické definice a magické formule. Trhům vládnou emoce davu,“ myslí si Nowak.

Název: Kompletní průvodce: Psychologie obchodování
- elektronická kniha
Autor: John Nowak
Cena: 250 Kč
objednávkový formulář

Prvním pravidlem, jak ho vidí autor knihy, je zvolit si vhodný cíl. Stejně tak je nutné mít i dostatek času. Pokud je cíl příliš velký a času málu, pravděpodobně jediným výsledkem bude pocit frustrace. Stejně tak je nutné si uvědomit, že peníze nepadají z nebe, i když obchodování k tomu má podle Nowaka velmi blízko. I tak se to ale nestane zítra a při jednom obchodu, jak mnohdy doufají začínající hráči na trzích. „První radou je: rozhodně nespěchejte,“ píše autor. I to je jedním z předpokladů, jak se přesunout z 80 procent lidí, kteří ztrácí na komoditních trzích, do skupiny 20 procent, kteří obchodováním dokáží vydělat peníze.

Dalším předpokladem je přijmout „realitu trhů“. „Jediným způsob, jak vydělávat na trzích neboli ve vysoce nelogickém a nepředvídatelném prostředí, je využít pravděpodobností, které přesouvají výhody na vaši stranu. Žádný jiný způsob vydělávání na trzích není, nikdy nebyl a nikdy nebude,“ myslí si Nowak. Jinými slovy je také nezbytné, aby správný obchodník uměl žít s pocitem, že pokud jeho obchodní model vydělává v 60 procentech případů, tak čtyři případy z deseti dopadnou špatně. A může jich být klidně osm či dvanáct za sebou, než se začne pravděpodobnost zase srovnávat. Velké ztráty a naopak slibné zisky s sebou přinášejí dalšího nepřítele obchodníka, a to emoce, hlavně strach a chamtivost.

„Strach má výrazný vliv na každý krok, který v našem obchodování uděláme,“ tvrdí Nowak. Stejně tak i chamtivost. Kvůli prvnímu člověk začíná obchodovat pozdě, kvůli druhému zas neví, kdy má kontrakt ukončit. Tyto pocity je prý nutné si uvědomit a nenechat se jimi ovlivnit. Tak může fungovat něco, co obchodníci zkoušejí na papíru a co na reálných datech vypadá, že by mělo statisticky fungovat, i v případě, kdy jde člověk s kůží na trh. Je důležité dodržovat svá pravidla, která si investor či spekulant stanoví před obchodováním, v opačném případě může přijít o peníze. „Dobře jim tak, alespoň máme na kom vydělávat,“ tvrdí Nowak o těch, kteří porušují stanovené zásady.

Anketa

Myslíte si, že jste silnější než vaše emoce?

Postupně by se tedy měl investor dobrat zkušeností a nenechat se odradit prvním špatným obchodem, kdy vše vypadalo, že investice musí vydělat. „Pozitivní přístup je jediný možný způsob, jak se obchodování naučit,“ píše Nowak. Povede k „citu pro trhy“, jehož prostřednictvím se opět dá zvýšit pravděpodobnost, že peníze potečou tím správným směrem.

Celá kniha, která je distribuována pouze elektronickou formou, je čtivě napsána. Až na pár detailů jí bude rozumět každý. Čtenáři se může zdát, že je v ní jednoduchosti až příliš, ale jako úvod do problematiky poslouží dobře. Zápornou stranu mince tvoří ne příliš dobrá gramatika, která mnohde bije do očí i člověka, který více přemýšlí nad obsahem než nad formou.

Myslíte si, že lze chování na finančních trzích nějak předvídat, nebo je nálada davu tak vrtkavá, že lze opravdu použít pouze statistiku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

emoce, knihy, psychologie, trader, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Patria začala lákat drobné a střední investory

27. 3. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Patria začala lákat drobné a střední investory

Začátkem března vstoupila do boje o menší investory společnost Patria. Nabízí systém miniSPAD, ve kterém je možné nakoupit akcie firem obchodovaných na pražské burze, a to v objemu... celý článek

Jak zbohatnout čtením křivek

14. 3. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak zbohatnout čtením křivek

Nějak se v tom ztrácím, prohlásil účastník semináře společnosti Czechwealth o technické analýze a odešel. Ostatní vydrželi až do konce. Většinou proto, že obchodování na finančních... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jak se stát hrdým majitelem akcie

29. 2. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak se stát hrdým majitelem akcie

Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici... celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Partners Financial Services