Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 28. 3. 2008 | 4 komentáře
Bankovky, které uchvátily i arabské šejky
Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého mu může svět závidět.

Cestovatel je doslova předurčen k tomu, aby se z něj stal sběratel, vzpomíná na své sběratelské začátky Evžen Škňouřil, předseda Evropské numismatické asociace. Během několika desítek let dokázal dát dohromady unikátní sbírku bankovek z celého světa, kterou obdivovali i bankéři ve Spojených arabských emirátech.

Ke sbírání mincí a bankovek se dostal jako student námořní školy v Polsku. Už v době studií se Škňouřil začal plavit na námořních lodích. „Dostávali jsme tehdy naloďovací příplatek v dolarech. Podle hodnosti se toto kapesné pohybovalo od padesáti centů až po tři dolary na den. Kapitán si tak přišel na 100 dolarů za měsíc. Někdo peníze šetřil, jiní kapesné proměnili na místní měnu a stihli ho utratit. Já patřil k té druhé skupině. Díky tomu se mi do rukou začaly dostávat cizí bankovky a mince,“ vypráví tehdejší námořní poručík.

Notafilie = sbírání papírových platidel a nauka o nich

Lidé začali bankovky sbírat pravděpodobně od začátku jejich existence. Nejstarší bankovka světa je z roku 1368, v Evropě se bankovky začaly objevovat od roku 1638.
Notafilie jako vědní disciplína a sběratelský koníček zaznamenala rozvoj v 60. letech minulého století. V roce 1961 vznikla také první mezinárodní organizace sběratelů bankovek IBNS (The International Bank Note Society).

Mince z celého světa sbíral i jeho dobrý kamarád. A tak mu Škňouřil začal z cest vozit zajímavé „úlovky“. Jedním z nich byly mince ze směnárenského obchůdku v přístavu Port Said v suezském kanálu. „Suezským průplavem tehdy plulo velké množství osobních námořních lodí. Pasažéři ze všech koutů světa mívali u sebe nejrůznější mince a místní směnárníci je od nich pod nejrůznějšími záminkami získávali. Náhodně jsem se dostal do jednoho směnárenského obchůdku. Byla v něm obrovská káď s mincemi, odhadem tak dvě tuny kovu. Vedle sebe ležely mince z Nigérie, Panamy a dalších zemí.“

Škňouřil měl u sebe pár neplatných stříbrných mincí a pokusil se o první směnu. „Dlouho jsme smlouvali, nakonec mi směnárník nechal volnou ruku, abych si vybral,“ popisuje bývalý námořník. Najednou směnárník řekl: „A dost. To stačí!“ Dál se smlouvat nedalo.

„Moc dobrý obchod jsem asi neudělal,“ říká pobaveně nynější předseda Evropské numismatické asociace.

Z cest zásoboval mincemi i další známé. Postupně mu kovovky zůstávaly v kapsách nebo v šuplíku jako památka na cesty. „Pak začnete vyhledávat mince, které vám chybí. Tak vznikají všechny laické sbírky. Začnete dávat dohromady mince třeba podle toho, jak se vám líbí, podle neobvyklého tvaru, lesku kovu, nebo zajímavého motivu.“

Anketa

Co děláte s penězi, které si přivezete z dovolené?

Cizokrajné bankovky se v té době v Československu ještě tolik nesbíraly. Notafilie, čili sbírání papírových platidel a nauka o nich, byla v plenkách. „Platil zákon, který nařizoval, že jakoukoliv valutu přivezenou z cest musíte nejprve nabídnout k odkoupení bance. Bankovky si mohl beztrestně nechat člověk jen tehdy, pokud je tehdejší Státní banka československá odmítla. Jinak se každý vystavoval postihu za trestný čin ohrožování devizového hospodářství,“ popisuje Evžen Škňouřil.

První papírovou bankovku si přivezl z Nigérie v polovině 70. let. Nejmenší místní nominál v hodnotě 50 kobo začal používat jako záložku do rozečtené knížky. Zůstala v knížce zapomenuta i po návratu domů a stala se základem pozdější rozsáhlé sbírky. „Její tehdejší nominální hodnota byla malá, asi kolem čtvrt dolaru. Dnešní sběratelská hodnota se ale pohybuje v řádu několika desítek dolarů,“ říká pražský numismatik.

Papírové peníze ho nadchly, studoval a získával informace o měnách jednotlivých zemí a historických souvislostech, které je provázejí. O bankovkách začal psát a stal se dokonce dopisovatelem amerického odborného měsíčníku.

Před osmi lety měla veřejnost příležitost vidět bankovky z celého světa, které se inženýru Škňouřilovi podařilo nashromáždit, v Náprstkově muzeu v Praze. Výstava putovala i do Spojených arabských emirátů, kde sklidila neobyčejnou pozornost. Spolu s výstavou slavila velký úspěch česká diplomacie. „Na zahájení výstavy se podařilo pozvat guvernéra centrální banky sultána Al Suwaidího, člena královské rodiny, což nám diplomaté evropských zemí záviděli. A spolu s ním na výstavu přišli nejvyšší představitelé všech bank, které působí v Emirátech včetně Arabské rozvojové banky a Islámské banky,“ vzpomíná autor výstavy.

Celou sbírku nakonec Evžen Škňouřil bezplatně věnoval Náprstkovu muzeu v Praze. Její účetní hodnota byla oceněna na čtvrt milionu korun. „Uvědomil jsem si, že není podstatné něco vlastnit, ale je velmi důležité o tom přinést určité svědectví.“ Výstava bankovek by se měla stát součástí stále expozice Náprstkova muzea nazvané Peníze světa. „Vedení muzea už vše schválilo, zatím ale chybí peníze na rekonstrukci druhého poschodí hlavní budovy, kde budou bankovky vystaveny,“ poznamenává předseda Evropské numismatické asociace.

 

Sbíráte bankovky nebo mince? Jak se k nim dostáváte? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Partners Financial Services