Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 20. 3. 2008 | 12 komentářů
Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste
Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout. Hovoří se o příštím roce i o tom, že pak zažije trh se zlatem pořádný sešup.

V Americe znovu výrazně klesly úrokové sazby, dolar sice na chvíli posílil, jeho oslabování se však čeká dál. A přesto cena zlata spadla. Na první pohled to zní nelogicky. Investoři a spekulanti už několik měsíců nakupují zlato a ženou tak jeho cenu na rekordní hodnoty právě z obavy, že dolar bude kvůli klesajícím úrokovým sazbám čím dál slabší. Přesto má středeční největší jednodenní zlevnění zlata od roku 2006 celkem jednoduché vysvětlení.

Trh čekal, že americká centrální banka FED sníží hlavní úrokové sazby o jeden procentní bod. Investoři proto do cen zlata toto očekávání promítli a poslali jeho cenu na začátku týdne nad tisíc dolarů za trojskou unci. Jenže FED jim udělal čáru přes rozpočet, když úroky snížil jen o tři čtvrtiny procentního bodu. „Proto muselo zlato tak náhle zlevnit,“ řekl agentuře Bloomberg Joel Crane z Deutsche Bank.

Zlato a spekulanti
Zlato vs. ropa
Zlato chrání před dolarem
Cenu zlata ženou vzhůru investoři (čisté pozice v kontraktech futures)

Cena zlata roste ve všech měnách. Zdražuje tedy rychleji, než o kolik oslabuje americký dolar. V dolarech zlato podražilo od roku 2000 3,5krát, v eurech 2,3krát. Za nárůsty stojí snaha investorů zajistit se proti padajícímu dolaru a inflaci. Část z nich spekuluje, že na dalším růstu ceny zlata vydělá. To je vidět  z  čistých pozic na newyorské komoditní burze. Počet nákupních kontraktů futures, které spekulují na zdražování zlata, převyšuje o 200 tisíc počet kontraktů, které zlato prodávají.

Nicméně tato epizoda je nejspíš pouze drobným škobrtnutím na stoupající cestě zlata po finančních trzích. Nic z toho, co dosud hnalo drahý kov vzhůru, zatím nepominulo. Dolar je pořád slabý. Inflace nejen v Americe neklesá. Nejistota ohledně osudu americké ekonomiky a krize na finančních trzích je stále velká.

„Dokud bude dolar slábnout, bude růst poptávka po zlatě a s tím i jeho cena,“ vysvětluje Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT. Díky zlatu totiž dolary investorů neztrácí hodnotu. Spíše naopak, od začátku roku oslabil dolar vůči euru zhruba o šest procent, zatímco cena zlata vzrostla o více než 18 procent. Takže kdo v lednu za padající dolar nakoupil zlato, vydělal na tom, i kdyby svou investici dnes převedl zpět do dolarů.

Čeká se, že americká měna bude i přes středeční posílení vůči hlavním světovým měnám dál oslabovat. Analytici očekávají, že americký FED bude ve snižování úrokových sazeb pokračovat, což bude snižovat výnosnost dolarových aktiv a poptávku po nich. Do konce roku by mohly spadnout pod dvě procenta, odhadují finanční trhy. To dál srazí i hodnotu dolaru. „Obrat by mohl přijít nejspíš koncem roku či v polovině roku 2009,“ odhaduje Matthew Turner z londýnské společnosti Virtual Metals.

Objektivní důvody pro zdražování zlata v poslední době neexistují. Většina analytiků soudí, že nabídka a poptávka po fyzickém zlatě je zhruba v rovnováze. Navíc v Americe a Evropě klesá zájem o zlaté šperky kvůli jejich vysoké ceně. To částečně vyrovnává větší hlad po zlatých ozdobách v bohatnoucích asijských státech.

Na historická maxima ženou zlato spekulanti a investoři, jako třeba hedgeové fondy či banky. Lze to vyčíst například z počtu kontraktů futures, které se obchodují na newyorské komoditní burze NYMEX. Čisté pozice investorů dlouhodobě rostou. To znamená, že spekulují na další zvyšování ceny zlata. Nyní navyšují běžnou poptávku spotřebitelů fyzického zlata o zhruba sedmdesát tun drahého kovu, což jsou necelá tři procenta roční světové produkce.

Zkuste si, co víte o zlatě

Mezi významné hráče se zařazují arabské či ruské státní fondy, které potřebují ochránit před znehodnocením dolarové příjmy z prodeje ropy. „Není vyloučené, že za značnou část těchto peněz nakupují právě zlato,“ říká Sklenář. Do hry vstupují i některé centrální banky, zejména z Asie, kterým slábnoucí dolar výrazně znehodnocuje devizové rezervy. „Pár bank už naznačilo, že za dolary raději koupí do svých rezerv zlato,“ tvrdí Frederic Panizzutti z ženevské firmy MKS Finance.

K nim se přidávají i samotní producenti zlata. Ti nyní ve velkém ruší staré kontrakty, prostřednictvím nichž prodávali dosud nevytěžené zlato za předem sjednané ceny. Ty jsou podstatně nižší, než za kolik se žlutý kov obchoduje dnes. Rušení kontraktů přitom znamená, že na finančních trzích kupují toto dříve prodané zlato zpět a zvyšují už tak vysokou poptávku a cenu.

Nynější zlatá horečka začíná připomínat bublinu, která nedávno praskla třeba na americkém nemovitostním trhu. Podle odhadů Johna Reada z investiční banky UBS bylo zlato už na úrovni 870 dolarů za unci předražené o 150 a 200 dolarů. Dnes se přitom obchoduje kolem 950 dolarů a jedna unce s dodáním na konci roku se nyní v New Yorku prodává za 980 dolarů. Ještě v pondělí to bylo skoro 1 100 dolarů.

Kdy bublina praskne, je podle analytiků velmi těžké předpovědět. Bude záležet, jak se bude dařit americké ekonomice. Ta by se podle většiny z nich měla začít zotavovat ve druhé polovině letošního roku. „Poslední takto výrazná zlatá bublina trvala sedm let od roku 1973 do roku 1980, kdy zlato zdražilo z 65 na 850 dolarů. Pak přišlo dvacet let, během něhož se zlato pohybovalo kolem 250 dolarů za unci. Finanční historie se přitom často opakuje,“ naznačuje Jeffrey Rhoes z INTL Commodities, kam až by zlato mohlo spadnout. A tajemně dodává, že i nynější býčí hon na zlato se letos přehoupl do svého sedmého roku.

Kam až se vyšplhá cena zlata na světových trzích? Koupili byste ještě cenné papíry navázané na zlato? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2008 8:23, Michal Kára

Za posledni dva dny spadlo zlato o 6% ;-)

Jo, a co se tyce uvadeneho "poctu spekulantu" - to jsou zrejme large + small speculators z COT reportu, ze? To neni tak uplne vypovidajici, protoze na opacne strane stoji zajistovatele (vesmes producenti) a ti vzdycky budou na kratke strane kontraktu.

+49
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

19. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

Ceny zlata vzrostly na sedmadvacetileté maximum. Skoro se opakuje situace z doby, kdy zlato dosáhlo rekordu: politická nestabilita ve světě se potkala s ekonomickou nejistotou ohledně... celý článek

Partners Financial Services