Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?
Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“. Zdraží jim povinné ručení. Je to dobře nebo špatně? Podělte se o názor a přečtěte si mínění ostatních.

Bezohledné řidiče chce ministr vnitra Ivan Langer přivést k rozumu nejen trestnými body a pokutami za přestupky, ale také zvýšením ceny za povinné ručení. Ta by se podle nyní projednávané novely zákona o policii měla počítat i na základě získaných trestných bodů. Nebezpečně jezdící řidiči, kteří sice jezdí bez nehody a pobírají za to od pojišťovny bonusy, by tak nyní platili více. Pro pojišťovnu totiž představují podstatně vyšší riziko než ostatní řidiči. Naopak zodpovědným řidičům by novela mohla povinné ručení údajně zlevnit.

Podle Langera o potenciální nebezpečnosti konkrétního řidiče vypovídá počet bodů v kartě řidiče podstatně více než fakt, zda způsobil nějakou banální nehodu nebo, jak má silné auto. Navrhovaná úprava zákona ale není žádnou novinkou. Tímto způsobem funguje spolupráce s pojišťovnami a evidencí dopravních přestupků už dlouho například v Minnesotě ve Spojených státech amerických.

Pokud bude novela schválena, myslíte, že to situaci v Česku vyřeší? Je správné, aby byl nedisciplinovaný řidič trestán nejen body a pokutami, ale i dražším povinným ručením? Co by situaci na českých silnicích výrazně zlepšilo?

NAPIŠTE SVŮJ NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH ČTENÁŘŮ.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

22. 3. 2008 15:32 | Karel

je to všechno blbost, protože lidé na toto najdou kličku a bude z toho jenom bublina. Mám pocit, že jsem slyšel o tom, že úředník nemá nárok na svoje místo dokud nevymyslí nějaký formulář. Naši ministři se předhánějí, kdo vymyslí větší hloupost a já si počkám na další zvonky, protože to začíná být zajímavé. Já bych se zamyslel jenom nad tím, jestli na nehodovosti se podílejí více řidiči nebo technický stav silnic..
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2008 18:48 | GLUM-II

Nějak nerozumím tomu, proč státním orgánům záleží na tom, aby soukromé subjekty (pojišťovny) měly vyšší zisky a jak obhájí zpřístupnění osobních údajů občanů shromažďovaných státní správou třetí straně a jak zajistí aby nedošlo touto cestou k úniku soukromých dat občanů. Je to jen o tom, že stát opět ukrojí kousek ze svobod občanů.Pokud chce řidiče trestat za porušování předpisů, má na to již dnes dostatek pravomocí a hlavně je to v kompetenci policií a ne soukromých subjektů. Ovšem zřejmě jde zase o peníze jako ve všem v tomto státě.Občany je třeba ještě více škubat, aby bylo třeba na financování teroristů vládnoucích v Palestině. Ostatně ve výcviku a financování teroristů všeho druhu byl náš stát vždycky machr a v tom se nic nezměnilo.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2008 15:36 | Fix

Povinné ručení se vztahuje na auto ne na řidiče.
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2008 13:19 | Nesmyslnost předpisů

Dopravní předpisy se mění, asi proto, že byly dříve špatné. A vystihují dopravní předpisy situaci nejvýhodnějším způsobem ? Každý musí uznat, že nikoliv. Ve 3 ráno jsem sledoval jak projel křižovatku v Letňanech kamion na červenou. Od škarpy se odlepil policejní vůz a s majákem se vydal za hříšníkem.

Situace na mistě byla taková. Byla mrazivá noc, nikde široko daleko ani živáčka, ani jiné auto. Kamionista se spolehl na to , že široko daleko je sám, křižovatka byla přehledná a nikoho evidentně neohrožoval. Zvítězila u řidiče logika nad nesmyslností uplatnění direktivy ze zákona. Pilný policista vyrazil bránit zákon.

A tohle je modelová situace pro mnoho dalších nesmyslných čar na vozovce a dalších nařízení, které v dané situaci brzdí život a odporují logice a ze zákona je je třeba dodržet.

Bude li plnění vymáháno , pak jistě bude vymoženo, ale také to prodraží celý život společnosti, zpomali to dopravu a zvýší to náklady na život i těch , kteří to ani netuší. Zvýši se náklady i neřidičů jímž se zvedne cena zboží vlivem zdražení dopravy. Nařízení mi připadá spíše jako výtězství byrokracie nad ekonomikou.

Kamion ušetřil životní prostřetí, tím že nebrzdil a využil bezpečně setrvačnost vozidla, orgán trval na brždění a vyvalení mračna výfukových zplodin při rozjezdu, bezpečnost, vzhledem k přehlednosti křižovatky se při ani jednom ze způsobů projetí nebyla narušena.

Proč tam policie číhala ? A proč nevypnula semafor ? No to nevím ! Je fakt, že nějaké pokuty vybrat musí a nějaké body taky rozdat musí, ale jestli ten řidič byl poděs s dvaceti nehodami na kontě , nebo milionář bez nehod to se asi nedovíme.
+68
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2008 12:58 | Michal Kára

Prave to jsem psal - pokutuje se podle toho, co se pokutuje dobre, ne co je realne nebezpecne. K tomu nebezpecnemu predjizdeni muzu pripocist nedodrzovani bezpecne vzdalenosti - casto je to v jednom. Nejvic "miluju" kdyz minejaky myskar uhne pred protijedoucim autem 5 cm pred muj naraznik :-/
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2008 12:20 | Petr Dvořák

Ono se nebezpečné předjiždění docela špatně pokutuje.

Policie by se nicméně měla spíš zaměřit na to, aby zavedené opatření jako jsou třeba úsekové kamery a z nich udílené body měly nějaký preventivní smysl. Znáte naopak někoho, kdo dostal z úsekové kamery pokutu? Resp. víte někdo, kolik máte bodů?
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2008 8:35 | Michal Kára

Jelikoz je doprava kontrolovana tak, aby byl maximalizovan prijem z pokut a nikoli bezpecnost provozu, tak je navrh naprosto nesmyslny. Nebo snad nekdo vi o nekom, kdo by dostal pokutu za nebezpecne predjizdeni?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2008 7:39 | libor

Podle mého názoru to není dobré řešení. Podle mě by stačilo jim přehrát pár dopravních nehod s tragickými následky a možná by to pomohlo víc. A nebo rovnou ať se podílí na odstrňení následků takovéto nehody.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 8 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

Pomocí mobilu se dá v Česku zaplatit jízdenka na metro či poplatky u lékaře. Uvažuje se i o platbách za parkování. Oproti Japonsku je zatím pořád jen pravěk. Láká vás představa, že... celý článek

Měl by stát ovlivňovat ceny v supermarketech?

6. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Měl by stát ovlivňovat ceny v supermarketech?

Většina Čechů v nich nakupuje a zároveň je nemá ráda. Výrobci potravin je obviňují, že je přivádějí na pokraj bankrotu. Řeč je obchodních řetězcích. Co si o nakupování v supermarketech... celý článek

Jak se můžeme bránit zdražování elektřiny? Odpovězte a vyhrajte.

28. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Jak se můžeme bránit zdražování elektřiny? Odpovězte a vyhrajte.

Elektřina je čím dál dražší a elektrárenská společnost ČEZ proto může každý rok hlásit vyšší a vyšší zisky. Existuje způsob, jak se rostoucím cenám elektřiny bránit? Neměl by ČEZ snížit... celý článek

Co byste udělali s milionem korun?

21. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 41 komentářů

Co byste udělali s milionem korun?

Milion už dnes v Česku nejsou zase tak velké peníze. Přesto se s ním dá leccos podniknout. Něco si koupit, splatit dluhy, objet svět nebo ho investovat a užívat si později. Co byste... celý článek

Zaslouží si zákonodárci za prezidentskou volbu svůj plat?

14. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Zaslouží si zákonodárci za prezidentskou volbu svůj plat?

Dovedete si představit, že byste jako zaměstnanec nesplnili jeden z hlavních úkolů, pohádali se s konkurencí, zesměšnili majitele firmy, kde pracujete, a přesto zůstali jejím zaměstnancem?... celý článek

Partners Financial Services