Z piva pupek plný peněz být nemusí

Petr Čermák | rubrika: Recenze | 17. 3. 2008 | 1 komentář
Z piva pupek plný peněz být nemusí
ČSOB představila na začátku března nový zajištěný „pivní“ fond. Nabízí investici do portfolia akcií předních světových pivovarů. Rizikem je, že výnos se určuje až v posledních 18 měsících. Dali jsme mu tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

První dochovaná písemná zmínka o vaření piva je stará zhruba 4800 let. Sumery tehdy určitě nenapadlo, že jednou se z této kratochvíle stane významný byznys, který se dočká i vlastního podílového fondu. V Česku představila 6. března ČSOB zajištěný podílový fond Světových pivovarů 1. „Křtím tě a přeji hodně štěstí,“ pronesl při příležitosti představení fondu jeho kmotr František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a polil certifikát fondu pivem.

Tento „pivní fond“ je fondem zajištěným na dobu pěti let a sedmi měsíců do 31. října 2013. „Chceme ho nabízet k dalším sektorovým fondům ČSOB, aby investoři mohli lépe rozložit riziko,“ říká Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Zajištěný fond garantuje vrácení vložené částky a 70procentní účast na růstu podkladového koše akcií šestnácti společností, které jsou činné převážně v oblasti pivovarnictví, i když některé z nich vyrábějí destiláty či víno. „Je tam i pár společností, které se na pivo přímo nespecializují,“ přiznává Tomáš Kopecký, mluvčí ČSOB. Akcie čtyř společností mají v koši váhu deset procent, zbylé pět procent.

Částka, z které se výnos rozděluje, je stanovena jako průměr cen, kterých bude koš dosahovat v posledních dnech posledních osmnácti měsíců životnosti fondu. „To ovšem znamená, že investor se vzdává hlavního přínosu dlouhodobé investice, tedy možnosti realizovat svůj zisk na základně aktuálních podmínek na trhu,“ myslí si Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus a dodává, že riziko může spočívat v případné silné korekci trhů v letech 2012 a 2013, kdyby ceny akcií pivovarů náhle spadly. Prospekt k fondu přiznává vysoké tržní a výnosové riziko, zatímco ostatní rizika jsou nižší.

Pivovary v portfoliu fondu

PivovarPodíl v portfoliu
DIAGEO PLC10 %
FOSTER''S GROUP LTD 10 %
HEINEKEN NV10 %
LION NATHAN LIMITED 10 %
ANHEUSER-BUSCH COS INC.5 %
ASAHI BREWERIES LTD5 %
BROWN-FORMAN CORP-CLASS B 5 %
CARLSBERG AS-B5 %
FOMENTO ECONOMICA MEXICANO5 %
FORTUNE BRANDS INC 5 %
INBEV NV 5 %
KIRIN HOLDINGS CO LTD 5 %
MOLSON COORS BREWING CO –B5 %
PERNOD-RICARD SA 5 %
REMY COINTREAU5 %
SABMILLER PLC5 %

Na druhou stranu příznivě pro fond hovoří čísla z pivovarnického průmyslu. Celosvětově výroba piva dlouhodobě roste. „Spočítal jsem, že pivovary ve fondu představují 60 procent světové výroby piva,“ říká Frantík. Příčinou jejich růstu je hlavně úspěšné tažení piva v Asii. „Asijské trhy objevily pivo a spotřeba roste úměrně s tamními příjmy,“ míní Frantík. „Tzv. vodková zóna kolem Ruska je na ústupu,“ tvrdí Barta. „Většina největších pivovarů zaznamenává v poslední době silné nárůsty spotřeby na nových trzích v Asii, Africe a Jižní Americe,“ potvrzuje Bartova slova Hatlapatka. Stabilní tržby tohoto sektoru mohou být výhodou. „Jako zajištění proti současným problémům na finančních trzích tento sektor ale nevidím,“ domnívá se Hatlapatka.

V sektoru může pokračovat konsolidace, kdy velké pivovary kupují malé. „Vysoké ceny energií mohou významně ohrožovat relativně nízké marže a úspory z rozsahu dosahované fúzemi mohou být lákavější než dříve,“ vysvětluje Hatlapatka důvod, proč může dál pokračovat přebírání menších pivovarů či fúze velkých. Fond na to pamatuje případnou změnou koše akcií, kterou má v prospektu upravenu.

Fond lze koupit do konce března. Vstupní poplatek do fondu, jehož jeden podíl stojí deset korun a minimální výše nákupu musí dosáhnout pět tisíc korun, činí dvě procenta. Upisovací lhůta fondu je do konce března. Distribuci zajišťují pobočky ČSOB a finanční centra Poštovní spořitelny.

Výstupní poplatek před dobou splatnosti je stanoven na procento prodávané částky. „Aktuální cena zajištěného fondu je tržně oceněná a stanovuje se dvakrát měsíčně,“ říká Kopecký.

Fond je zjevně určen těm investorům, kteří především nechtějí přijít ani o korunu vložené částky a výnos je pro ně zajímavým bonusem. Navíc je jim oblast pivovarnictví blízká.

Investujete do zajištěných fondů? Jsou to dobře uložené peníze? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zbohatnout čtením křivek

14. 3. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak zbohatnout čtením křivek

Nějak se v tom ztrácím, prohlásil účastník semináře společnosti Czechwealth o technické analýze a odešel. Ostatní vydrželi až do konce. Většinou proto, že obchodování na finančních... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Bezpečná investice neexistuje

12. 3. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Bezpečná investice neexistuje

Při investování se často setkáváme s požadavkem: „Hlavně ať moje peníze neprodělají.“ Hodně lidí chce mít co největší jistotu, že když vloží někam peníze například na tři roky, dostane... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Partners Financial Services