Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 12. 3. 2008 | 9 komentářů
Pro a proti investiční životní pojistky pro děti AXA Medvídek
Každý rodič se asi zamýšlí nad tím, jak nejlépe zabezpečit své děti. Nyní přišla na trh s novinkou pojišťovna AXA, která nabízí investiční životní pojistku pro děti. V naší recenzi jsme jí udělili dvě hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Smysl investičního životního pojištění je mezi odborníky často diskutované téma. Nezřídka připomínají i etická hlediska, pokud se jedná o produkt pro děti. Jedno z takových pojištění nabízí od prvního února pojišťovna AXA, které své investiční životní pojištění pro děti pojmenovala Medvídek. Sehnat o této pojistce více informací než obsahuje tisková zpráva je ovšem nadlidský úkol, protože ani na webu jich pojišťovna příliš neuvádí. Nám se to nakonec podařilo alespoň přes zákaznickou linku pojišťovny.

Medvídek je klasické investiční životní pojištění (Tarif 100 u AXA) s volitelně doplňkovými připojištěními dítěte i rodiče. Je určené pro děti od 0 do 16 let věku, přičemž pojistit miminko je možné od okamžiku přidělení rodného čísla. Rodiče mohou pojistit i teenagera ještě ve věku 16 let, a to nejdéle na deset let, protože maximální pojistná doba je do 26 let věku pojištěného.

Sami poradci na zákaznické lince pojišťovny charakterizují Medvídka jako spoření s úrazovým pojištěním. Pojistka na úraz je ovšem volitelná. Primárně tak v základním tarifu je toto pojištění především investicí. Pojistka navíc může spolupojistit ve prospěch dítěte jen jednoho z rodičů.

Pokud si rodiče pro svého potomka zvolí například jen tu nejlevnější variantu měsíčního pojistného (300 korun), je pojistná částka přímo závislá jen na investici. V případě smrti dítěte, by tak rodič měl dostat jen sumu odpovídající výši zhodnocení investice. V případě smrti rodiče, dítě žádný typ renty, ani odškodného nedostává, pojistka ale trvá dále až do konce doby, na kterou je sjednaná. V tomto okamžiku totiž placení pojistného za rodiče přebírá pojišťovna sama. Investované prostředky se zhodnocují podle zvolené investiční strategie i nadále. Při dožití stanoveného věku získá dítě částku zhodnocené investice za celou dobu pojištění. Nejde ovšem o celou hodnotu vkladů plus výnos. Protože třeba při minimálním měsíčním pojistném 300 korun si pojišťovna z této sumy vezme na poplatcích každý měsíc čtyřicet korun neboli 13 procent.

Při nastavování investičního plánu si může rodič zvolit mezi garantovaným výnosem 2,4 procenta, nebo investicí do devíti různých podílových fondů s odlišnou rizikovostí a předpokládanou výší výnosu. V nabídce od AXA Investiční společnosti jsou fondy peněžní, dluhopisové, smíšené, realitní i akciové. Investiční strategii je možné bezplatně měnit jednou ročně.

Anketa

Koupili byste svému dítěti toto pojištění?

Vedle základního tarifu je možné v rámci pojištění Medvídek sjednat s 50% slevou i různá připojištění pro dítě i pro rodiče, a to buď s lineárním, nebo progresivním plněním. Dítě lze například připojistit nejen na trvalé poškození následkem úrazu, ale i na připojištění denního odškodného při úrazu, drobné úrazy pod 21 dnů doby léčení či pobyt v nemocnici při úraze. U rodiče se může připojištění týkat třeba i zproštění od placení pojistného při plné invaliditě. Celou škálu připojištění jsme ovšem od pojišťovny k dispozici nedostali.

Stejně jako jiné investiční životní pojistky, umožňuje i Medvídek provádět mimořádné vklady a částečné výběry ještě v průběhu pojištění. Vybírat se dá ale až po dvou letech trvání pojištění, a to od okamžiku, kdy naspořená složka převyšuje 24 tisíc korun.

Nová pojistka od pojišťovny AXA má sice z hlediska věku pojišťovaného dítěte o něco větší rozsah než většina ostatních srovnatelných pojistek na tuzemském trhu, chybí ji ale jiné parametry. Nezahrnuje například pojištění obou rodičů, ani jejich připojištění na onemocnění některou z vážných chorob či výplatu renty dítěti při ztrátě rodiče. Životní pojištění dítěte také nelze využít pro odečet z daní (daňovou uznatelnost), protože dítě nemá vlastní příjmy. Otázkou proto zůstává, zda by se spíše nevyplatilo investovat pravidelně do jiných produktů a pojistit dítě samostatně na úraz levnější pojistkou nebo v rámci životní pojistky rodiče. To se ale týká i všech dalších životních pojistek pro děti.

Jak a před kterými riziky je podle vás nejlepší pojistit dítě? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2008 22:37, HonzaH

Nemám KŽP, je to pojistka s jednorázově splaceným pojistným. Zaplatil jsem 240.000 a po čtyřech letech jsem zjistil, že na případném odbytném ani tolik nemám. K cílové částce 413.000 Kč se to začne blížit až před mou šedesátkou. Teď už se to napravit nedá. Mohl jsem ty peníze opravdu využít lépe.

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

21. 2. 2008 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Správný prodej životních pojistek podle pojišťoven

Při nákupu životního pojištění se řada klientů nesetká s příliš vstřícným pojišťovacím agentem. Zjistili jsme to i v našem prosincovém testu. Většina pojišťoven přitom otevřeně říká,... celý článek

Reklamovat se dá i životní pojištění

1. 2. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Reklamovat se dá i životní pojištění

Životní pojistky by se neměly kupovat jako housky. Než si je lidé sjednají, měli by o tomto produktu něco vědět. Jinak jim pojišťovna či prodejce může snadno vnutit něco, co nepotřebují.... celý článek

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

9. 1. 2008 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Zážitky z terénu aneb jak jsme nakupovali životní pojištění

Klientka, která nemá o životním pojištění ani potuchy a přesto si chce nějaké sjednat, by ve čtyřech ze sedmi námi vybraných pražských poboček pojišťoven moc dobře nenakoupila. Vypovídá... celý článek

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

8. 1. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Pojišťovny klientům při koupi životního pojištění moc nepomůžou

Kdo uvažuje o sjednání životní pojistky, měl by si koupi pořádně promyslet a prostudovat co nejvíce informací. Spoléhat se na to, že v pojišťovnách se vše potřebné dozví od jejich zaměstnanců,... celý článek

Kdo jsou nepřátelé životního pojištění

6. 12. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kdo jsou nepřátelé životního pojištění

Pojišťovny by chtěly prodávat více životních pojistek. Bojují s finanční negramotností klientů i mýty o životních pojistkách, které samy v minulosti vytvářely. Starosti jim dělají i... celý článek

Partners Financial Services