Na co si dát pozor při pojištění chaty

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 6. 3. 2008 | 1 komentář
Na co si dát pozor při pojištění chaty
Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme pět rad, jak víkendové sídlo dobře ochránit.

Chataření a chalupaření je nejspíš neutuchající české hobby. Podle odborníků zažívá nyní obrovský nárůst. „Ježdění na chatu či chalupu přichází na chuť mladá generace a bohatí lidé. Druhé bydlení přitom již není odkladištěm toho, co doma dosloužilo. Situace se oproti dřívějšku podstatně měnila. Řada movitých lidí má víkendové bydlení zařízeno na úrovni dobře vybaveného rodinného domu a někdy dokonce i lépe. Lidé jezdí na chalupu nejen odpočívat, ale s možností mobilního připojení k internetu tam také pracují,“ říká Dana Fialová z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, která se výzkumu druhého bydlení lidí v Česku věnuje několik let. Jak dodává, bohatí lidé si nyní pořizují vlastní rekreační bydlení hlavně v atraktivních místech, kde se mohou věnovat především sportovním aktivitám.

Kolik stojí pojištění

Za kolik pojistíte chatu či chalupu v hodnotě stavby ve výši 1,5 milionu korun, domácnosti vybavené za 100 tisíc korun a spoluúčasti 2 tisíce korun?
Celková cena je orientační a zahrnuje samostatnou roční pojistku stavby a samostatnou roční pojistku rekreační domácnosti. Výslednou cenu mohou ovlivnit individuálně poskytnuté slevy.

PojišťovnaRočně celkem Kč
Česká pojišťovna2 617
Allianz2 625
Generali1 900
Uniqa2 000
Zdroj: jednotlivé pojišťovny

Dobrá pojistka je základ, jak si druhým bydlením přidělat víc radosti, než starostí. U chaty či chalupy přitom platí stejné pravidlo, jako u pojištění bytu či rodinného domu. S pojišťovnou je možné sjednat dva produkty. Jedna pojistná smlouva ochrání stavbu rekreačního objektu a druhá pojistka pak chrání vybavení rekreační domácnosti. Slevy pojišťovny poskytují, když se nějakou dobu chatě či chalupě nic nestane, případně i tehdy, jestliže majitel platí pojistné najednou za celý rok.

Odborníci přitom doporučují řídit se pěticí dobrých rad:

Rada 1: Kupte si chatu pokud možno mimo záplavovou oblast

Při rozhodování, kde si chatu či chalupu pořídíte, je dobré předem zjistit, zda se lokalita nachází v oblasti, která není zakreslena v povodňových mapách. Tyto informace vám objektivně poskytnou přímo pojišťovny. V místě opakovaných povodní může být pojistka výrazně dražší, a to o 30 až 70 procent. V nejrizikovějším povodňovém pásmu, kde povodně řádí opakovaně, chatu či chalupu proti záplavám nepojistíte prakticky u žádné pojišťovny.

Rada 2: V oblasti s četnými krádežemi si pořiďte lepší zabezpečení

U pojištění rekreační domácnosti přihlížejí pojišťovny také k tomu, zda se chata či chalupa nachází v rizikové oblasti, která je vyhledávaným rájem zlodějů. Třeba Česká pojišťovna nebo Uniqa zdražují či zlevňují pojistku podle toho, jaký je v daném místě výskyt loupeží. Pojišťovna Generali a Allianz zase přihlíží k tomu, zda stojí chalupa na samotě, přímo v obci v obývané části nebo třeba v sezónní chatové oblasti. Podle míry rizika pak roste nejen cena pojistky, ale i nároky pojišťoven na zabezpečení objektu. Vždy se proto vyplatí investovat do dobrého zabezpečení, které zlodějům vloupání ztíží nebo jim v něm přímo zabrání.

Anketa

Máte chatu nebo chalupu?

Rada 3.: Zvolte optimální spoluúčast

Rozdíly v pojištění u jednotlivých pojistitelů jsou i v tom, zda a na kolik je stanovena případná spoluúčast na pojistné události. Princip je přitom stejný jako u pojištění auta. Čím zvolíte vyšší spoluúčast, tím je pojistka levnější. Například Allianz sleví 15 procent z ceny pojistky při spoluúčasti 10 tisíc korun. Pojišťovny buď dávají na výběr z několika variant spoluúčasti, nebo si konkrétní výši stanoví klient sám. U České pojišťovny je na výběr spoluúčast od nuly do 20 tisíc korun, Generali sjednává pojištění bez spoluúčasti, ale pokud se rozbije okenní sklo, vyžaduje spoluúčast ve výši 300 korun. Uniqa má standardní spoluúčast tisíc až pět tisíc korun pro pojištění nemovitosti a tisíc až tři tisíce korun pro pojistku domácnosti, individuálně se dá dohodnout i jiná spoluúčast.

Rada 4: Prioritou je pojistka na novou cenu

Pokud není chata či chalupa v dezolátním stavu či není stará 20 nebo 30 let, všechny pojišťovny umožňují uzavřít pojistku na novou cenu. To znamená, že v případě pojistné události vyplatí pojišťovny takovou sumu, která odpovídá aktuálním nákladům na potřebné opravy poškozených nebo zničených stavebních částí. Pokud jste pořídili nemovitost za hubičku a objekt není v dobrém technickém stavu, je užitečné to napravit, aby se pojistka na novou cenu přece jen dala uzavřít. Některé pojišťovny jako třeba Generali pojistí zchátralou nemovitost alespoň na časovou cenu, a to od okamžiku, kdy zahájíte její rekonstrukci.

Rada 5: Pamatujte na stavební materiál na rekonstrukci

Pokud se rozhodnete zakoupený rekreační objekt letos rekonstruovat, nezapomeňte na to, že pojistka nemusí chránit zakoupený stavební materiál. Ne všechny pojišťovny ho totiž automaticky zahrnují do pojistné ochrany. Například u pojistek u Allianz a Generali je nutno stavební materiál připojistit, u České pojišťovny je automaticky ochráněn materiál uskladněný na parcele nemovitosti, a to do limitu 10 tisíc korun. Vyšší plnění je potřeba sjednat samostatně. Investice do rekonstrukce v každém ohledu váš majetek zhodnotí, proto nezapomeňte s pojišťovnou konzultovat, zda je vhodné pojistnou ochranu navýšit.

Jaké máte zkušenosti s pojištěním u rekreačních objektů? Máte chatu či chalupu pojištěnou?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

29. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

Když pojišťovny zamezí pojistným podvodům, třeba prostřednictvím centrální databáze pojistných událostí, může se důvěryhodným klientům snížit cena pojištění, říká v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Pojištění domácnosti a nemovitosti v kostce

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Partners Financial Services