Nejlepší investice v době recese

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 4. 3. 2008 | 5 komentářů
Nejlepší investice v době recese
Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl či farmacie. Ale jak upozorňuje agentura Morningstar, univerzální recept neexistuje.

Snad každý investor se teď obává recese ve Spojených státech. A i kdyby Amerika v recesi nebyla, většina lidí souhlasí, že zámořská ekonomika výrazně zpomaluje. Co v takovém případě dělat? Nepanikařit a být připraven, tvrdí analýza americké agentury Morningstar. Padající trh je totiž obvykle ideální spíše pro nákup než pro prodej. A pravidelné investování metodou průměrování nákladů je často tou nejlepší strategií. Samozřejmě je dobré mít nějaké úspory schované v bezpečí a investice, které ekonomický pokles moc nepoškodí.

Jak ale poznat, která investice bude v době recese dobrá a která naopak? Jednoduchá odpověď neexistuje, nicméně může pomoci některé z obecnějších pravidel, soudí analytici Morningstar.

Obvykle platí, že nejlepší akcie, které vydrží i nápor recese, jsou ty, které nepodléhají vlivu hospodářského cyklu. Dobrým příkladem jsou třeba výrobci potravin a nápojů, stejně jako farmaceutické firmy. Prostě lidé jedí, pijí a berou léky bez ohledu na to, co dělá ekonomika. Na druhou stranu akcie, které jsou náchylné k účinkům ekonomického cyklu, si tradičně vedou špatně i v době recese. Třeba takové technologické firmy, výrobci strojů a vybavení, všímá si Morningstar.

V širším slova smyslu jsou defenzivními relativně nízkorizikovými investicemi třeba akcie blue-chips, jejichž firmy dosahují stabilních zisků a ekonomický pokles je proto neporazí. Opakem jsou třeba rizikovější středně velké firmy. Rovněž drahé kovy či nemovitosti si tradičně stojí i v období poklesu docela dobře.

Zatím se letos tato základní pravidla potvrzují. Třeba mezi dvanácti akciovými odvětvími, které Morningstar monitoruje, patří mezi dva nejhorší sektory výroba strojního vybavení a software, s průměrnými poklesy od začátku roku do 8. února 14,82 procenta a 14,04 procenta. Další v řadě propadáků jsou energetické a telekomunikační firmy s dvoucifernými ztrátami. Naopak spotřebitelské služby jsou nejlepší, s průměrnou ztrátou „jen“ 3,99 procenta. V patách jim jsou firmy ze sektoru zdravotnictví. Mezi podílovými fondy jsou na tom zatím nejhůř ty zaměřené na technologické a telekomunikační firmy, zatímco fondy zaměřené na nemovitosti si vedou i přes slabý americký realitní trh výborně. Statečně jim asistují i fondy investující do akcií farmaceutických a zdravotnických společností.

Jenže v historii trhy vždy nereagovaly na recese zrovna předvídatelně. Důvodem je, že do výkonu akcií se promítají i jiné faktory, třeba ocenění různých tříd aktiv na začátku recese, které může určit, kterým titulům se povede dobře a kterým se dařit nebude, soudí analýza Morningstar.

Třeba během poslední recese, která trvala od března 2001 do listopadu 2001, spadly vysoce cyklické technologické akcie jako kámen. Zároveň stejně cyklické firmy podnikající v odvětví průmyslových materiálů se držely docela dobře. Navzdory všeobecnému přesvědčení, že by se jim investoři měli vyhnout. Stalo se tak částečně proto, že průmyslové akcie byly po letech, kdy je válcovala technologická bublina, velmi levné. Podobně na tom byly i akcie malých a středních firem, kterým se obvykle v recesi také nedaří.

Naopak v předchozí recesi, která oficiálně trvala od července 1990 do března 1991, byly investičním hitem fondy vkládající peníze do růstových a technologických akcií. Naopak nejhorší fondy byly mezi těmi, které investovaly do zlata či drahých kovů, protože cena zlata po předchozím prudkém růstu spadla.

Jak ukazují tyto příklady, přes všechny podobnosti je každá recese jiná, vysvětluje analýza Morningstar. Recese z roku 2001 následovala po prasknutí technologické bubliny a po honu na vysoce růstové tituly obecně. Nynější pokles přišel po dramatickém zpomalení trhu s nemovitostmi. Přitom růstové akcie stejně jako technologické tituly se už několik let plácají na místě. Recese ze začátku devadesátých let se odehrála na pozadí příprav k první válce v Perském zálivu, ale rovněž v době, kdy rychle rostlo používání počítačů a dalších technologií, které byly schopny vzdorovat nepříznivému větru.

Tyto příklady rovněž ukazují, že není dobré pokoušet se o časování trhu. Kdo měl v roce 2001 defenzivní portfolio, byl na tom dobře, protože i když recese oficiálně skončila v listopadu, série firemních skandálů jako Enron a Worldcom, prodloužila medvědí trh o další rok. Na druhou stranu nový býčí trh začal ještě před koncem recese z let 1990 a 1991, kdy se investoři zbavovali zlata a jiných defenzivních nástrojů. Trhu se tedy většinou daří předpovídat jak recese, tak fáze růstu. Takže je do cen akcií dopředu započítá. I proto nemá smysl snažit se ho přechytračit, upozorňuje analýza společnosti Morningstar.

Jak dbáte na to, aby vaše portofolio bylo dostatečně vyvážené i v dobách akciových poklesů? Podělte se o zkušenosti.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se stát hrdým majitelem akcie

29. 2. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak se stát hrdým majitelem akcie

Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici... celý článek

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Jak umí klesat akcie

20. 2. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak umí klesat akcie

Letos v lednu spadly americké akcie sdružené v indexu S&P 500 o šest procent. Rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší hodnotou byl 13,7 procenta. I když jde na první pohled o velká čísla, podobné... celý článek

Sedm rad, jak investovat do akcií

9. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm rad, jak investovat do akcií

Řídit se při investování do akcií tradičními pravidly a poučkami se nemusí vždy vyplatit, upozorňuje analytická a investiční společnost Morningstar. Nesledujících sedm rad vás může... celý článek

Partners Financial Services