Ropy bude ještě dlouho dost

Petr Čermák | rubrika: Tip na knihu | 4. 3. 2008 | 5 komentářů
Ropy bude ještě dlouho dost
Řada vědců se snaží už několik let dopátrat, kdy začne světová těžba ropy klesat. Dat už padlo několik, přesto světová nabídka stále roste. Čeští přírodovědci Václav Cílek a Martin Kašík v knize Nejistý plamen předpovídají, že vrchol těžby nastane do roku 2025.

Arabští šejkové mají pořekadlo: „Děda jezdil na velbloudu, oni sami jezdí mercedesem, synové létají tryskáčem a jejich vnuci budou zase jezdit na velbloudu.“ Arabové prostě vědí, že ropa jednou dojde. Nejen oni se přitom už několik let snaží zjistit, kdy a kteří vnuci na velblouda opět usednou. Jednou z teorií, která se snaží předpovědět konec ropného věku je tzv. teorie ropného zlomu (český ekvivalent anglického pojmu „oil peak“). Tu se snaží v knize Nejistý plamen českým čtenářům představit geolog Václav Cílek s fyzikem Martinem Kašíkem.

Název: Nejistý plamen
Autor: Václav Cílek, Martin Kašík
Počet stránek:192
Cena: 250 Kč (doporučená cena při 5 procentní DPH)
Měsíc/rok vydání: 05/2007
Nakladatelství: Dokořán
Publikace zabývající se problematikou ropného vrcholu (oil peak) a spolu s tím některými problémy spojenými s vyhledáváním a těžbou ropy.

Ropný zlom je časový okamžik vývoje lidstva, od něhož už bude těžba ropy pouze klesat. Po mnohaletém nárůstu přijde pokles nabídky ropy, protože už nebudou existovat ložiska, která by nahradila ta vyschlá nebo vysychající.

Sami autoři jsou přesvědčeni o tom, že ropný zlom nastane zhruba za 10 až 15 let, ale přitom se snaží argumentovat pro i proti této teorii. Těžkosti při stanovování přesného data jsou značné z několika důvodů.

Ropa je surovina, která má značný politický náboj, takže je velice složité zjistit, jaké jsou její skutečné světové zásoby. Jako příklad autoři uvádějí třeba členské státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), které si koncem 80. let rozdělily těžební kvóty na základě zjištěných zásob ropy, které se nalézají pod jejich územím. Přes noc tehdy šest států ohlásilo růst zásob ropy o 42 až 197 procent, protože se chtěly na ropných ziscích více podílet. Svět tím na oplátku získal vidinu dalších zásob ropy asi na deset let. Odhad miliard barelů, které jsou stále pod zemí, je tedy značně nejistý, protože se sestavuje prostým dotazníkovým způsobem.

Názory vědecké veřejnosti ohledně data, kdy by mohl ropný pramen začít vysychat, se značně různí. Rok 2035 je jakési střední datum, od kdy by mohla nabídka slábnout. Ale otázky, na které se dá zatím pouze velmi těžko odpovědět, jsou míra technologického pokroku, růst světové ekonomiky a hlad po ropě a stejně tak i vývoj v ostatních oblastech energetiky a výzkum nových paliv, díky kterým se dá snížit závislost na ropě. Zatím je energetická návratnost mnoha takových nadějných projektů velice nízká.

Čtenář by měl počítat s tím, že text doplňuje řada ilustrací a pasáží, které se samotnou problematikou ropného zlomu souvisí spíše okrajově a četbu zpomalují. Ale i tak je zajímavé nahlédnout pod pokličku ropného světa. Ropný zlom v USA nastal v roce 1971, po 112 letech od doby, kdy byl vyhlouben první ropný vrt. Svět na svůj ropný vrchol zatím nejspíš čeká.

Jak dlouho ještě podle vás vydrží světu zásoby ropy? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

oil peak, OPEC, ropa, ropný zlom, zásoby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

28. 2. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Den historických rekordů: dolar na minimu, komodity na maximech

Pro investice do měn a komodit je, zdá se, stále vhodná doba. Dolar oslabuje, euro roste a nejspíš ještě nějakou dobu bude. Na další růst cen spekulují i hráči na komoditních trzích.... celý článek

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

28. 2. 2008 | Petr Sklenář | 3 komentáře

Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

Díky drahé ropě zbohatly ropné státy od roku 2001 o tři biliony dolarů. I proto dnes stojí v Dubaji a jeho okolí čtvrtina všech stavebních jeřábů ve světě. Kromě stavby mrakodrapů ovšem... celý článek

Začíná Evropa procitat z biopalivového snu?

17. 1. 2008 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Začíná Evropa procitat z biopalivového snu?

Ekologové a řada ekonomů už dlouho upozorňuje, že nynější prosazování biopaliv v dopravě životní prostředí zdaleka nešetří. Navíc je zbytečně drahé. Zdá se, že někteří evropští politici... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Partners Financial Services