Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 15. 2. 2008 | 13 komentářů
Kam s finanční rezervou – na účet, nebo do fondu
Úrokové sazby na spořících účtech stále rostou. Porážejí tak ve výnosech fondy peněžního trhu. Jenže dělat si o fondech obrázek podle minulé výkonnosti není přesné. Postupem času se dá očekávat lepší zhodnocení úspor i ve fondech peněžního trhu.

Do čeho investují fondy peněžního trhu

Fondy peněžního trhu investují peníze do málo rizikových instrumentů. Jedná se o krátkodobé dluhopisy (státu, největších bank a nejkvalitnějších podniků), státní pokladniční poukázky, nebo využívají termínované vklady bank, u kterých lze díky velkému objemu investic dosáhnout lepších podmínek než drobný investor. Průměrná doba splatnosti (durace) finančních instrumentů, do kterých investují, musí být kratší než jeden rok. Hodnota v čase kolísá, návratnost investice není zaručena. Za nízkou rizikovost se platí tím, že výnos je oproti ostatním fondům, pokud se jim daří, nižší.

Se zvyšováním úroků na spořících účtech se v poslední době doslova roztrhl pytel. V lednu se na nebo přes tři procenta přehouply úroky u ING a Bawag Bank, v únoru se přidaly Raifeisenbank/eBanka i nový hráč v českém ringu mBank. Pozadu nezůstaly ani družstevní záložny. Spořící účty se tak začínají stávat významnou konkurencí pro podílové fondy peněžního trhu, které se považují za poměrně spolehlivého a především bezpečného ochránce rodinných úspor před inflací.

 

„Je to docela velká konkurence,“ připouští Petr Podolka, správce peněžního fondu ING. Fondy peněžního trhu jsou alternativou pro krátkodobé odložení úspor. Doporučená investiční doba je do jednoho až dvou let, a pokud je fond v korunách, jedná se o velmi málo rizikovou investici, která vykazuje obvykle jen jeden pohyb - pomalý a vzhůru. Při uložení peněz do fondu peněžního trhu v zahraniční měně se jedná o větší spekulaci, jelikož výnos je ovlivňován kurzem koruny, který se do budoucna těžko předpovídá.

Spořící účet je rovněž takřka bezrizikovým způsobem uložení peněz. Vklady jsou proti krachu banky pojištěny ve výši 90 procent uložené částky, a to  až do výše 25 tisíc eur. U obou druhů uložení peněz má majitel své finance rychle k dispozici. Zatímco ze spořícího účtu si je může většinou vybrat do tří dnů, než proběhne mezibankovní převod, odkup z fondu trvá o něco málo déle. „Je třeba celkem pěti pracovních dní. Další den banka odesílá peníze. Dále je nutno počítat s asi jedním až dvěma pracovními dny pro mezibankovní platební styk,“ tvrdí mluvčí ING Alexandra Gjuric. Ze zákona nesmí odkup podílových listů trvat déle než patnáct dní.

Když se člověk podívá na minulé výkonnosti fondů peněžního trhu, uvidí čísla mezi jedním a dvěma procenty. „Jedná se o výnos po odečtení všech poplatků,“ říká Jan Barta, generální ředitel Investiční společnosti ČSOB. Z toho by se tedy zdálo, že výnosy na spořících účtech jsou daleko zajímavější.

Nicméně nynější zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky vytváří prostor nejen pro růst úrokových sazeb na spořících účtech, ale také ovlivňuje výnosy fondů peněžního trhu. „Fondy peněžního trhu se velice rychle přizpůsobují prostředí,“ tvrdí Barta. Jeho očekávání letošní výkonnosti těchto fondů se pohybuje mezi třemi a třemi a půl procenta. To je částka srovnatelná či převyšující výnosy ze spořících účtů. Rychlost růstu výnosnoti může ovlivnit tzv. durace, která vyjadřuje průměrnou dobu, za kterou fond získá z dluhopisu zpět to, co investoval do jeho nákupu. Například pokud bude splatnost dluhopisu jeden rok, durace bude kratší než jeden rok, protože kromě splátky fond dostane i úrok. „Proto záleží na duraci, jak rychle mohou fondy reagovat na zvyšování sazeb,“ uvádí Podolka, ale dodává: „V případě očekávání růstu úrokové míry se snaží fondy o co nejkratší duraci a naopak.“ Mezi úrokovou mírou a cenou dluhopisů na peněžním trhu je inverzní vztah, při růstu úrokové míry klesá cena dluhopisů. „Kratší durace nám tak umožní rychleji investovat do instrumentů s vyššími výnosy,“ uvádí Martin Šopejstal z ING.

Deset nejvýnosnějších spořících účtů

Při srovnání výhodnosti fondů peněžního trhu a spořících účtů do hry vstupuje také to, že investor, který drží podílové listy fondu déle než šest měsíců, nemusí platit daň z příjmu. Úroky ze spořících účtů jsou vždy zatíženy patnáctiprocentní daní, takže při tříprocentním úroku, vkladu 50 tisíc a kvartálním připisování úroků, neuvidí spořílek po roce výnos 1 516,96, ale 1 287,24 korun, což odpovídá zhodnocení zhruba o 2,57 procenta. Na druhou stranu v případě nutnosti dřívějšího výběru, než po šesti měsících, je stejná daň z výnosu i u fondů peněžního trhu.

 


Usuzovat z minulé výkonnosti na budoucí se dá těžko, a tak zhodnocení peněz ve fondech zůstává do jisté míry hádankou. Nedávné zvýšení úrokových sazeb ČNB o čtvrt procentního bodu se podle Barty výrazně neodrazí v růstu výnosnosti fondů peněžního trhu. Což je oproti jistým procentům na spořících účtech určitá nevýhoda.

Kam ukládáte své finanční rezervy? Máte raději jistotu spořících účtů, nebo sázíte na podílové fondy?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2008 11:36, SocPredator

Autor zjevně vybral informace z archivu penize.cz, kde je mají již nějaký pátek neaktualizované :-)

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 2. 2008 9:05, Jaromír Adámek

"Máte raději jistotu spořících účtů, nebo sázíte na podílové fondy?"

A další možnosti nejsou :)? To jsou možnosti, jako raději skáčete pod auto a nebo pod vlak.

Co jiné možnosti?

Já například aktivně obchoduji s akciemi, které jsou velice likvidní. Někdo jiný zase může mít jiné možnosti.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Fondy: Odešla další miliarda

4. 2. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Odešla další miliarda

Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Partners Financial Services