Obchodní velmoc jménem Česko

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 7. 2. 2008 | 2 komentáře
Obchodní velmoc jménem Česko
Česko se stává středoevropskou obchodní velmocí. Paradoxně i kvůli drahé ropě, díky níž bohatne Rusko, a stává se tak lukrativním partnerem českých firem. Ty už to, zdá se, pochopily.

Pokud bychom měli označit nějakou veličinu v české ekonomice, která láme jeden rekord za druhým, jedním z hlavních kandidátů bude zahraniční obchod. V loňském roce obchodní bilance dosáhla rekordního přebytku 86 miliard korun, což je více než dvojnásobek oproti roku 2006. Možná ale mnohé překvapí, že největší zlepšení česká ekonomika zaznamenala v obchodu s Ruskem.

Exportní síla domácí ekonomiky přináší naprosto brilantní výsledky, jak v historii České republiky, tak i v rámci regionu. Loňský přebytek je nejvyšší v historii. Za posledních 14 let objem dovozu a vývozu vzrostl téměř šestkrát. Pro představu, nominální HDP stouplo „jen“ třikrát. Česko je také jediná země z nových členských států EU, která vykazuje pozitivní saldo zahraničního obchodu.

Z dnešního pohledu se zdá téměř neuvěřitelné, že v roce 2001 dosahoval deficit obchodní bilance 117 miliard korun. Během čtyř let se však díky přílivu zahraničních investic a vstupu do EU, který odstranil řadu bariér, překlopila bilance do přebytku a tento trend pokračuje i v posledních letech. Navzdory posilující koruně.

České exporty asi z 85 procent směřují do ostatních zemí EU, dominantním partnerem je Německo (cca třetina vývozu) a na druhém místě je s odstupem Slovensko (asi 9 procent vývozu). Úspěchy domácích výrobků na západních trzích vedou k tomu, že se zeměmi EU vykazuje česká ekonomika roční přebytek 421 miliard korun. Naopak v obchodu se zeměmi mimo Unii převyšuje hodnota dovezeného zboží vývoz o 335 miliard korun. Může za to dovoz surovin, textilu a elektroniky z jihovýchodní Asie. A pochopitelně dovoz drahé ropy a zemního plynu, který tento schodek za poslední tři roky zdvojnásobil.

Jenže drahá ropa je zároveň přítelem českých exportérů. Rusko, od kterého Česko odebírá 80 procent ropy a plynu, v posledních pěti letech zažívá díky drahým surovinám téměř zlaté časy. Ruská klientela se po letech stává opět zajímavým partnerem, který nemá, na rozdíl od 90. let, problém platit své závazky. Tento rozdíl evidentně vycítili i čeští výrobci. V loňském roce české exporty do Ruské federace vzrostly o 36 procent. Vývozy aut a stojů stouply na dvojnásobek. Tento vliv ještě doplnil nižší dovoz zemního plynu kvůli teplejší zimě, a výsledkem bylo, že se deficit v obchodu s Ruskem snížil o 28,3 miliardy korun na 55,3 miliardy korun. Bylo to nejen největší zlepšení v rámci obchodní bilance, ale představuje to asi dvě třetiny celkového zlepšení obchodní bilance.  A paradoxně za tímto výsledkem stojí drahá ropa.

Rusko zatím není pro českou ekonomiku klíčovým exportním partnerem. Vývoz do Ruska představuje něco málo přes 2 % z celkových exportů. Pozice Ruska však velmi rychle roste a je pravděpodobné, že i v letošním roce může vzájemná obchodní výměna s Ruskem výrazně ovlivnit celkový výsledek zahraničního obchodu.

Je v pořádku, že se české firmy orientují ve vývozu především na země Evropské unie?

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, export, import, ropa

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Partners Financial Services