Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Věra Tůmová | rubrika: Tip na knihu | 6. 2. 2008 | 2 komentáře
Vzrušující umění jménem burzovní spekulace
Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To tvrdí burzovní spekulant André Kostolany v knize Peníze a burza – Umění jak přijít k bohatství.

Poprvé se burzián André Kostolany setkal s burzovními spekulacemi už v osmi letech v Mariánských lázních. Jeho bratr tehdy jako čerstvý zaměstnanec burzy přišel kvůli spekulacím na rafii (provaz z palmy, kterým se přivazuje víno) o všechny peníze a ještě se zadlužil. Před sebevraždou ho zachránil otec, který dluhy vyrovnal. Během krátké doby ovšem začala cena rafie kvůli válečným událostem stoupat. Kostolany tak brzy poznal, že „věci na burze chodí jinak, než člověk myslí, a teprve později dopadnou tak, jak doufal.“ Pravděpodobně z té doby pochází i jedno z jeho proslulých tvrzení: „Spekulací vydělané peníze jsou bolestným: nejdříve se dostaví bolest, pak peníze.“

Název: Peníze a burza – Umění jak přijít k bohatství (česky 1.vydání, přeloženo z 19.vydání v němčině)
Autor: André KostolanyISBN 80-239-7741-5
Počet stránek:289
Nakladatelství: Mirage Distribution
Cena: 299 Kč (doporučená cena)

O autorovi:
André (Bertholomew) Kostolany (9. 2. 1906 v Budapešti - 14. 9. 1999 v Paříži) původně studoval filozofii a historii umění. Otec ho ale donutil studium přerušit a odjet z Budapešti na západ. Od roku 1927 tak pracoval v pařížské makléřské společnosti jako broker. První velké úspěchy zaznamenal už roku 1930, kdy spekuloval na pokles burzy krátce před hospodářskou krizí. Od 40. let působil v New Yorku, kde se stal generálním ředitelem, prezidentem a hlavním akcionářem G.Ballai and Co Financing Company. V polovině 20. století působil v Paříži, Mnichově a na Azurovém pobřeží. Později napsal více než 400 sloupků do magazínu Capital a organizoval také semináře o principech fungování kapitálových trhů. Vydal celkem 13 knih, kterých se prodalo více než 3 miliony.

Svět burzy Kostolanyho vzrušoval, dával mu svobodu, radost a ještě navíc peníze. Ti, kdo tento svět neznají a život burziánů a spekulantů je pro ně na hony vzdálený tak jako třeba starověká civilizace Mayů, mají možnost do něj nahlédnout. André Kostolany nejen pro ně napsal knihu s názvem Peníze a burza – Umění jak přijít k bohatství.

„Tato kniha by měla být průvodcem po zemi spekulace, průvodcem pohádkovou zemí peněz a burzy. A tomu, kdo do této pohádkové země vstupuje a chodí po ní jen a pouze kvůli penězům samotným, tomu, kdo uctívá pouze materiální hodnoty, se pokusím ve své knize otevřít pohled do jiného svět,“ říká v úvodu své sbírky příběhů a zkušeností Kostolany. Burza je podle něj dárek, který si dal sám sobě a proto vzápětí dodává: „Je to kousek mojí vlastní svobody. A k mému vlastnímu prožití této svobody patří i hudba, literatura a především radost z člověka skromného, stejně tak jako veledůležitého.“

Po úspěchu jeho první knihy, která v češtině vyšla - Kostolanyho burzovní seminář pro kapitálové investory a spekulanty - určené spíše odborníkům se autor pokouší vtipně a s nadsázkou přinést vhled do abstraktního světa investování a spekulací i laikům. V sedmi hlavních částech seznamuje s finančním trhem a jeho zákonitostmi i se zábavnými historkami o lidech, kterým spekulace učarovaly. Dokládá to vše v desítkách krátkých příběhů, v nichž přibližuje své burzovní začátky, náladovou logiku a ekonomické souvislosti burzy i události, které v historii zasahovaly vývoj na burze a v ekonomice. Burzy v různých zemích se podle něj chovají různě. Neliší se systémem, ale hlavně atmosférou, kterou vytváří psychologie lidí pohybujících se na burze.

Speciálně pro ty, kdo nechtějí nebo nemají čas číst všechna vyprávění podrobně, autor v závěru shrnuje své zkušenosti v takzvaném „Malém burzovním katechismu podle Adré Kostolanyho“.

Ačkoli burzovní spekulace mají v českých končinách hanlivý podtext, Kostolany se k tomu být spekulantem hrdě po celý život hlásil. Podařilo se mu v dobrém smyslu udělat z burzovní spekulace ctnost a pro některé dokonce nepochopitelný „druh“ umění.  Ostatně mezi spekulanty byli podle Kostolanyho příběhů i mnozí umělci a celebrity. Kdyby nebylo jejich neúspěchů na burze, byli bychom o mnohé ve světě umění i vědy ochuzeni. Asi stěží bychom se mohli dnes „kochat“ nejkrásnějšími obrazy Paula Gauguina, kdyby nemusel po svém bankrotu na pařížské burze prchnout na Tahiti. Neslavné úspěchy na burze zachránily pro fyziku i Isaaka Newtona, světové literatuře zase třeba Voltaira nebo Balzaca.

Koláž Kostolanyho historek a ilustrativních výkladů k pojmům spojeným s burzou a spekulacemi může být užitečným i zábavným čtením téměř pro každého. Laikům vysvětlí třeba, co znamenají v burzovní hantýrce slova býk či medvěd a jak vzniká kurz akcie. Těm, kdo se „vyznají“ zase přiblíží nepochopitelné výkyvy na burzách a nejslavnější krize na finančních trzích.

Jaké jsou vaše zkušenosti s burzou? Jak zhodnocujete peníze vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Investování není umění, je to řemeslo

25. 1. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Investování není umění, je to řemeslo

Když kupovat akcie, tak jen ty podhodnocené, radí v knize „Naučte se investovat“ Daniel Gladiš. Nabízí v ní teoretický návod i konkrétní modelový příklad, na němž ukazuje, jak tyto... celý článek

Partners Financial Services