Koronavirus a peníze

Potřebujete poradit, jak v současné situaci správně fungovat se svými penězi? Nevíte, jestli se na vás vztahuje to či ono nařízení vlády a máte nárok státní podporu? Zajímá vás, jestli je teď vhodná doba investovat nebo si vzít hypotéku? Zeptejte se poradců, právníků a analytiku ze společnosti Partners Financial Services. Poradí vám zcela zdarma po telefonu nebo online.

Poradna je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Všechny dotazy

Zahraničí

Dobrý den, pracuji jako OSVČ v zahraničí a pojedu ted domů do Čech (kde počítám s 14ti dení karanténou) . Zajímalo by mě jestli je poté problém při současném stavu vycestovat. Pracuji v Belgii. Děkuji za odpověď. Daniel Bureš

Dotaz poslal/a: Bauch, 13. 04. 2020 19:15

Dobrý den. Ministerstvo vnitra ČR s platností od 14.4. změnilo pravidla vycestování z ČR tak, že čeští občané budu moci cestovat do zahraničí, a to nově i s možností návratu během nouzového stavu. Účel vycestování musí být v souladu s výjimkami ze zákazu omezeného pohybu nařízeného Ministerstvem zdravotnictví ČR. Je tudíž omezeno pouze na nezbytné a odůvodněné případy (např. plnění úředních povinností, výkon práce v zahraničí, apod.), které budou muset být prokázány individuálně policii přímo na hraničních přechodech. Notifikace ze strany ambasád předem není proto nadále nezbytná.

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 14. 04. 2020 10:57

Dovolená Chorvatsko

Dobry den, Obracím se na vás s prosbou. V březnu 2020 jsem zaplatila zálohu na letní dovolenou v Tucepi ve výši 20%. Byli jsme tam již několikrát, nikdy nebyl problém. Včera jsem kontaktovala majitele apartmánu, ohledně vracení zálohy z důvodu Nařízení vlády, ze nebudeme moci přijet, neboť pravděpodobně nám to ČR nedovolí z důvodu nákazy coronaviru. Bohužel mi přišla odpověď, ze peníze nedostanu, ze jsou již u finančního úřadu. Napsala jsem, ze chapu, ze se nějaká částka musí zdanit, ale celá záloha? Sama jsem pracovala na FU, tak vím o čem mluvím. Chtela jsem vás moc poprosit, neboť finanční stránka rodin není teď nejveselejsi, zda by jste mi neporadili jak dal postupovat? Případně na koho se dal obrátit? Moc děkuji

Dotaz poslal/a: Karolina9, 12. 04. 2020 10:03

Dobrý den, záleží na tom, zda je majitel apartmánu Chorvat nebo Čech. Obecně platí toto: Kvůli ochraně cestovních kanceláří před zkrachováním vydávají kanceláře poukaz s platností až do konce roku 2021. Pokud někdo poukaz nechce, platí standardní pravidla cestovní smlouvy, tedy možnost odstoupení se stornopoplatkem dle smlouvy. Pro více informací doporučujeme sledovat buď stránky Ministerstva pro místní rozvoj - https://www.mmr.cz/cs/ministerstvo/opatreni-proti-koronaviru/cestovani/nechci-absolvovat-zajezd,-ktery-se-ma-konat-po-opa , nebo ve vztahu k poukazům zde https://www.ackcr.cz/aktuality-pro-odborniky/ack-cr-vladni-navrh-ohledne-poukazek-ck/ , přičemž předmětný zákon ještě neprošel celým legislativním procesem.

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 14. 04. 2020 10:30

kompenzační bonus

Dobrý den, může o kompenzační bonus žádat i spolupracující osoba (manželka)? Děkuji

Dotaz poslal/a: frvan, 11. 04. 2020 12:42

Ano. Pro spolupracující osobu platí fakticky stejné podmínky jako pro osobu vykonávající samostatnou výdělečnou činnost. Podle zákona o důchodovém pojištění se na obě tyto osoby hledí jako na OSVČ. Spolupracující osoba tedy může požádat o kompenzační bonus za předpokladu, že vykonává samostatnou činnost jako hlavní, tj. příjmy, které jsou na ni rozdělovány, jsou jejím jediným zdrojem příjmů. Totéž platí i v případě, kdy samostatnou činnost vykonává jako vedlejší, ovšem s výjimkou případu, kdy současně vykonává činnost jako zaměstnanec, který je v důsledku toho účasten nemocenského pojištění. Tyto podmínky se u spolupracující osoby posuzují samostatně, tj. nezávisle na OSVČ, se kterou při výkonu činnosti spolupracuje.

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 14. 04. 2020 10:26

Nárok na podporu OSVČ

Pěkný den mám dotaz jestli mám nárok na 25 000 kč. Jsem OSVČ 9 let nyní od 1.1. 2020 mám půl úvazek jako učitel odborného výcviku masér do března jsem si platila sociální i zdravotní plný jako učitel jsem zůstala doma a masírovat taky nemůžu vetší příjem jsem měla stejně z masáží nyní jsem bez příjmu tak jsem se chtěla zeptat jestli mám nárok si žádat. Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hurtova, 10. 04. 2020 17:25

Dobrý den, nárok na příspěvek mají i osoby, u nichž byla vykonávaná činnost OSVČ jako vedlejší, ale pouze za předpokladu, že nevykonává zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění. Dle znění dotazů jste zaměstnána a nemocenské pojištění jste platila/bylo odváděno. Dle definice zveřejněné Ministerstvem financí České republiky tedy nárok na příspěvek nesplňujete, nicméně byste měla dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele. Pokud jste závazek s ním ukončila dohodou či skončil uplynutím času, nárok na příspěvek by měl vzniknout za období od ukončení zaměstnání.

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 14. 04. 2020 10:25

ošetřovné

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na ošetřovné pro dceru(10 let), když zatím podnik zavřeli a jsme doma od 1.4. za 60%. Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: kathon, 09. 04. 2020 22:57

Dobrý den. Pokud vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy z důvodu překážek na své straně, nelze po stejné období žádat o ošetřovné. Pokud však jiný člen společné domácnosti do práce chodí a bylo by nutné, aby se staral o děti, mohl by o ošetřovné žádat, nemohl by pak ale zároveň vykonávat práci pro zaměstnavatele.

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 12. 04. 2020 06:04

náhrada mzdy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na jakou náhradu mzdy mám nárok, jestliže firma ve které dělám, byla v uzavřené oblasti Litovelska a já bydlím mimo tuto oblast a nebyl jsem vpuštěn do této oblasti.

Dotaz poslal/a: jirk, 09. 04. 2020 19:42

Dobrý den, náhrada mzdy se bude řídit podle toho, zda zaměstnavatel úplně uzavřel provozovnu či jen omezil provoz, a ze kterého důvodu tak učinil. Základní přehled je níže. V případě, kdy by provoz byl uzavřen z důvodu nařízení vlády, máte nárok na 100 % průměrného výdělku. Pokud však společnost jen omezila provoz, mohla to udělat z různých důvodů (režim B viz níže). Druh překážky a práci a tedy i výši náhrady mzdy by vám měl oznámit zaměstnavatel. Režim A - druh překážky: • v případě karantény pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60 % průměrného redukovaného výdělku; • v případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu 100 % mzdy; Režim B - druh překážky: • Překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku • Omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti - zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku • Omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy - zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku

Partners Financial Services, a.s., Radka Hartmanová, 12. 04. 2020 06:04

Stránka 2/2

2

Následující

Partner sekce

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

Ryze česká akciová společnost Partners Financial Services, a.s., zahájila svou činnost v červnu roku 2007 a její hlavní aktivitou je poskytování nezávislého finančního poradenství. V roce 2009 se stala největší finančněporadenskou firmou v České republice a v roce 2010 překročil provizní obrat společnosti jednu miliardu korun. Do skupiny Partners patří i projekty Partners bankovní služby, Partners Akademie, Partners media a Partners investiční společnost. Zásluhu na úspěchu poradenství Partners má především objektivita, nabídka exkluzivních produktů a pečlivá příprava a vzdělání finančních poradců Partners. Odborníci a analytici Partners v čele s Pavlem Kohoutem, Alešem Tůmou, Dušanem Šídlem a Igorem Polanským publikují v předních českých médiích. V roce 2011 Partners vyhlásili 8. září Dnem finanční gramotnosti a spustili projekt pod stejným názvem ve spolupráci s organizací UNESCO. Partners se rozhodli vrátit finančnímu poradenství v České republice důstojnost, která mu náleží, a nabídnout klientům seriózní a komplexní pomoc s jejich rodinnými financemi.

Za tuto kategorii odpovídá:

Radka Hartmanová

http://www.partners.cz/

Partnerem poradny od: 1.6.2012

Aktuální články

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první...více

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete...více

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services