Wallstreetská čarodějnice: Na útěku před berňákem

Wallstreetská čarodějnice: Na útěku před berňákem
Bydlela pod falešným jménem. Jedla v nejlevnějších restauracích. Bála se daňových úředníků. Když propukla další celosvětová finanční krize, seděla na půdě a třídila otcovy staré šaty, aby je mohla prodat do sběrny. V bance přitom měla miliony a další se chystala vydělat.

Hetty Greenová manželovi nikdy neodpustila, že za něj musela zaplatit dluhy. V roce 1885 se od něj s oběma dětmi odstěhovala do New Yorku. „Zemřeš jako nuzák!“ prorokovala mu. A měla pravdu.

Akcie Chemical National Bank z roku 1871, mateřské banky Hetty Greenové po téměř 30 let.  Banka byla založena v roce 1824. Po řadě akvizic, v nichž mimo jiné koupila v roce 1991 banku Manufacturers Hannover, v roce 1996 Chase Manhattan Bank, v roce 2000 JP Morgan a v roce 2004 Banc One zní její současné jméno: "JP Morgan Chase & Co".

Když 19. března 1902 Edward Henry Green zemřel, zbyly mu zlaté hodinky a sedm dolarů. V posledních měsících života byl na Hetty závislý. Platila mu ubytování, chodila ho ošetřovat. „Můj manžel pro mě nemá žádnou cenu. Přeji si, abych ho nikdy neměla - je pro mě jen zátěž,“ neodpustila si přesto remcání.  Na jeho pohřeb si však koupila nové šaty – což v té době byla od Hetty pravděpodobně největší oběť, jaké byla schopna. Protože po přestěhování do New Yorku se její spořivost změnila v posedlost.

S cílem uniknout daňovým úředníkům měnila často bydliště. Pod falešnými jmény si pronajímala byty v činžovních domech v dělnických čtvrtích (nejraději měla Hoboken), za které zřídkakdy platila více než pět dolarů za týden. V bytech nezapínala topení a neužívala horkou vodu. Aby se v zimě zahřála, nosila pod spodničkou mužské spodní prádlo vycpané papírem.

Stravovala se v nejlacinějších restauracích, kde si vybírala nejlevnější jídlo. V jejím nejoblíbenějším podniku servírovali talíř fazolí za tři centy a koláč za dva centy. Jednou ji kdosi přesvědčil, aby uskutečnila večírek pro své známé. Hetty je vzala do restaurace, kde jim naservírovali sedm chodů v ceně 25 centů za jeden chod. Společně s pitím ten večer Hetty utratila 2,25 dolaru.

Spořila všude. Kupovala dvoucentové noviny, které se po přečtení snažila znovu prodat. Lovila ve výprodejích a byla schopna se s prodejcem hádat o ceně třídolarových bot. Poté zjistila, že z poměru cena/výkon vycházejí nejlépe rybářské holínky. Příští den v nich vyrazila do Chemical bank.

Chemical Bank se stala její centrálou. Vzhledem k častému stěhování skladovala v tamním trezoru nejen cenné papíry, ale také písemné dokumenty a šaty, které se jí do bytu nevešly. Na bankovní adresu jí chodila korespondence, v druhém patře budovy parkovala obstarožní kočár (koně na přání banky umístila do stájí). Chemical Bank, pro kterou byla největším zákazníkem, nad jejími výstřelky přivírala obě oči. Její prezident dokonce Hetty nabídl k užívání stálou kancelář. Hetty odmítla z obavy, aby ji tam nevypátrali daňoví úředníci. Místo toho se přemísťovala od stolu ke stolu, kde zrovna bylo volno. V poledne vyjímala z kapes nevábně vypadající sendviče, které konzumovala při práci. V zimě jedla vločky, ohřívané na topení. K udržení zdravé kondice pravidelně žvýkala cibuli.

Když její syn Ned ukončil gymnázium, dala mu do života šest rad: „Nikdy nespekuluj na Wall Streetu. Nikdy neměj stálou pracovnu. Jez pomalu. Neponocuj. Nepij ledovou vodu. Nehraj dámu.“ Pak ho zaměstnala s platem 45 dolarů za měsíc.

Mocný finančník John Pierpoint Morgan (17. 4. 1837 – 31. 3. 1913), zakladatel banky JP Morgan (předchůdce dnešní JP Morgan Chase a Morgan Stanley). Říká se, že v předsálí své kanceláře nepotřeboval sekretářku – vstoupit k němu bez pozvání se nikdy nikdo neodvážil.

Jeho prvním úkolem bylo převézt dluhopisy v hodnotě 250 000 dolarů z Chemical Bank k jejímu makléři v Chicagu. Ned střežil tašku s cennými papíry jako oko v hlavě. Když Henriettin chicagský makléř před Nedovýma očima tašku otevřel, vypadl z ní balík dávno propadlých pojistek. Byla to jen zkouška – když šlo o peníze, Hetty nevěřila nikomu.
Později ho matka začala vysílat do představenstev a dozorčích rad železnic, kde vlastnila významné podíly. Z úsporných důvodů mu však zakázala používat lůžkové vagóny a instruovala ho telegramy posílanými na účet příjemce.

Hettina dcera Sylvie žila po návratu z kláštera s matkou. Kdykoliv ji někdo požádal o ruku, Hetty nápadníka odmítla, protože prý jde jen po penězích.

„V Evropě je šest velmocí,“ pravil v roce 1818 vévoda de Richelieu, premiér francouzského krále Ludvíka XVIII., „Anglie, Francie, Prusko, Rakousko, Rusko a banka Baring Brothers“. Prohlásil to v čase, kdy Baring Brothers společně s bankovním domem londýnských Rothshildů byly největšími anglickými investory v zahraničí. Specialitou Baring Brothers byla Latinská Amerika, kde banka působila už od dvacátých let devatenáctého století, kdy většina tamních zemí získala nezávislost. Jako všechny rozvíjející se trhy, i ty v Latinské Americe měly několik bouřlivých fází – od nekritického obdivu až po jejich úplné zatracení. Baring Brothers se však dařilo být v pravý čas na pravém místě a vycouvat, když bylo třeba. Nakonec však došlo i na tuto banku.

V roce 1888 se němečtí investoři z obav před zhoršující se argentinskou ekonomikou začali zbavovat argentinských dluhopisů. Baring Brothers je jako tvůrce trhu s velkými diskonty kupovala. Kupovala dál, i když prodejců přibývalo. Argentinská ekonomika se však nejen nezlepšila, ale tamní vládu v roce 1889 smetl vojenský převrat. Důvěryhodnost argentinské vlády klesla k nule a s ní i hodnota tamních dluhopisů. V tu dobu však byly argentinské pozice Baring Brothers tak veliké, že se do problémů dostala i banka. Naneštěstí z ní zrovna v tu dobu stáhla velké depozitum ruská vláda. Ve snaze získat nezbytnou likviditu se Baring Brothers začala zbavovat zahraničních pozic na celém světě. To utvrdilo její obchodní partnery v přesvědčení, že banka má problémy, a aby přestali akceptovat její platby. V tu chvíli vstoupila do hry Bank of England, která Baring Brothers zachránila. Anglické finanční instituce však byly varovány před držením zahraničních cenných papírů. V důsledku toho se strhl výprodej po celém světě. Místo akcií a dluhopisů začali Britové upřednostňovat hotovost – a s hotovostí se do Británie začalo přesouvat i zlato. Současně britské banky vypověděly krátkodobé úvěry. Nejprve britské a poté světové úrokové sazby vystřelily vzhůru.

A pak se zhroutil celý svět.

Odliv zlata do Velké Británie způsobil v USA nedostatek peněz. V důsledku deflace se zhroutil zemědělský trh. Vzrostla cena zlata. Rozdíl mezi cenou zlata a stříbra dosáhl v roce 1893 takové úrovně, že lidé využili díry v americkém peněžním systému a na ministerstvu financí žádali výměnu stříbrných dolarů za zlaté. Americké zlaté zásoby klesly pod zákonem stanovenou mez, takže si ministerstvo financí počalo zahrávat s myšlenkou, že omezí směnitelnost bankovek za zlato.

Když tato informace prosákla na veřejnost, americký finanční systém se zhroutil. Během několika měsíců zkrachovalo 15 tisíc společností, mezi nimi 500 bank a řada velkých železničních společností (a stejně jako před dvaceti lety, i Severní pacifická). Na vrcholu krize stoupla nezaměstnanost na 20 až 25 %. Zemi ochromily stávky.

V té době Hetty Greenová objevila na půdě otcovy staré šaty. Ač bylo takové horko, že se na půdě nedalo dýchat, strávila celé hodiny oddělováním barevných látek od bílých. Když byla hotová, odnesla balíky do sběrny, kde za tříděné látky platili víc než za netříděné.
Příští den vyrazila do Chemical Bank přepočítat hotovost a dluhopisové pozice. Výnosy amerických státních dluhopisů se pohybovaly mezi 2,7 % a 2,9 %. Prvotřídní komunální dluhopisy vynášely 3,6 %, asi o 0,1 % méně než kvalitní dluhopisy železničních společností. Hetty se zdály drahé - na trhu byla spousta výhodnějších investic.
Po dvaceti letech opět přišel čas kupovat levně a prodávat draze.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, dluhopis, dolar, investice, krach, zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Wallstreetská čarodějnice: Velký krach

9. 1. 2008 | Michal Špaček

Wallstreetská čarodějnice: Velký krach

Brutální burzovní krach v roce 1873 přivedl k bankrotu tisíce firem, desítky bank a znamenal trpký konec kariéry pro řadu investorů a spekulantů. Ne tak pro Hetty Greenovou, která měla... celý článek

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

18. 9. 2007 | Michal Špaček

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

Stal se v podstatě prvním centrálním bankéřem na světě, aniž by o tom věděl. Holandský tesař Frederick Philipse se díky spekulaci s perleťovými korálky stal v 17. století jedním z nejbohatších... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

13. 8. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

Když pan Garraway začal v roce 1657 prodávat ve své kavárně čaj, nikoho nenapadlo, že se kvůli tomuto nápoji zhroutí čínský císařský režim a že jeho pád zcela změní mocenské poměry... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik

11. 4. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik

Řím pro každou veřejnou službu vypisoval výběrová řízení, a to i na výběr daní. Tito "výběrčí", tzv. publikáni, vydělávali nejen na výběru daní, ale také na tučném, lichvářském úroku... celý článek

Becherovka: likér z lékárny

7. 9. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Becherovka: likér z lékárny

Tradiční český likér vznikl jako výsledek experimentů anglického lékaře Frobriga a karlovarského lékárníka Josefa Vituse Bechera. Jak už lékárníkovo jméno napovídá, výsledkem jejich... celý článek

Partners Financial Services