Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.

Vladimír Štreit | rubrika: Jak na to | 8. 1. 2008 | 4 komentáře
Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.
Obchodní zákoník vymezuje obsah listin potřebných k založení společnosti s ručením omezeným. Drobnosti, které při sepsání zakladatelské listiny či společenské smlouvy můžete podcenit, se většinou brzy vrátí v podobě zvýšených nákladů na propagaci či zbytečných režijních nákladů na řízení firmy.

Dobře sepsané zakládací listiny společnosti s ručením omezeným jsou klíčem, který může firmu rychle nastartovat k úspěchu, nebo jí také připravit řadu problémů, kvůli kterým utratí dost prostředků a její pracovníci promarní čas, který by mohli věnovat vydělávání peněz. Založení společnosti s ručením omezeným se činí buď zakladatelskou listinou, která se používá v případě, že firmu zakládáte jako jediný společník, či společenskou smlouvou, pokud firmu zakládá více společníků. Oba tyto dokumenty musí mít formu notářského zápisu a obsahovat minimálně zákonem stanovené náležitosti.

Co musí obsahovat zakládací listiny s. r. o.

  • Obchodní jméno firmy

  • Sídlo vznikající společnosti

  • Určení společníků a uvedení jejich sídla,  popř. adresa bydliště

  • Předmět, předměty podnikání společnosti

  • Výše základního jmění

  • Výše vkladu každého společníka včetně způsobu a lhůty splácení vkladu, jména a bydliště prvních jednatelů a způsob jejich jednání za společnost (samostatně, společně)

  • Určení správce vkladu

  • Jména a bydliště členů dozorčí rady (pokud se zřizuje)

  • Povinnosti a práva společníků

  • Způsob zániku a jeho následky

To také znamená, že změna údajů uvedených v těchto listinách, je prováděna opět notářským zápisem. Což vždy stojí peníze a čas.

Co je třeba při zakládání nového s.r.o. dobře zvážit, abyste v budoucnu minimalizovali další čas a výdaje spojené s administrací firmy?

První věcí, ať na první pohled přímo nesouvisející, je název firmy. V minulosti bylo jméno firmy nositelem informace o předmětu podnikání a o vlastníkovi firmy, např. Holičství Maršík a spol. nebo Holičství Maršík a syn. Následovala módní vlna dobře foneticky znějících a graficky zobrazitelných názvů upozorňující nás na skutečnost, že firma je světová a silná. 

Dnes je třeba si uvědomit, že název firmy je sice její marketingová značka, ale především hraje důležitou roli nositele informací pro snadnější orientaci budoucích zákazníků. Dnešní doba je plná informací, které se valí ze všech stran a je často obtížné nalézt to, co právě hledáte. Proto jasné sdělení v názvu firmy např. KK stavebniny, s.r.o. zákazníka informuje, že firma se pohybuje v oblasti stavebnictví a usnadní tak všem potenciálním partnerům orientaci. V neposlední řadě je třeba kalkulovat s rolí internetu v dnešním tržním prostředí. Heslo „firma, která není na internetu, jako by neexistovala“ není příliš vzdáleno od reality. Tudíž jasně formulovaný název obsahující klíčový předmět podnikání bude nespornou výhodou při prosazování firmy na internetových portálech a přímém oslovením dalších zákazníků. Ušetříte náklady za propagaci firmy a budete ve své komunikaci k zákazníkům srozumitelní.

Dalším bodem je sídlo společnosti. Sídlo firmy je adresa, kterou uvedete při sepsání zakladatelské listiny či společenské smlouvy, a bude následně zapsána v obchodním rejstříku – tudíž veřejná. Dnes zákon umožňuje tuto adresu formulovat v notářském zápisu obecně, např. Brno (v minulosti byla nutná vždy přesná adresa např. Novodvorská 17, Brno), což umožní změnu sídla firmy v rámci města, které uvedete v zakladatelských listinách, bez nutnosti notářsky ověřeného zápisu. Například v momentě, kdy firma rychle poroste a bude se muset přestěhovat do větších prostor.

Za zvážení také stojí vymezení předmětu podnikání v zakladatelských listinách. Pokud jej v těchto dokumentech zúžíte pouze na jeden předmět podnikání, který plánujete primárně vykonávat, např. holičství a kadeřnictví, budete v budoucnu třeba při úvahách o rozšíření činnosti i na kosmetické služby či prodej kosmetických přípravků nuceni, formou notářského zápisu, tento předmět podnikání doplnit. Což se stává velmi často. Proto je výhodné do zakladatelských listin uvést širší okruh předmětů podnikání, zejména ty, které se s hlavní činností přímo či nepřímo pojí. Případně ty, o kterých již nyní přemýšlíte, že je budete v budoucnu realizovat.

Při stanovení rozsahu jednání jednatelů za společnost je obtížné nalézt optimální nastavení. Při variantě stanovení nutnosti podpisu smluv dvěma jednateli uvedenými ve společenské smlouvě bude v některých případech obtížné např. sladit čas obou jednatelů při podpisu dokumentů. Pokud budou zároveň ve výkonných funkcích, ve firmě budete k podpisu smlouvy blokovat dva spolupracovníky, kteří by jinak mohli třeba domlouvat další obchody a přinášet tak firmě zisk. Na druhou stranu eliminujete riziko, že stanovený jednatel podepíše kontrakt, či učiní jiný právní krok za firmu bez toho, aniž by o tom někdo jiný z firmy věděl. Rozhodující je konkrétní situace a povaha podnikání. Takže na začátku je lepší si situaci nekomplikovat a do zakládajících listin dát možnost podpisu dokumentů jednotlivým jednatelům samostatně a pečlivě zvážit koho jmenujete jednatelem firmy.

Založením nového s.r.o. pokládáte základní kámen podnikání. Je důležité, aby tento kámen umožnil na něj napojovat další a další kameny a postavit pevný základ podnikání. Proto věnujte pozornost znění a obsahu zakladatelských listin tak, abyste si vytvořili dostatečný potenciál pro další rozvoj bez nutnosti ztrácet drahocenný čas i peníze opakující se návštěvou u notáře.

 

Zakládali jste někdy společnost s ručením omezeným? S jakými problémy jste se při tom potýkali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Štika v rybníce českého byznysu je z Prahy

4. 1. 2008 | Eva Sovová

Štika v rybníce českého byznysu je z Prahy

Štikou českého byznysu a nejdynamičtější firmou České republiky roku 2007 je společnost ACCORD Praha s.r.o. Její dynamický růst však v příštích měsících poněkud zvolní. Firma se zaměří... celý článek

Správně zvolená forma podnikání ušetří čas i peníze

18. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Podnikat se dá jaká osoba samostatně výdělečně činná či jako akciová společnost. Správně zvolená forma podnikání může ušetřit hodně času stráveného na úřadech, peníze i starosti v budoucnu. celý článek

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

11. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Živnostník roku 2007 Libor Václavík: Rodinná firma může uspět

Prestižní ocenění Makro Živnostník roku 2007 putovalo letos do Moravskoslezského kraje. Titul si odnesl ostravský obchodník, dopravce a stavebník Libor Václavík.

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

5. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

Místo celodenního obíhání několika úřadů, stačí už zajít jen na jeden. Tak vypadá zakládání živností v Centrálních registračních místech na živnostenských úřadech. V budoucnu by měl... celý článek

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

4. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 5 komentářů

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

Kdo chce začít podnikat, musí si na začátku stanovit jasnou podnikatelskou vizi, měřitelný cíl a sepsat uskutečnitelný podnikatelský plán. Pokud tyto základní stavební kameny má, může... celý článek

Partners Financial Services