Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 28. 12. 2007 | 8 komentářů
Šokované rybičky pojišťovna neproplatí
Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o škody v řádech milionů. Nejkurióznější případy řeší pojišťovny kolem Silvestra.

Závěr roku přináší tradičně bouřlivé veselí a bezstarostnost, které pojišťovny přijde každým rokem na několik milionů korun. Nejen kvůli vánočním a silvestrovským oslavám se pak stávají v Česku i po celém světě opravdu kuriózní nehody. Ty ještě někteří klienti dokážou opepřit nároky, které chtějí po pojišťovnách zaplatit. A že si troufají uplatňovat opravdu roztodivné příhody, o tom svědčí statistiky a výstupy z klientských linek řady tuzemských pojišťoven. Mohou to být například údajné ukryté ohořelé bankovky, šokované rybičky či škody ze světlic, které prolétly bytem. Z hlediska počtu pojistných událostí je sice konec roku podle Václava Bálka z České pojišťovny vždy spíše podprůměrným, ale i přesto vznikají milionové škody.

Škodu po pojišťovně chtěla například uhradit paní, která loni pekla vánoční cukroví. Nesla jej přímo z trouby na plechu vychladnout ven. Vichřice jí vyrazila plech z ruky, a cukroví se rozletělo po celé zahradě. Jiná klientka České pojišťovny chtěla zase uhradit škody z ohořelého vánočního stromku. Dalo by se to považovat za banální a snadno řešitelnou nehodu, kdyby ale k tomu ještě netvrdila, že na stromečku shořela i skořápka vlašského ořechu, ve kterém byla jako dárek uschovaná pětitisícová bankovka. Ta měla být prý jako dárek pro dceru na nákup plesových šatů. Podrobná zbytková analýza popela ovšem přítomnost bankovky neprokázala.

Nejkurioznější nehoda

České pojišťovny se potýkají s kuriózními nehodami nejen v závěru roku. Česká pojišťovna například hradila škody způsobené letadlem bez pilota. „Pilot, kterému nešlo nastartovat malé letadlo, vystoupil a začal točit jeho vrtulí. Když se mu to konečně podařilo a stroj se rozjel, letec už do něho nestačil nastoupit. V zápětí si pasažéři všimli, že pilot utíká vedle letadla a začali proto v panice vyskakovat ven. Těm, kteří se zranili, pak zaplatila Česká pojišťovna náhradu škody. Letadlo nakonec naštěstí samovolně zastavilo,“ říká Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

Loňský prosinec byl na požáry docela bohatý. V Česku podle statistik některých pojišťoven hořelo dvakrát častěji než v jiných měsících celého roku. Česká pojišťovna evidovala 269 pojistných událostí, kdy hořelo. Ještě v lednu prý ovšem klienti oznamovali dalších 174 požárů, z nichž většina se odehrála během vánočních svátků a silvestrovských oslav, říká Bálek. Nejvíce prý loni hořelo v Praze a na severu Čech i Moravy. Zatímco u klientů Kooperativy vzplálo vybavení domácností od hořících svíček na umělých stromcích, v České pojišťovně velký požár způsobil i důkladný domácí úklid. Ten vznikl v okamžiku, kdy se majitelka rodinného domku pokusila lihem vyčistit mastnotu v kuchyni a líh vylila v blízkosti plynového sporáku.

Jak se blíží Silvestr, klienti přestávají hlásit jen požáry. U Kooperativy například podnapilý zákazník uplatňoval náhradu škody kvůli loupežnému přepadení s odůvodněním, že při jízdě tramvají jej „přepadl  „zelený mužíček",  který mu  odcizil ze zadní kapsy kalhot peněženku,“ popisuje mluvčí pojišťovny Marek Vích. Jiný klient bydlící v centru Prahy, oznámil zase škodu na rybičkách v akváriu, které se lekly při novoročním ohňostroji a lekly. České pojišťovně pro změnu účtovali škodu majitelé štěněte bígla, které zničilo mobilní telefon nebo za kočku, která ve strachu před zvuky petard vyskočila z balkonu v prvním patře a cestou strhla sousedovi v přízemí satelit.
Kuriózní pojistné události se ale nestávají jen na přelomu roku. České pojišťovně chtěl podle Bálka klient podvodně vyúčtovat třeba i 248 odcizených věcí z bytu 1+1. Mezi jiným například přes 500 kusů vlastnoručně malovaných obrazů, 40 párů lyží s hůlkami, 320 dalekohledů, 2450 kalkulaček nebo 100 tisíc kusů dámského prádla. Jinde zase klienti urgovali mimořádnou výplatu z účtu životního pojištění se slovy: „Prosím urychleně napravte vyrovnání nebo dcera zůstane na ocet. Peníze jsou určeny k uspořádání svatební hostiny."
Klienti občas projeví smysl pro humor i při jednání s likvidátory pojistné události. Svědčí o tom třeba následující výrok. „Nechci nikterak zpochybňovat vaše znalosti o základních fyzikálních jevech, ale představa, že blesk je žhavá roztomilá kulička honící Křemílka a Vochomůrku po pařezové chaloupce, není úplně přesná,“ uvedl rozhořčený klient u vypořádání škody k majetkovému pojištění.


 

Zažili jste podobnou kuriozní situaci, do které byla zatažena i pojišťovna?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2008 0:30, Pavel

No tak zase tak bych to neviděl. Pes je přece zvíře a jako k takovému se k němu máme chovat, ne? Je zcela běžný, že jsou zvířata na různých pracovištích a je běžné, že se stávají nehody. Častěji než lidem, OK, ale tak i tak. Vyšší míru rizika by měla zohleďnovat výše pojistného.

To, co je podle mě problém je nejednoznačnost výkladu. Mám psa pojištěného na nějakou škodu. A když jí způsobí, pojišťovna kličku. Stejně jako s celým právním systémem - problém je, že si soudy a různě instituce vykládají právo různě. ;-(((

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2007 20:00, Jaromír

"Děti akcionářů pojišťovny také chtějí jíst... ;-)"

Ano, o tom jde pojištovnám především :), a podle toho se k nim člověk má i chovat :D.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

29. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Pachatelé pojistných podvodů mají někdy čtyři nohy či šest rukou

Když pojišťovny zamezí pojistným podvodům, třeba prostřednictvím centrální databáze pojistných událostí, může se důvěryhodným klientům snížit cena pojištění, říká v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

4. 9. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

Pojistit sebe nebo bližního svého již dnes není problém ani v Česku. Možnost životního i zdravotního pojištění na čtyřnohého miláčka, konkrétně psa, je ovšem na domácím trhu žhavou... celý článek

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

6. 8. 2007 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kdo zaplatí škodu, kterou způsobíte sousedovi

Pokud něčí květináč spadne na cizí auto, pes poničí cizí plot či pračka vytopí souseda, může poškozený po jejich majitelích požadovat náhradu škody. Za toho, kdo má pojištění odpovědnosti,... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Pojištění domácnosti a nemovitosti v kostce

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Partners Financial Services