Litujeme, jste pro nás starý!

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 21. 12. 2007 | 47 komentářů
Litujeme, jste pro nás starý!
V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací pohovor, proto někteří odborníci radí neuvádět v životopise přímo svůj věk.

„Jste pro nás moc starý.“ Takovou větu při hledání nového zaměstnání neuslyšíte. Firmy to starším uchazečům o práci říkat nesmějí, stejně jako nesmí v inzerátech dávat podmínku jako třeba „věk do 35 let“. Zaměstnavatelé, hledající nové pracovní síly, si však našli jiný fígl. Pokud v nabídce najdete větu: „práce v mladém, dynamickém kolektivu“ a vy máte na krku padesátku, nemáte šanci. Většinou se ani neobtěžují vás pozvat k přijímacímu pohovoru.

„Diskriminace kandidátů vyššího věku je sice podle platné pracovně právní legislativy zakázána, ale přesto se velmi často stává, že uchazeči, kteří mají v rodném listu datum narození starší než jakou má generace ambiciózních „kariérových vlčáků“, si na trhu práce vybírat nemohou. Diskriminaci podle věku však většinou nelze potenciálnímu zaměstnavateli prokázat,“ tvrdí sociolog Jan Hartl.

Své by o tom mohla vyprávět paní Jana z Olomouce. Celý život pracovala v nižších manažerských pozicích, ale kvůli snižování stavů ji před několika měsíci propustili. Putování po výběrových řízeních a necitlivé jednání na úřadu práce ji přivedly až k psychiatrovi. Kamenem úrazu byl věk.

V podobné situaci se ocitl i pan Marcel z Klatov. „Přihlásil jsem se například do výběrového řízení na prodejce v jednom z pneuservisů. Nevzali mě. Když jsem se zeptal na důvod, pokrčil zaměstnavatel rameny. Na můj dotaz, zda je to kvůli mému věku, mi jen odpověděl: To jste řekl vy,“ dodává.

Česká republika patří k zemím, které si neumějí příliš poradit se zaměstnáváním lidí po padesátce. Přitom starší lidé nabízejí ekonomice velkou potenciální hodnotu. Uvádí to ve své loňské studii Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vzhledem k tomu, že stárnutí populace v Česku je mnohem výraznější než ve většině dalších zemí, OECD doporučuje, aby stát přistoupil k reformám, k nimž patří například zavedení efektivního systému celoživotního vzdělávání nebo výrazné úlevy na daních pro zaměstnavatele při zaměstnávání starších lidí.

Pro lidi nad padesát let dnes téměř neexistují nabídky práce, i když firmy si nedovolí otevřeně požadovat nové zaměstnance pouze v určitém věku. Obecně lze říci, že chtějí zaměstnat nejlépe mladé, vzdělané a reprezentativně vypadající uchazeče mezi dvaceti a třiceti roky. Ideální je pro ně uchazeč vysokoškolsky vzdělaný, bez závazků, se znalostí počítačů a alespoň tří světových jazyků.

„Padesátiletého uchazeče o zaměstnání nepovažují za příliš velký přínos pro firmu. Panuje bohužel názor, že než se začne firmě takovýto pracant "vyplácet," tak už bude v důchodu,“ dodává psycholožka Pavla Klepačová, která se zabývá pracovním poradenstvím pro „skupinu 50+".

Jak se připravit na nové zaměstnání

  • Sestavte životopis podle moderních trendů
  • Prezentujte své schopnosti práce na PC

  • Znalost cizích jazyků prezentujte objektivně, rozhodně nesnižujte úroveň znalosti cizího jazyka
  • Napište i životopis v cizím jazyce
  • Rozmyslete se, zda a jak, budete v životopise prezentovat věk
  • Snažte se objednat na výběrový pohovor – volejte, emailujte
  • Na výběrový pohovor si připravte informace o zaměstnavateli
  • Připravte pečlivě svou prezentaci
  • Prezentujte sami sebe jako zkušené, ale flexibilní
  • Odmítnutí po pohovoru neberte jako neúspěch, ale jako poučení pro další hledání práce.

„Naprostá většina personalistů se v životopise nejdříve podívá na datum narození a dále už nečte,“ vysvětluje ekonom Petr Víšek, ředitel občanského sdružení Socioklub. Je tedy lepší věk neuvádět? Podle Víška jde o poměrně diskutabilní otázku. Určitě není dobré lhát a uvádět nepřesné údaje. Na druhou stranu je pro kandidáty „starší generace“ velmi důležité, aby je firma vůbec k pohovoru pozvala. “Neuvedete-li datum narození v životopise, neproviníte se ani proti zákonu, ani proti běžným standardům. Je však třeba říci, že pokud uvedete svá zaměstnání chronologicky a napíšete i roky, tak si i podprůměrně inteligentní personalista bude schopen dopočítat kolik let vám přibližně je. Přesto je možné, že místo věku bude posuzovat spíše vaši praxi, a to je to nejdůležitější,“ radí Víšek.

„Stereotyp zkušeného, ale málo flexibilního staršího pracovníka je v pracovním prostředí přítomen velice silně,“ potvrzuje Hartl. Podle něj je to i tím, že starší zaměstnanci většinou neumějí prodat své přednosti, neumějí odpočívat, takže se snadno unaví a nejsou pak schopni mobilizovat síly.

K tomu, aby se i tito lidé naučili prosazovat své schopnosti, zorganizovat si čas, podpořit zdravé sebevědomí a najít si práci, by měl přispět projekt Aktivní padesátka, (realizovaný v období 1. 9. 2005 až 31. 8. 2008), financovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Je zacílen na prevenci dlouhodobé nezaměstnanosti starších lidí. V praxi to vypadá tak, že aktivisté projektu přichází za propouštěnými staršími zaměstnanci dříve, než skončí jejich pracovní poměr, tedy dříve než by se oni sami zaevidovali na úřadě práce.

Do projektu se zapojili i zaměstnavatelé. Ti mohli například svým zaměstnancům zprostředkovat kontakt s pracovníky projektu přímo na pracovišti, zapůjčit firemní techniku k výuce práce na PC nebo poskytnout zaměstnancům více pracovního volna na hledání nového zaměstnání, než je stanoveno zákonem. „Žádná statistika vypovídající o počtu lidí, kterým projekt pomohl, však neexistuje,“ upozorňuje sociolog Jan Hartl.

 

Diskriminují firmy starší lidi při nabídkách zaměstnání? Máte s tím nějaké zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 12. 2007 16:43, Rada.N

V práci máme jednoho manažera, kterému podle mě není moc pod padesát. Myslí mu to dost dobře, udělá hodně práce a celkově strčí do kapsy většinu lidí ve věku 20-30 let. Další takové schopné starší pracovníky bohužel neznám. Méně schopných starších pracovníků znám docela dost. Schopnosti s roustoucím věkem klesají a kdo se nesnaží udržovat se "in", je časem "out". A takových lidí je podle mě většina.
I tak si ale myslím, že je škoda nepozvat starší pracovníky k pohovoru (může mezi nimi být takový jako je výše zníměný manažer).

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2007 18:29, jadr

Obávámse, že "někteří odborníci" nejsou vůbec žádnými odborníky, ale jsou to obyčejní vládní lehkoživkové, kteří se k moci dostali díky své neutuchající touze po moci a penězích. Těmito hloupými radami pouze kalí vodu.

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Kdo snižuje nezaměstnanost?

22. 6. 2006 | Václav Rybáček

Kdo snižuje nezaměstnanost?

Nezaměstnanost v ČR klesá. Ministerstvo práce a sociálních věcí to připisuje především samo sobě, tedy aktivitám svých úředníků. Co ale skutečně snižování nezaměstnanosti způsobuje?... celý článek

Ekonomika s nohou na plynu, nezaměstnanost ovšem neklesá. Jak to?

27. 4. 2006 | David Navrátil

Ekonomika s nohou na plynu, nezaměstnanost ovšem neklesá. Jak to?

Mnozí z nás si jistě kladou otázku, jak je možné, že nezaměstnanost klesla jen o 0,5 %, když ekonomika zažívá zlaté časy a roste o 6 % ročně. Kde je problém? Svoji roli jistě hraje... celý článek

Jak bojovat proti nezaměstnanosti

26. 8. 2005 | Kateřina Havlíčková

Jak bojovat proti nezaměstnanosti

Jedním z palčivých problémů Česka je značná nezaměstnanost. Způsobuje ji vysoká cena práce, nevyhovující struktura sociálních dávek či vzdělávací systém atd. Důležité je pomoci těm,... celý článek

Partners Financial Services