Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 10. 12. 2007
Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.
Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem o komerční připojištění pro případ ztráty výdělku. Při jeho sjednávání je ale třeba dobře počítat.

Onemocnět bude od ledna příštího roku pro rodinný rozpočet bolestivější než dnes. První tři dny na nemocenské nebude pacient dostávat žádné nemocenské dávky. Od čtvrtého dne je sice pobírat bude, ale budou nižší než dnes (Více v článku Za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte). Navíc za návštěvy u lékaře, hospitalizaci v nemocnici či za léky na recept zaplatí nové poplatky. (Více v článku Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna)

Někteří lidé proto řeší, jak si během nemoci zachovat životní úroveň, na kterou jsou zvyklí, a zároveň jak mít dost peněz na poplatky související s léčbou. Příliš variant se jim ale nenabízí. Mohou si buď vytvářet rezervu pro případ nemoci. To se vyplatí zejména těm, kteří nestonají často. Nebo si platit soukromé pojištění zdraví, které pacientovi uhradí ušlý příjem či mu finančně vykompenzuje pobyt v nemocnici.

Nemocnost

Nemocnost je v Česku poměrně vysoká. Na jednoho obyvatele připadne v ČR průměrně 13 návštěv u lékaře. Lékaři v Česku vystaví měsíčně téměř čtvrt milionu pracovních neschopenek a léčba trvá průměrně 32 dnů. Rovněž doba pobytu v nemocnici (téměř 11 dnů na obyvatele) je v Česku v porovnání s ekonomicky vyspělými zeměmi, jako je Dánsko (necelých 6 dnů na obyvatele) a Velká Británie (necelých 8 dnů na obyvatele) vysoká.
Kdo má zájem uzavřít soukromou pojistku zdraví, může si v tuzemsku vybírat z nabídky téměř dvou desítek komerčních pojišťoven. Sjednat je možné pojistku na vyplacení dohodnuté denní částky při pracovní neschopnosti, výplaty konkrétní sumy za každý den strávený v nemocnici, zaplacení za nadstandardní pokoj při hospitalizaci, vyplácení renty při trvalé invaliditě následkem úrazu nebo pojištění nákladů na letecký převoz.

Komerční pojišťovny nyní potvrzují rostoucí zájem hlavně o soukromé pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti. Tato pojistka například při výplatě 300korunového denního přilepšení přijde ročně zhruba na 5 až 7 tisíc korun. Zvyšuje se také počet uzavřených pojistek na výplatu denní dávky při hospitalizaci. Například soukromá pojistka na stokorunové přilepšení za každý den hospitalizace přijde asi na 600 až 700 korun měsíčně. Ceny obou těchto soukromých pojistek přitom rostou s věkem pojištěného a v závislosti na dohodnuté denní platbě při onemocnění a hospitalizaci.

Je ovšem třeba dát si pozor, od kterého dne pojišťovny dávku v pracovní neschopnosti vyplácejí. Některé tak činí od prvního dne nemoci, jiné třeba až od čtrnáctého či 29. dne pracovní neschopnosti. Je proto důležité dobře počítat, zda na pojistném dotyčný nezaplatí nakonec více, než kolik by mohl dostat při nemoci zpět. (Konkrétní příklady si přečtěte v článku Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci)

"Zájem klientů o soukromé pojištění roste dlouhodobě, s blížící se reformou zdravotnictví a její medializací došlo, podle očekávání, ke skokovému nárůstu a počet uzavíraných soukromých pojistek zdraví roste," potvrzuje Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny s tím, že nová legislativní úprava otevírá i nové možnosti pro soukromé pojištění. "Narůstající zájem o tato připojištění pravděpodobně souvisí i s rostoucím zadlužováním českých domácností, zejména hypotečními úvěry, spotřebitelskými úvěry či leasingy. Zodpovědní jedinci chtějí mít jistotu, že budou moci úvěry splácet i v případě dlouhodobějšího výpadku výdělku," říká Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Produkty soukromého pojištění zdraví

  • Denní dávka při pracovní neschopnosti
  • Denní dávka při hospitalizaci (pro nemoc či úraz)
  • Nadstandardní vybavení při pobytu v nemocnici
  • Invalidita následkem úrazu
Pojišťovny si již dnes konkurují širokou škálou produktů soukromého pojištění zdraví, a to ať už jednotlivými pojistkami, jejich kombinacemi či hotovými balíčky, které jsou určeny zaměstnancům, podnikatelům i živnostníkům. Firmy, které mají zájem o zdraví a životní úroveň svých pracovníků, mohou pro ně sjednat skupinové pojištění.

V nabídce jsou i speciality. Třeba k balíčku ExtraMed pojišťovny AMCICO AIG Life může být soukromě připojištěno přilepšení zaměstnancům při rekonvalescenci, pojistné plnění za návštěvu lékaře u pacienta po hospitalizaci nebo plnění za převoz záchrannou službou či za leteckou přepravu pacienta. Některé pojišťovny již reagují také inovacemi. Například Česká pojišťovna ZDRAVÍ představila inovované pojištění Puls, rozšířené o pojištění invalidní renty následkem úrazu.

Odborníci očekávají, že k zásadním změnám v nabídce soukromého připojištění zdraví dojde až s celkovou reformou zdravotnictví, tedy od roku 2009. Nicméně přední pojistitelé již nyní analyzují chystané změny a jejich dopad na peněženky občanů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy... celý článek

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

31. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

Počet kontrol lidí na nemocenské roste a zvyšuje se i počet postihů. Za porušení léčebného režimu hrozí snížení nemocenských dávek, ale také jejich úplné odnětí. Do problémů může nemocného... celý článek

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Vše o nemocenských dávkách. Otázky a odpovědi.

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Partners Financial Services