Firmy mění majitele. Ne vždy jde jen o velká jména

PR článek | rubrika: PR Článek | 12. 6. 2017
Mnozí zakladatelé rodinných firem řeší otázku, zda firmu předají blízkým, anebo ji prodají.
Firmy mění majitele. Ne vždy jde jen o velká jména

Firem s ročním obratem přes 30 milionů korun je v Česku téměř 36 tisíc, z toho 24 tisíc je ve vlastnictví českých majitelů a necelých 12 tisíc má vlastníky v zahraničí. Základ české ekonomiky tak tvoří střední a větší firmy s českými vlastníky.

Často jde o podniky s dlouholetou historií a tradicí, které byly v 90. letech buď vráceny původním majitelům, nebo zprivatizovány do českých či zahraničních rukou. Jsou to také malé restituované firmy s tradiční výrobou, které se v minulosti dědily z generace na generaci a pokračují v činnosti. A jsou to i nově vybudované firmy,“ říká Antonín Piskáček z Erste Corporate Banking.

Aktuální aktivita na trhu fúzí a akvizic je dána levným akvizičním financováním i tím, že do důchodového věku se dostává mnoho majitelů firem založených po roce 1989. V případě, že nemají vhodného nástupce, či rodinní příslušníci nemají o řízení firmy zájem, se jako řešení nabízí prodej firmy.

I když na veřejnosti je hlavně slyšet o velkých transakcích, jako byl prodej Plzeňského Prazdroje nebo antivirové AVG Technologies, většina transakcí se odehrává v segmentu menších a středních firem. Důvodem je, že se jim daří. Například zisk firem s ročním obratem od 61 do 300 milionů korun stoupl jenom mezi roky 2014 a 2015 o 40 %,“ doplňuje Martin Viliš, který má v Erste na starosti financování fúzí a akvizic na trhu s firmami. Podle něj ze zmíněných 36 tisíc firem dosahuje 25 tisíc obratu od 30 do 100 milionů korun. Obrat od 100 do 250 milionů korun má pět tisíc firem a obrat mezi 250 miliony korun a jednou miliardou přes čtyři tisíce firem. Obrat nad miliardu má 1560 firem.

Situaci na trhu fúzí akvizic nahrává i skutečnost, že přibývá českých investorů, kteří svůj byznys úspěšně prodali a chtějí nabyté prostředky investovat zpět do českých firem. I to je jeden z důvodů, proč se zejména v posledních letech na tuzemském trhu formuje poměrně silný domácí kapitál. Více o prodeji a nákupu firem na www.investicniweb/akvizice.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services