Dravé východoasijské trhy mají svá rizika

Petr Čermák | rubrika: Zahranicni | 21. 11. 2007
Dravé východoasijské trhy mají svá rizika
V Česku přibývá možností investování do asijských akcií. Jedná se o rizikovější investice s minimální doporučenou dobou investování na pět až sedm let. Odměnou mohou být vysoké zisky.

„Za poslední rok se hodnota našeho podílového fondu, který se zabývá Čínou, zvedla o 140 procent,“ říká Daniel Brož, analytik banky HSBC, která je činná na východoasijských trzích. Někteří ekonomové už hovoří o čínské bublině, která nejspíš brzy splaskne. Korekce by podle některých mohla přijít v příštích šesti měsících a čínské akcie by se mohly propadnout zhruba o dvacet procent. Kdo tedy má v portfoliu čínské akcie či je podílníkem fondu, který do Číny investuje, má ideální příležitost prodat a na celé transakci slušně vydělat, lze vyvodit ze slov oslovených analytiků. Kdo o investici do čínských akcií teprve uvažuje, měl by počkat, až se korekce přežene.

Po očekávaném propadu začnou čínské akcie zase růst. Může to být ovšem pomaleji než dosud. Čínská vláda se snaží a bude snažit omezit rychlý ekonomický růst, protože se obává inflace, přehřátí a následného útlumu hospodářství. Centrální banka zvyšuje kvůli rostoucí inflaci úrokové sazby, což by mělo omezit přístup firem k úvěrům. „Kromě úrokových sazeb se zvyšují i povinné minimální rezervy,“ říká Jan Wim Derks, člen portfolio managementu ING, který se zabývá Asií. Banky tak budou muset dávat stranou větší část vkladů a na úvěry jim zbude méně peněz. To vše by mělo firemní expanzi přibrzdit a s ní i raketový růst tamního akciového trhu.

Na růstovou vlnu je a bude podle předpovědi Mezinárodní měnového fondu naladěn i zbytek východoasijského regionu. Jeho ekonomický růst se očekává v příštích pěti letech na průměrné úrovni kolem osmi procent. „Růst je nyní podporován jak vývozem, tak domácí spotřebou,“ doplňují čeští analytici z ČSOB.

Vývoj indexů Shanghai Composite a Hang Seng Stock
za poslední rok

Klíčovým faktorem pro vývoj v Asii, ale i pro ostatní rozvojové země, je tempo růstu rozvinutých zemí, které zajišťují poptávku po jejich produktech. Pokud by nastal útlum v Americe, Evropě či Japonsku, budou asijské firmy hůř své výrobky prodávat, což se odrazí v jejich horších výsledcích a hodnotě akcií.

Země jako Jižní Korea, Taiwan i Čína jsou stále ještě závislé především na vývoji v USA. „Krátkodobé riziko spočívá v očekávaném zpomalení nejen ekonomiky Spojených států amerických, ale i Japonska a Evropské unie,“ míní Jan Wim Derks. K tomu dodává: „Dlouhodobě ale v jihovýchodní Asii dřímá velký potenciál.“ S tím souhlasí i ostatní analytici. „Vidíme tento region jako dlouhodobě perspektivní,“ říká Daniel Brož z HSBC.

Slibný ekonomický růst by neměly výrazně přibrzdit ani drahé suroviny, kterých region spotřebovává čím dál víc. „Drahá ropa byla velké téma minulých let, ale všechny země v regionu se s ní dokázaly vyrovnat,“ myslí si Tomáš Ondřej z Investiční společnosti České spořitelny.

Podle oslovených ekonomů by regionu neměly hrozit vážné problémy, jako třeba finanční krize z roku 1997. Ta způsobila velké znehodnocení asijských měn, hlavně thajského bahtu. Spousta investorů tehdy přišla kvůli pádu měn o zisky. Původní hodnota investice spolu s výnosem po přepočtení novým horším kurzem byla v domácí měně investora často nižší, než kolik do regionu vložil. Dnes jsou asijské měny vůči dolaru obecně podhodnocené. „Do budoucna je pravděpodobné jejich zhodnocení,“ říká Jan Wim Derks.

Vývoj asijských ekonomik by neměl ohrozit ani výrazný politický otřes. Podle specialistky na tento region, Vladimíry Knotkové ze Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka na Vysoké škole ekonomické v Praze, by vážná politická krize v příštích pěti letech neměla východní Asii postihnout. Jako jeden z možných, byť nepravděpodobných problémů, označuje sociální napětí v Číně. To by mohlo nastat, kdyby vláda nedokázala dostatečně stimulovat ekonomický růst i v čínském vnitrozemí, které je výrazně chudší než rozvinuté přímořské provincie.

Přesto analytici doporučují, aby investoři své portfolio nezaměřili pouze na jednu zemi či jen na Asii. Je lepší mít investici do fondu, který se skládá z více východoasijských zemí. Pokud už někdo chce nechat peníze vydělávat v Číně, měl by se jistit tím, že bude aktivní i v jiných zemích, nejlépe mimo východní Asii.

Podle čeho hodnotit akciové trhy
Hodnota P/E udává poměr mezi cenou, kterou musí investor zaplatit za akcii, a zisku na jednu akcii. Vysoké hodnoty značí možnou investiční bublinu. Obvyklá hodnota pro rozvinuté země je kolem 14, pro rozvojové je i vyšší (15-20).
P/E 2007 P/E 2008
MSCI Korea 14,1 11,8
MSCI Tchajwan 14,6 12,2
MSCI China 24,3 19,3
(pro zahraniční investory)
MSCI Hong Kong 16 20,8
Shanghai Composite 48,5 43,3
(pouze pro domácí čínské investory)
MSCI India 26,6 20,2
Zdroj: Morgan Stanley Research, IBES Aggregates via FactSet
Očekávaný růst zisku na akcii na vybraných trzích
Odhad růst zisku na akcii v roce 2007 Odhad růst zisku na akcii v roce 2008
Korea 14,4 18,8
Tchajwan 30,1 19,4
Čína 33,8 26,1
Indie 12,7 20,1
Zdroj: Morgan Stanley Research, IBES Aggregates via FactSet

Co si myslíte o investování v Asii?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Amerika možná brzy kýchne

20. 11. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Amerika možná brzy kýchne

V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové... celý článek

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

20. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Německo padá už tři týdny v řadě

Pražská burza byla nadále pod tlakem. Index PX oslabil o více jak 2 procenta a zavíral na 1 793,8 bodech. Celkově se jednalo o třetí týdenní pokles v řadě.

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

Panika na akciových trzích skončila

9. 10. 2007 | Andrej Ochotnický

Panika na akciových trzích skončila

Směr akciových trhů v září nejvíce ovlivnilo snížení klíčové úrokové sazby ze strany FEDu. Díky následné nákupní horečce na akciových trzích po celém světě většina indexů téměř vymazala... celý článek

Partners Financial Services