Proč platíme dražší povinné ručení

Proč platíme dražší povinné ručení
Letos jezdí po Česku téměř šest milionů automobilů, které jsou kryté povinným ručením, přesto několik procent majitelů aut si troufá jezdit stále bez něj. Kvůli nim platí oněch šest milionů řidičů dražší pojistné.

Kdo zaplatí za škodu, kterou způsobí svým autem člověk, který neplatí povinné ručení nebo od nehody uprchne? Odpověď zní: skoro šest milionů poctivců, kteří povinné ručení platí. Z jejich pojistného platí jednotlivé pojišťovny, které poskytují pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, příspěvky do takzvaného garančního fondu. Právě z něj se hradí škody způsobené nepojištěnými auty, nebo pokud se viníka nehody nepodaří zjistit.

Nepoctivých řidičů a majitelů aut je v Česku hned několik set tisíc. V Centrálním registru vozidel Ministerstva vnitra ČR bylo ke konci loňského roku téměř 6,5 milionů provozovaných vozidel. Aut pojištěných u členských pojišťoven České kanceláře pojistitelů přitom bylo ke konci letošního června jen 5 841 410. Z analýzy nepojištěných vozidel z konce roku 2006 podle ČKP plyne, že nepojištěných vozidel je okolo osmi set tisíc. Podle výkonného ředitele České kanceláře pojistitelů (ČKP) Jakuba Hradce se dá předpokládat, že zhruba 420 tisíc z toho jsou již nejspíš fyzicky neexistující vozidla (zejména malé motocykly s objemem motoru do 50 ccm nebo osobní automobily Škoda 1000 MB, Škoda 100/110). Ve výsledku je tedy podle ředitele ČKP pravděpodobné, že v Česku je nepojištěných aut okolo dvě stě tisíc. „Tento počet je zbytečně velký a mohl by být nižší, kdyby správní orgány na úseku přestupků pojištění odpovědnosti postupovaly efektivněji,“ dodává Hradec.

Počet pojištěných vozidel v databázi ČKP
(data ke dni 30. 6. 2007)

Zdroj: ČKP

Jestliže vezmeme jako průměrné roční pojistné (na povinné ručení) například částku čtyři tisíce korun a vynásobíme ji sumou nepojištěnců, vyjde 800 milionů korun, které v systému chybí. O tuto sumu se musejí případně rozdělit všichni plátci povinného ručení.

„V ideálním případě, pokud na trhu byla všechna auta pojištěná a nikdo by si nedovolil odjet od nehody, bylo by povinné ručení pro řidiče opravdu levnější než je dnes a to navzdory všem bonusům,“ konstatuje ředitel neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Michal Kaněra.

Výplaty z garančního fondu ČKP za škody nepojištěných nebo nezjištěných aut se přitom navíc rok od roku zvyšují. Například v roce 2005 z něj bylo vyplaceno téměř 249 milionů korun, vloni už přes 270 milionů a za první pololetí letošního roku už téměř 148 milionů.

Růst škod způsobených provozem aut je obecný trend. Na něm se velkou měrou podle zástupců tuzemských pojišťoven podílejí především i škody na zdraví a škody za ušlý zisk. V oblasti těžkých škod se bude podle Kaněry tento trend navíc i nadále zvyšovat v objemu vyplácených náhrad za škody a to nejspíš až na úroveň západní Evropy.

Nehody v Česku

Nehodovost v Česku navzdory úpravě bodového systému je ve srovnání se západní Evropou stále vysoká. Celkový počet nehod za prvních osm měsíců letošního roku je sice nižší než vloni, vývoj základních ukazatelů je ale podle zprávy Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR velmi nepříznivý. Podle meziročního nárůstu počtu usmrcených osob se letošek jeví jako druhý nejhorší rok za posledních 17 let. Na českých silnicích od ledna do srpna zemřelo o 128 lidí více (21,8 %) než ve stejném období roku 2006.

Celkem Policie ČR za posledních osm měsíců letošního roku vyšetřovala 117 582 nehod. Zahynulo při nich 714 lidí, 2 657 bylo zraněno těžce a 16 993 lehce. Škody policie odhadla na téměř 5,5 miliardy korun.

Zdroj: Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR

Garanční fond ale podle Kaněry slouží i dalším účelům. Vedle škod při nehodách s nezjištěným či nepojištěným vozidlem (podle § 24 a § 29 zákona č. 168/1999 Sb.), hradí fond stále ještě i staré škody z éry monopolu České pojišťovny před rokem 2000 a vytváří rezervy pro případ úpadku některé z členských pojišťoven.

Myslíte, že je dobré se vyhýbat placení povinného ručení?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2007 0:04

Jsou známé SPZ vozidel evidovaných a SPZ vozidel pojištěných. Nechápu, proč se neporovnají obě databáze a neplatiči jsou známi.

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2007 14:49, double

Asi ano, když o něm píšu v příspěvku z 5.10.2007 ;-).

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Biopaliva do aut jsou omyl

14. 9. 2007 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Biopaliva do aut jsou omyl

Povinné přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty přírodu nechrání a spotřebu ropy výrazně nesníží. Jejich výroba je příliš drahá a neobejde se bez vládních dotací. Pokud by státy skutečně... celý článek

Levné i drahé povinné ručení

10. 9. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Levné i drahé povinné ručení

Ministerstvo financí chce změnit některé podmínky povinného ručení vozidel. Výsledkem by mohl být růst cen nejlevnějších pojistek. Nemusí to ale nutně znamenat, že řidiči budou platit... celý článek

Povinné ručení: kolik ušetříte při nákupu přes internet?

10. 11. 2006 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Povinné ručení: kolik  ušetříte při nákupu přes internet?

Na internetu naleznete nejen porovnávače povinného ručení a aplikace, pomocí kterých můžete nejjednodušším způsobem uzavřít smlouvu. Internet nabízí i nejlevnější sazby. Porovnali jsme,... celý článek

Povinné ručení: každý jej známe, ale víme všechno důležité?

31. 8. 2006 | Simona Ely Plischke

Povinné ručení: každý jej známe, ale víme všechno důležité?

Víte přesně, jakou ochranu a jaké služby, zákonné i nad rámec zákona, si kupujete, když uzavíráte povinné ručení? Co se z něj hradí a co nikoli? Co vám hrozí, když si povinné ručení... celý článek

Způsobili jste svým vozidlem škodu v zahraničí?

16. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Partners Financial Services