Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

Jan Stuchlík | rubrika: Měny | 12. 10. 2007 | 15 komentářů
Čína zůstává americkou obchodní noční můrou
Americkým exportérům se daří. Se slabým dolarem v zádech letos nejspíš dokážou snížit gigantický obchodní deficit. V historických statistikách tak zůstane jako rekord všech dob zapsáno číslo z loňského roku: 758,5 miliardy dolarů.

Hrozivý růst schodku amerického zahraničního obchodu se zřejmě začíná obracet. V srpnu americké firmy vyvezly zboží v hodnotě o 57,6 miliardy dolarů nižší, než za kolik se dovezly výrobky a služby ze zahraničí. To je nejlepší výsledek od letošního ledna. Dlouhodobě takto nízký měsíční schodek vykazoval americký zahraniční obchod naposledy v roce 2005. Celkem by letos měl americký deficit poprvé po sedmi letech přestat růst. Loňský rekord 758,5 miliardy dolarů zůstane v historických tabulkách na prvním místě.

Důvod je jednoduchý. Americké firmy začínají více vyvážet, protože slabý dolar snižuje cenu jejich zboží v zahraničních měnách, shodují se analytici citovaní agenturou AP. Dovážené produkty do USA jsou naopak dražší a poptávka po nich se snižuje. Navíc posledním číslům pomohl i pokles dovozu zboží s Číny, který souvisel s nedávnou kontaminací čínských hraček a dalších výrobků zdraví škodlivými látkami.

Jenže i přesto zůstává Čína americkou obchodní noční můrou. Zatímco v roce 2001 dovoz z této země převýšil americký vývoz o 84 miliardy dolarů. Loni to bylo už 233 miliard. Pro letošek se očekává další rekord ve výši 246 miliard dolarů, vyplývá z dat publikovaných ve středu. A to přesto, že čínská měna, jüan, proti americkému dolaru posiluje, což čínské zboží pro Američany zdražuje. Od roku 2005, kdy Čína částečně uvolnila kurz své měny vůči dolaru, posílil jüan o deset procent. Podle Američanů je takové zhodnocení malé a čínská měna zůstává stále vůči dolaru uměle slabá.

Ve Spojených státech se proto zase začínají ozývat někteří zákonodárci, kteří chtějí čínskou vládu za nedostatečné uvolnění jüanu potrestat. Hovoří se třeba o uvalení vysokých cel na dovoz čínských výrobků. Jenže americká vláda nechce o tak razantních krocích slyšet. Taková opatření by podle ministra financí Henryho Paulsona spíše vedla k americko-čínské obchodní válce. Podle něj je lepší přesvědčovat čínské představitele diplomatickými prostředky. To Američané dělají už několik měsíců. Zatím ovšem s mizivým úspěchem.

Nynější  růst amerického vývozu je pro tamní ekonomiku prospěšný. Částečně totiž tlumí dopady hypoteční a úvěrové krize, která negativně ovlivňuje spotřebu amerických domácností i výkonnost některých firem.

Nicméně dlouhodobě je vysoký schodek zahraničního obchodu pro americké hospodářství nebezpečný. Deficit se musí financovat půjčováním v zahraničí. Zahraniční subjekty zatím stále ještě své dolary investují zpátky za oceánem, například nákupem amerických akcií či dluhopisů. Jenže řada ekonomů se obává, že může nastat doba, kdy se zahraniční investoři otočí k Americe zády, investice v dolarech vyprodají, což pošle ke dnu nejen kurz americké měny, ale i ceny tamních akcií a dluhopisů. Recese americké ekonomiky by byla na spadnutí.

Je podle vás Čína obchodní hrozbou nejen pro USA, ale i pro Evropu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2007 21:02

Dekuji vsem co do teto chvile prispeli do teto diskuse, na tom mwm.cz serveru jsem to cetl, dalsi odkaz si rad proctu. Dale bych doporucil knihu z vydavatelstvi KAROLINUM pod nazvem MEZINARODNI MENOVY SYSTEM ,jak jsem se dival na osnovu toho rothbarda tak jsou tam podobne kapitoly jako v te knize, muze to byt dobry doplnek pro doplneni znalosti. V kazdem pripade jste me potesili ze se o toto jeste nekdo zajima. Jeste chci doporucit tyto clanecky o penezich http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1272&pjme no=&kredit=&p1 http://www.mwm.cz/cla nek1.php?id=1273&pjme no=&kredit=&p1

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Evropa hledí za oceán

10. 10. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Evropa hledí za oceán

Čekání na americký ukazatel stavu pracovního trhu minulý pátek přineslo zajímavé výsledky. Lepší než očekávaná data způsobila prudký růst výnosů na americkém trhu dluhopisů, s nímž... celý článek

Panika na akciových trzích skončila

9. 10. 2007 | Andrej Ochotnický

Panika na akciových trzích skončila

Směr akciových trhů v září nejvíce ovlivnilo snížení klíčové úrokové sazby ze strany FEDu. Díky následné nákupní horečce na akciových trzích po celém světě většina indexů téměř vymazala... celý článek

Půl procenta, které budí rozpaky

20. 9. 2007 | Jan Stuchlík

Půl procenta, které budí rozpaky

Nečekaně velké snížení klíčových úrokových sazeb v USA poslalo dolů americký dolar. Z toho mohou profitovat čeští dovozci. Levnější bude dovoz ropy. Dopady snížení na americkou ekonomiku... celý článek

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových... celý článek

Partners Financial Services