Index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) za první čtvrtletí 2011

| rubrika: HB Index | 20. 4. 2011
U bytů dosáhl HB INDEX k 31. březnu 2011 hodnoty 99,1. Průměrná tržní cena bytů tedy od konce roku 2010 poklesla o 0,8 %. U rodinných domů je hodnota indexu za 1Q 2011 na úrovni 101,6, co značí čtvrtletní růst cen o      1,0 %. HB INDEX u pozemků má hodnotu 104,6. Ceny pozemků tedy poklesly o 0,2 %. Z hodnot HB INDEXu je patrné, že ceny rezidenčních nemovitostí v České republice za první čtvrtletí roku 2011 v podstatě stagnují.

Níže najdete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

HB INDEX 1Q 2011 – Bytové jednotky:

byty


„HB INDEX u bytových jednotek dosáhl v 1Q 2011 hodnoty 99,1, co značí mírný pokles tržních cen bytů o 0,8 % proti konci roku 2010. Tržní ceny rezidenčních bytových jednotek v České republice reagují na změny poptávky a nabídky na nemovitostních trzích nejcitlivěji ze všech. V prvním čtvrtletí roku 2011 jsme u bytů zaznamenali kromě poklesu tržních (obvyklých) cen bytů i největší pokles nabídkových cen, tedy těch, které nabízí prodávající. Dalším faktorem, který má vliv na ceny bytů v České republice, je největší převis nabídky nad poptávkou ze všech nemovitostních kategorií. Nemůžeme s určitostí říci, zda ceny bytů v letošním prvním čtvrtletí již dosáhly svého dna,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

HB INDEX 1Q 2011 – Rodinné domy:

Rodinné domy

„HB INDEX u rodinných domů dosáhl v 1Q 2011 hodnoty 101,6, co značí růst tržních cen rodinných domů o 1,0 % proti konci roku 2010. U rodinných domů jsme v prvním čtvrtletí letošního roku pozorovali nižší volatilitu tržních cen než u bytů. Na rozdíl od bytů je totiž každý rodinný dům unikátní, tak trochu jiný. Sledujeme zde také poptávku od bonitnějších klientů, než u ostatních kategorií. Na základě vývoje hodnot HB INDEXu je pravděpodobné, že se tržní ceny rodinných domů odrazily od svého dna přibližně v polovině roku 2010,“ vysvětluje Petr Němeček.

HB INDEX 1Q 2011 – Pozemky:

Pozemky 

„Lze říct, že ceny pozemků v ČR se v prvním čtvrtletí roku 2011 vyvíjely nejstabilněji ze všech segmentů rezidenčních nemovitostí. HB INDEX u pozemků dosáhl na konci 1Q 2011 hodnoty 104,6 , což značí pokles jejich tržních cen o 0,2 % proti konci roku 2010. Také obecně se tržní ceny pozemků vyvíjejí stabilně – stagnují, nebo pomalu rostou bez zásadních cenových propadů. Jelikož dostupnost kvalitních pozemků v České republice se snižuje, pozorujeme v řadě lokalit dokonce převis poptávky nad nabídkou,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

Partners Financial Services