Index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) za třetí čtvrtletí 2011 – tuzemské ceny nemovitostí se prakticky nemění

| rubrika: HB Index | 26. 10. 2011
HB INDEX sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice ve třech kategoriích: byty, rodinné domy a pozemky. Hodnota indexu 100 je nastavena k datu 1. 1. 2010. Informace o tržních cenách nemovitostí, kterou HB index pravidelně přináší, je informací o reálných cenách, za které byly nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru pořízeny. Na rozdíl od statistik založených například na nabídkových cenách poskytuje HB INDEX odpovídající přehled o realizovaných transakcích s nemovitostmi.

•    Průměrná tržní cena bytů během třetího čtvrtletí roku 2011 mírně poklesla o 0,5 procentního bodu (pcb). U bytů dosáhl HB INDEX k 31. září 2011 hodnoty 97,9.

•    Ceny rodinných domů zaznamenaly v průběhu 3. čtvrtletí roku 2011 nepatrný pokles o 1,4 pcb  a HB INDEX dosáhl hodnoty 99,8.

•    Ceny pozemků v České republice se za poslední čtvrtletí v podstatě nezměnily, hodnota HB INDEXu poklesla o 0,1 pcb a dosáhla hodnoty 106,5.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně.

 

HB INDEX 3Q 2011 – Bytové jednotky:

HB index-bytove jednotky 3Q

„HB INDEX u bytových jednotek dosáhl ve 3Q 2011 hodnoty 97,9. To značí mírný pokles tržních cen bytů o 0,5 procentního bodu proti druhému čtvrtletí roku 2011. Tržní ceny bytů v České republice tak sice velmi mírně, ale stabilně klesají. U bytových jednotek v České republice pozorujeme nejcitlivější reakce na změny poptávky a nabídky ze všech sledovaných kategorií. Faktorem, který zde má aktuálně největší vliv na ceny, je pokračující převis nabídky nad poptávkou, který je u bytů v současné době největší ze všech sledovaných kategorií. Na trhu také přetrvává efekt trhu kupujících. To znamená, že kupující již standardně požadují slevy z nabídkových cen. Největší zájem pozorujeme o cihlové byty 3+1, nebo 3+kk,“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

 

HB INDEX 3Q 2011 – Rodinné domy:

HB index - rodinne domy 3Q

HB INDEX u rodinných domů dosáhl ve 3Q 2011 hodnoty 99,8. To značí mírný pokles tržních cen rodinných domů, a to o 1,4 procentního bodu proti konci června 2011. Ceny rodinných domů můžeme ale považovat za stabilnější než u bytů, dlouhodobý trend vývoje tržních cen rodinných domů je vyrovnaný, domy si drží svou hodnotu a jejich ceny se v zásadě nemění. Aktuální vývoj cen mírně směrem dolů je nadále ovlivňován snížením poptávky po rodinných domech určených k rekonstrukci, u kterých noví majitelé nestihnou úpravy dokončit před zvýšením sazby DPH začátkem roku 2012. Hůře prodejné jsou také rodinné domy s cenou nad 4 miliony korun, respektive u Prahy a okolí nad 6 milionů korun,“ vysvětluje Petr Němeček.


 

HB INDEX 3Q 2011 – Pozemky:

HB index - pozemky 3Q

„Lze říci, že ceny pozemků v ČR i v roce 2011 vykazují dlouhodobě stabilní, mírně růstový vývoj, což potvrzuje i třetí kvartál roku. V tomto segmentu existuje poměrně vyrovnaná poptávka i nabídka, která je limitována omezenou velikostí trhu s pozemky. HB INDEX u pozemků dosáhl na konci 3Q 2011 hodnoty 106,5. Tržní ceny pozemků proti druhému čtvrtletí 2011 tak v zásadě stagnovaly, poklesly jen velmi nepatrně o 0,1 procentního bodu,“ říká k cenám pozemků Petr Němeček.


O HB INDEXu:

Hypoteční banka představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR – Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

Partners Financial Services