Vypořádání společného jmění manželů

Pokud zemře osoba, která žila v manželství, je nejprve potřeba vypořádat její společné jmění manželů. Do společného jmění manželů až na určité výjimky zásadně patří jak aktiva (majetek), tak pasiva (dluhy) manželů. Vypořádáním společného jmění manželů se rozumí rozhodnutí, co ze společného jmění připadne pozůstalému manželovi, a zbytek jde do dědického řízení k rozdělení mezi dědice. K vypořádání společného jmění v tomto případě dochází v rámci řízení o dědictví.

Zde je nutné si uvědomit, že pozůstalý manžel může být také dědicem. To znamená, že pozůstalý manžel může nabýt majetek po zemřelém dvěma různými způsoby. A to jednak z titulu vypořádání společného jmění manželů (nabude polovinu majetku a dluhů patřících do společného jmění manželů) a jednak jako dědic v rámci dědického řízení (zde se dělí druhá polovina majetku a dluhů zůstavitele mezi dědice).

Pokud má zůstavitel děti, pak po něm při dědění ze zákona primárně dědí jeho děti a manžel. V tomto případě každé z dětí i manžel dědí stejnou část majetku zůstavitele. Např. má-li zemřelá osoba dvě děti, potom se ta část jejího majetku (a dluhů), která tvoří dědictví, dělí na tři hodnotově stejné části – dvě pro děti a jedna pro pozůstalého manžela.

Pokud zůstavitel děti nemá, pak po něm ze zákona primárně dědí jeho manžel a rodiče. V tomto případě pozůstalý manžel získá nejméně polovinu majetku spadajícího do dědictví po zemřelé osobě. Např. v případě, kdy žijí oba rodiče zůstavitele, pozůstalý manžel dědí polovinu majetku, který se dělí v rámci dědického řízení a rodiče si mezi sebou rozdělí druhou polovinu rovným dílem, tj. každý z nich dostane čtvrtinu majetku, který se vypořádává v rámci dědického řízení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2016 18:22, Honza

Třeba existují i lidé, kteří si nepořizují děti proto, že je to výhodné, ale prostě proto, že je chtějí.
Pokud s dětmi dotyčný rodič dobře vychází, nenastanou žádné tahanice. Není důvod.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services