Jak si koupit pár barelů ropy

Jak si koupit pár barelů ropy
Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu v následujícím obchodním dni.

Koupit si pár tun pšenice nebo několik set barelů ropy není nic nemožného. Můžeme toho docílit prostřednictvím obchodování tzv. futures kontraktů. Futures kontrakty si můžeme představit třeba následovně. Zemědělec zaseje na jaře pšenici a než aby čekal, jak se vyvine cena na spotovém trhu, rozhodne se budoucí úrodu prodat už teď prostřednictvím futures (ačkoliv žádnou pšenici zatím nevlastní) za předem stanovenou cenu (futures cenu). Tím že teď prodá, nemusí se bát poklesu ceny pšenice při sklizni.

Ve stejnou dobu majitel pekárny plánuje dodávky pšenice na příští měsíce. Aby se vyhnul možnému budoucímu vzestupu cen, budoucí dodávku pšenice pro svoji pekárnu nakoupí prostřednictvím futures za předem stanovenou cenu. Jak zemědělec, tak i pekař jsou spokojeni, protože mají jistotu, že dostanou peníze i pšenici.

Futures jsou termínové derivátové kontrakty, které si lze představit jako dohodu mezi obchodníkem (např. zemědělcem či pekařem, nejčastěji spekulantem) a derivátovou burzou, že obchodník k přesně stanovenému datu v budoucnosti nakoupí, nebo prodá předem stanovené standardizované množství podkladového aktiva, např. komoditu, akcie či cizí měnu za předem stanovenou cenu.

Čtěte dále o finančních derivátech
Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci
Jak se dá s málem vydělat hodně
Začalo to obilím a zatím skončilo počasím
Vítejte ve světě spekulantů
Co je to bezpečná investice
Jistota, se kterou se špatně obchoduje
Způsob obchodování futures na derivátových burzách může probíhat buď klasickou formou na burzovním parketu, kdy na burze obchodníci horečně dojednávají obchody, nebo na elektronických burzách, kde obchodování probíhá pomocí počítačové terminálové sítě.

Futures kontrakt spolu musí vždy sjednat prostřednictvím burzy dva subjekty - kupující a prodávající. Většinou se vůbec neznají. Burzovní zástupce (makléř) kupujícího a prodávajícího na burzu předá příkaz, a pokud se sejdou dva shodné příkazy (jeden na nákup a druhý na prodej), co se týče počtu futures kontraktů (lotů), ceny a termínu splatnosti, burza oba příkazy spáruje a obchod se uzavře.

Kontrakty futures lze ukončit před termínem splatnosti. Pokud jsme futures nakoupili, obchod ukončíme tak, že shodný futures kontrakt (cena, splatnost, velikost kontraktu) prodáme za aktuální cenu na burze. Pokud jsme před tím futures prodali, obchod ukončíme předčasně tak, že jej zpátky za současnou cenu nakoupíme zpět. Charakteristickým rysem spekulantů je to, že své obchody vždy ukončí před splatností, takže fyzicky futures nikdy neplní.

Jelikož se kupující a prodávající většinou neznají, při splatnosti daného futures kontraktu burza (lépe řečeno clearigové centrum) spáruje nákupní a prodejní pozice. U komodit to může probíhat tak, že do určitého termínu musí prodávající do přesně stanoveného skladu dodat komoditu v objemu jeho kontraktu a nakupující musí k danému termínu komoditu v objemu svého kontraktu převzít. Vypořádání u finančních futures (akcie, dluhopisy, cizí měny, mezibankovní depozita, úrokové míry) je mnohem jednodušší.

Hlavním významem clearingového centra je to, že zcela eliminuje úvěrové riziko protistran obchodu. Při uzavření kontraktu (vstupu do pozice) musí obchodník uložit na svůj obchodní účet u clearingového centra tzv. dodatečnou marži. Výše marže se obvykle stanoví tak, že musí na 99 procent pokrýt maximální potenciální ztrátu v následujícím obchodním dni.

S tím souvisí tzv. každodenní vyrovnávání zisků a ztrát. Cena futures se denně mění, proto se denně mění také zisk či ztráta držitele futures kontraktu. Ten, který v daný den vydělá, dostane po ukončení obchodování od clearingového centra na svůj obchodní účet denní zisk. Kdo naopak v daný den prodělá, musí po skončení obchodního dne na svůj účet u clearingového centra peníze doplnit, aby denní ztrátu pokryl. Pokud obchodník, který utrpěl v daném obchodním dnu ztrátu, nesloží na svůj obchodní účet do začátku příští obchodní seance další prostředky, neboli nevyrovná ztrátu, clearingové centrum jeho obchod okamžitě zruší. Tím je zajištěno, že se obchodník nemůže dostat do příliš vysoké ztráty, kterou by nedokázal uhradit.

Cena futures kontraktu (futures price), za kterou je kupující (resp. prodávající) povinnen koupit (resp. prodat) příslušné podkladové aktivum, není nic jiného než termínová cena tohoto aktiva k termínu splatnosti futures kontraktu. Tuto cenu ovlivňují spotová cena podkladového aktiva (pokud se dané aktivum na spotovém trhu vůbec obchoduje), úrokové míry, sezónní průběh produkce a spotřeby, očekávání a skladovací náklady (u komodit).

Termínové ceny jednotlivých podkladových aktiv na trzích s futures se postupně přibližují k cenám těchto aktiv na spotových trzích. V den splatnosti kontraktu jsou obě ceny shodné. Pokud by to neplatilo, vznikaly by na trhu arbitrážní příležitosti, které by dávaly obchodníkům šanci dosáhnout bezrizikového zisku. Pokud krátkodobě dojde k arbitrážní nerovnováze, probíhající arbitráže dostanou ceny na spotových a termínových trzích do rovnováhy.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Jaká komodita je nejlepší pro krátkodobé investování?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2007 17:43

Futures jsou dobré, když víte co děláte. Pokud nemáte plán dopadnete špatně. Ale to jsem již psal výše. Samotný nadpis článku je špatný, "pár" barelů ropy je v případě velké ropy 1.000 a v případě mini ropy 500 barelů.

Ropa je extrém, ale třeba NQ má bod za 20 USD, běžný denní pohyb je 20 bodů. Ale opce a etf jsou bezpečnější. Spekulovat s nimi lze na pokles (long put opce) i růst (long call opce) s omezeným rizikem - co zaplatíte na počátku, to riskujete.

Zobrazit celé vlákno

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2007 19:40, Martin

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Zobrazit celé vlákno

-65
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

19. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

Zajistit se proti růstu či poklesu cen umožňují termínované obchody, tzv. forwardy. Zatímco firmy z nich mají užitek, pro investory příliš atraktivní nejsou. Nedá se s nimi totiž obchodovat. celý článek

Co je to bezpečná investice

12. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Co je to bezpečná investice

Při správně zvolené investiční strategii se investor uchrání zklamání, že na finančních trzích ztratil značnou část svých peněz. Je třeba volit, na jak dlouho peníze investovat či do... celý článek

Vítejte ve světě spekulantů

5. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Vítejte ve světě spekulantů

Možnost investice s vysokým výnosem, ale i s rizikem drastické ztráty, působí na spekulanty jako červený hadr na býka. Proto jsou hlavními uživateli trhů s finančními deriváty právě... celý článek

Začalo to obilím a zatím skončilo počasím

30. 8. 2007 | Michal Stupavský

Začalo to obilím a zatím skončilo počasím

Deriváty zažily bouřlivý rozvoj ve dvacátém století. První zmínky o termínovaných obchodech se však datují až do starověku. Posledním hitem jsou deriváty na počasí.

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Partners Financial Services