Komu je určeno pojištění nemovitosti

Komu je určeno pojištění nemovitosti
Pojištění nemovitosti chrání vlastníka domu či bytu proti řádění živlů. Musí ale vědět, proti kterým se chce pojistit a jaké všechny objekty má pojistka krýt.

Před pár lety si studentka vysoké školy koupila díky dědictví první byt v Praze. Koupě panelového bytu spolkla zděděné finance i peníze, které ji spořili rodiče. Vybavení bytu chtěla pořizovat postupně, až něco našetří. Když sjednávala pojistku na byt, rozhodla se pro pojištění domácnosti s nejnižšími limity. Vycházela z toho, že v bytě má minimum nábytku a tak by měla stačit. Za čtrnáct dní u souseda hořelo a voda při hašení zničila sádrokartonové příčky i u ní v bytě. V zápětí ji zaskočila další nemilá věc. Pojišťovna odmítla vyplatit škodu s tím, že se pojistka na uvedenou situaci nevztahuje. Musela by mít buď připojištění na stavební součásti u pojistky domácnosti, nebo samostatnou pojistku nemovitosti. Ani jedno z toho neměla, takže místo na nábytek začala šetřit na opravy.

Tuzemské pojišťovny přitom dnes nabízejí produkty, které se týkají jak samotné stavby (pojištění nemovitosti) nebo pouze vybavení (pojištění domácnosti), tak i kombinované pojistné produkty, které se vztahují k obojímu. Ne každý ale potřebuje pojistit vše.

Co je možné pojistit v rámci pojištění nemovitosti
  • Rodinný dům
  • Bytový/ činžovní dům
  • Byt v osobním vlastnictví
  • Rekreační objekt
  • Chatu/ chalupu
  • Garáž
  • Půdní vestavbu
  • Stavební materiál, stroje i nářadí
  • Související objekty (bazén, skleník, studna, kůlna, plot)
  • Nově zahajovanou stavbu (rodinného i bytového domu)
  • Hřbitovní stavbu
Hlavní rozdíl v obou základních pojistkách (viz tabulka) se dá podle finančního poradce Jana Patáka ze společnosti Finco&Partners vysvětlit jednoduše: "Pojištění nemovitosti se vždy týká toho, co je pevně zabudováno, zatímco pojištění domácnosti se vztahuje pouze k vybavení, tedy k tomu, co je možné odnést." O pojištění domácnosti jsme již psali podrobněji v článku Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti, nyní se zaměříme na pojištění samotných objektů, tedy pojištění nemovitosti.

Hlavním smyslem pojištění nemovitosti je především ochrana objektů před živelnými riziky. Pojistit se dá každá budova, která je trvale či rekreačně obývaná, byt v osobním vlastnictví, garáž nebo další stavby související s nemovitostí (viz box). Ocenit ji mohou i ti, kteří teprve staví. Spolu s rozestavěným domem může tato pojistka krýt i stavební stroje a materiál.

Jestliže někdo plánuje koupit nemovitost v místě, které příliš nezná, měl by ještě před koupí zjistit, co vše může jeho nový dům či byt ohrozit. Mohou to být třeba sněhové kalamity, vichřice či spadané stromy, které mohou hrozit na horách i v nížinách. Specifickým případem jsou povodně. V Česku jsou lokality, ve kterých je pojištění nemovitosti proti povodním velice drahé nebo téměř nemožné.

Pojištění nemovitosti se může týkat škod způsobených:
  • požárem, výbuchem, úderem blesku nebo zřícením letounu
  • vodou z vodovodního zařízení
  • vichřicí nebo krupobitím
  • vystoupnutím vody z odpadního potrubí
  • krádeží vloupáním
  • loupeží
  • povodní nebo záplavou
  • náhlým sesuvem hornin a zemin nebo zřícením lavin
  • tíhou sněhu
  • pádem stromů, stožárů a jiných předmětů
  • nárazem vozidla nebo jeho nákladu
  • zemětřesením
  • mrazem na topném systému a vodovodním zařízení
  • rázovou vlnou způsobenou nadzvukovými letadly
  • kouřem
  • vandalismem
  • rozbití skla z jiné příčiny než pojištěným rizikem
Vedle lokalit známých živelnými pohromami je třeba myslet i na další živly.
"Je například nutné zvážit, která lokální rizika hrozí a podle toho zvolit další připojištění. V pátém patře sice nemusí hrozit povodeň ani v zátopové oblasti, ale voda z vodovodního potrubí či průtrže mračen byt zaplavit může," upozorňuje finanční analytička Dagmar Ullmannová ze společnosti Salve Group. Pojištění nemovitosti může vedle živelných pohrom krýt i další rizika jako je třeba vloupání, vandalismus či rozbití skel (viz box). Proti typům škod, které nejsou ve smlouvě uvedeny, však nemovitost pojištěna není. Pojistka by měla proto zahrnovat všechna rizika tak, aby v případě škody mohl pojistník bez problémů svůj dům či byt opravit, případně koupit si nový.

V zásadě by si měl tuto pojistku sjednat každý, kdo má nemovitost v osobním vlastnictví. "Je to pojistka, která se může mnohokrát vrátit, protože stavební úpravy při poškození nemovitosti nebývají levné, ba naopak," konstatuje Ullmannová. "Pojištění nemovitosti je de facto základní pojistka, která za relativně "malé peníze" kryje velká rizika a proto je automaticky navrhuji všem, kteří mají hypotéku na byt. Vyjma Hypoteční banky (profil, názory) ho ostatně vyžadují povinně k úvěru všechny banky," doplňuje Paták.


Kolik ročně stojí pojištění nemovitosti
Zdroj: Pojišťovny
Cena pojistky u domu by měla odpovídat hodnotě, za kterou se postaví nový. Byty v osobním vlastnictví a družstevní byty tvoří výjimku, pojišťují se na tržní hodnotu. Nejhorším nešvarem u pojistek podle Patáka bývá takzvané "podpojištění", tedy nedostatečné pojistné krytí nemovitosti. Když má kupříkladu někdo starou pojistku k nově zrekonstruovanému pětimilionového domu jen na pár set tisíc korun a do domu narazí nešťastnou náhodou auto a celý jej zničí, pojistné plnění bude opravdu nízké. V České podnikatelské pojišťovně (profil, názory) se tomuto problému vyhnuli tím, že pojistku nesjednávají na limit pojistného plnění, ale rovnou na cenu nemovitosti.

Možností, jak zajistit, aby pojistka korespondovala s cenou nemovitosti, je například souhlas s pravidelnou aktualizací pojistné částky (tzv. indexací) už při podpisu smlouvy. Pojišťovna automaticky zvyšuje pojistku v závislosti na vývoji stavebního indexu.

Cenu pojistky může ovlivnit spoluúčast. Při pojistné události, se zpravidla jedná o vysoké částky a spoluúčast bývá jen minimální, v řádech tisíců korun. Pojistka však díky tomu může být o několik procent levnější.

Ještě před sjednáním pojistky by se měli majitelé bytů v osobním vlastnictví zajímat, zda již je pojištěný celý dům prostřednictvím společenství vlastníků. V případě, že taková pojistka již sjednaná je, je dobré vědět, na která rizika. Na vlastníkovi bytu potom je, zda chce mít lepší pojistku či mu tato bude stačit a pojistí si třeba jen stavební součásti v rámci pojištění domácnosti. Vícenásobné pojištění tedy možné je, v případě škody je ale možné čerpat pojistné plnění pouze jednou.

Pojišťění nemovitosti v Česku podle údajů České asociace pojišťoven poskytuje jedenáct pojišťoven.

Už se vám pojistka nemovitosti či domu někdy vyplatila?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za co opravit dům s hypotékou

13. 9. 2007 | Věra Tůmová

Za co opravit dům s hypotékou

V Česku existují stovky tisíc lidí, kteří si vzali hypotéku a zastavili bance svou nemovitost. Každá z nich musí být navíc pojištěna ve prospěch banky. Málokdo má ale představu, co... celý článek

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

9. 8. 2007 | Věra Tůmová

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní... celý článek

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

31. 7. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Na co si dát pozor při nákupu pojištění domácnosti

Mít pojištěnou domácnost a při škodné události dostat málo nebo nic je snadné. Stačí nepřečíst si pojistné podmínky psané drobným písmem.

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Partners Financial Services