Co je to bezpečná investice

Co je to bezpečná investice
Při správně zvolené investiční strategii se investor uchrání zklamání, že na finančních trzích ztratil značnou část svých peněz. Je třeba volit, na jak dlouho peníze investovat či do kolika různých nástrojů peníze uložit. To vše alespoň s cílem porazit inflaci.

V investování platí základní pravidlo: vyšší výnosy znamenají vyšší riziko. Toto pravidlo platí bez výjimky. Pokud by totiž existovaly dvě investice se stejným výnosem, ale navzájem by se lišily ve výši rizika, investoři by se vrhli na méně rizikovou investici. Tím by vzrostla její cena, a proto by tato investice nebyla pravděpodobně tak výnosná. Měla by menší prostor pro další potenciální růst, než druhá investice s větším rizikem.

Finanční trhy fungují tak, že výnosy finančních instrumentů odrážejí jejich rizikovost. To samozřejmě v krátkém období nemusí platit, nicméně v dlouhodobém horizontu to platí vždy. Pokud na trhu krátkodobě neplatí rovnováha výnosů a rizika, ihned se objeví obchodníci (tzv. arbitražéři), kteří se budou snažit na tomto nepoměru vydělat a stlačí tak vztah výnosů a rizika k dlouhodobé rovnováze. Drobný investor nemá téměř nikdy možnost stát se arbitražérem, neboť před ním budou mít vždy konkurenční výhodu velcí institucionální investoři. Pro ně je investování levnější (mají nižší poplatky a provize makléři či burze) a mají o trhu lepší informace (armádu analytiků a portfolio-manažerů, moderní výpočetní systémy).

Riziko můžeme chápat ve dvojím významu. Akademici většinou ztotožňují riziko s kolísavostí ceny daného finančního instrumentu. Drobný investor by měl chápat riziko spíše jako pravděpodobnost, že utrpí ztrátu.


Investiční horizont hraje roli

Když začínáme investovat, musíme mít jasno, na jak dlouho chceme investovat. Velice kvalitní investice, která může být výhodná pro delší období, může být riziková pro krátkodobého investora. Pokud se rozhodneme držet investici pět let a investice v prvním roce ztratí pětinu hodnoty, nemusí to zdaleka nic znamenat, jelikož je pravděpodobné, že pokud jsme vybrali kvalitní investici, dosáhneme po pěti letech slušného zisku. Tato investice by ovšem pro investora s investičním horizontem jeden rok byla katastrofou.

Pokud investujeme na krátké období, řekněme několik málo dní, je důležité sledovat aktuální fundamentální informace a aktuální sentiment a psychologii investorů. S tím může pomoci například technická analýza. Pokud investujeme v řádu několika let, je technická analýza prakticky bezcenná.

Pravděpodobně nejslavnější investor současnosti, Američan Warren Buffet, říká, že pokud investujeme do akcií, investiční horizont by měl činit alespoň deset let. Toto tvrzení je možná přehnané, nicméně většina investičních profesionálů se shodne na tom, že investovaní do akcií s investičním horizontem kratším než 4 až 5 let není nic jiného než rizikovou spekulací.


Nikdy nesázejme vše na jednu kartu - diverzifikujme

Rozložení investic do více cenných papírů se nazývá diverzifikace. Úkolem diverzifikace je omezit riziko, že bychom mohli ztratit většinu investované částky. Pokud investujeme pouze do jedné akcie, její propad o 50 procent sebere prostředky na další investice. Pokud zcela od investování neodradí. Když investujeme do deseti různých cenných papírů či jiných investičních nástrojů vždy po deseti procentech kapitálu, pokles jedné akcie o polovinu znamená pokles hodnoty portfolia pouze o 5 procent. A to by nemělo investora znervóznit.

Diverzifikace ovšem neznamená investování do deseti českých akcií. Opravdová diverzifikace znamená investovat do různých finančních instrumentů (akcie, dluhopisy, pokladniční poukázky, měny, komodity, certifikáty, deriváty) a zároveň je třeba portfolio diverzifikovat jak z hlediska teritoriálního, tak z hlediska oborového. Není samozřejmě ideální investovat do akcií dvou amerických bank. Lepší je investovat do americké a české banky. Ještě výhodnější je si vybrat lepší z nich a místo té horší si koupit například akcie nějaké ropné společnosti.


Každá investice nese určité riziko

Pokud jste si mysleli, že jsou vaše peníze na běžném účtu v bance v bezpečí, jde o velké nedorozumění. Vždy a všude je přítomné riziko inflace. Peníze na běžném účtu jsou investicí s pravděpodobně vůbec nejnižším zhodnocením. Běžné účty nejsou úročeny ani 0,5 procenty ročně. Inflace se pohybuje kolem 3 procent, každoročně tak majitel účtu utrpí ztrátu kolem 2,5 procent. To je na bezpečnou investici hodně špatných výsledek.

Bezpečná investice je taková, u které nehrozí, že by její hodnota mohla poklesnout pod počáteční úroveň (reálnou hodnotu po započtení inflace) a která má dobrou šanci dosahovat předpokládaných výnosů.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Poráží vaše investice inflaci?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vítejte ve světě spekulantů

5. 9. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Vítejte ve světě spekulantů

Možnost investice s vysokým výnosem, ale i s rizikem drastické ztráty, působí na spekulanty jako červený hadr na býka. Proto jsou hlavními uživateli trhů s finančními deriváty právě... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Investice do nemovitostí: rozumné riziko, slušný výnos

21. 8. 2007 | Lukáš Posolda

Investice do nemovitostí: rozumné riziko, slušný výnos

Investovat do nemovitostí se dá i s pár tisíci korunami v kapse. Tuto možnost nabízí nemovitostní fondy. Ty se však často nesprávně zaměňují za fondy nemovitostních akcií, které jsou... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

... a pak věřte bankéřům!

15. 9. 2005 | Dana Chytilová

...  a pak věřte bankéřům!

Včera jsme se věnovali rozporu mezi inzerovanou a výslednou úrokovou sazbou u úvěrů. Dnes si ukážeme, že není radno věřit první informaci. Poradce na pobočce by vám nepůjčil? Tisková... celý článek

Partners Financial Services