Úroda je dobrá, ceny potravin porostou

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 10. 9. 2007 | 2 komentáře
Úroda je dobrá, ceny potravin porostou
Ještě před necelým rokem energetici zkoušeli, zda by bylo možné pálit obilí v elektrárenských kotlích. Zjistili, že to jde. Dnes, kdy cena obilí prudce roste a zemědělci hrozí zdražováním potravin, energetici raději mlčí.

Ceny zemědělských surovin na světových trzích rostou. Prudkého zdražení potravin se obávají tuzemští odborníci, vyhrožují jím i politici. "Porostou ceny mlékárenských výrobků ne o 8 %, ale myslím si, že to bude 15 %i více," soudí Milan Teplý, generální ředitel Madety. "Ten tlak nahoru nemůže být menší než 20 %, a to si myslím, že se držím poměrně nízko," řekl Jan Veleba, prezident Agrární komory, o cenách potravin. Pro politickou opozici jsou rostoucí ceny potravin důvodem, proč nezvyšovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. A za stoupající ceny mléka kritizují poslanci Evropského parlamentu Evropskou komisi.

Zprávy o růstu cen potravin o desítky procent znějí hrozivě, ale nejsou neobvyklé. V pravidelných měsíčních statistikách o inflaci v ČR lze najít například zprávu z března 2004 o tom, že: "…ceny potravin …se meziročně zvýšily celkově o 4,2 procenta, přičemž některé položky zaznamenaly zvýšení opravdu ¨významné: brambory o 68 %, vejce o 37,9 %, pečivo téměř o třetinu…". Tehdy tento údaj nikoho nepobouřil.

Ceny mnohých potravin podléhají sezónním výkyvům. Ucelenější obrázek ukazuje, že v letech 2004 a 2005, v období velmi nízké inflace, ceny potravin u nás prakticky stagnovaly. Rychlejší růst se dostavil ve 2. pololetí minulého roku a za celý loňský rok stouply o 7 %, z toho ceny chleba o 9,1 % a pečiva o 16,6 procenta. Rekordní růst zaznamenaly ceny brambor, které za celý rok zdražily o 67,9 %, z toho ve 4. čtvrtletí o 113,3 %. Ovšem ceny některých potravin byly naopak nižší než v roce 2005, např. drůbeže, ovoce, cukru, čokolády, kakaa, čaje.

Český statistický úřad odhaduje, že v letošním roce bude sklizeň obilovin vyšší než loni: pšenice o 11,5 %, žita o 12,9 %, ječmene se sklidí zhruba stejně. Podle zemědělců bude z pohledu tří, čtyř uplynulých let letošní sklizeň průměrná. Příznivá situace v tuzemsku nemusí být pro českého spotřebitele určující. Trh zemědělských produktů je celosvětový. Nepříznivé počasí, neúroda a zvýšená poptávka ve světě vytlačily ceny zemědělských surovin a potravin do rekordních výšin a vyprázdnily sklady.

Zatímco loni se na plodinové burze v Chicagu prodával bušl pšenice za 3,86 dolaru (roční průměr), na konci letošního srpna se ceny pohybovaly kolem 7,22 dolaru. Kanadské úřady oznámily, že letošní sklizeň pšenice bude zhruba o pětinu nižší ve srovnání s loňskou. Zpravodajský server BBC informoval, že nižší sklizeň proti běžným letům ohlásila také Austrálie, třetí největší dodavatel obilí a hlavní zásobitel asijských a jihoamerických zemí. Nepříznivé počasí drasticky snížilo výnosy rovněž v černomořské oblasti, o desetinu nižší sklizeň hlásí také Čína.

Přitom Čína, ale také Indie a další asijské země, zvyšují poptávku po obilí na světových trzích. K tomu se přidává zvýšený zájem o motorová biopaliva vyráběná ze zemědělských plodin. Biopaliva jsou oblíbená v USA, kde jsou považována za ekologičtější palivo než ropné produkty, navíc nezávislé na nestabilní politické situaci v zemích vyvážejících ropu. Podle zjištění OSN se loni třetina produkce kukuřice v USA proměnila v biopalivo. To se ovšem kromě obilí vyrábí i z olejnatých semen, např. řepky olejky, nebo z cukrové řepy. Podstatné je, že suroviny pro biopaliva začínají zabírat vysoký podíl zemědělské půdy, která byla dosud využívána k výrobě potravin.

Biopaliv se bude spotřebovávat stále více, a to nejen v USA. V červencové studii vypracované společně Světovou zemědělskou organizací při OSN (FAO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se píše, že rostoucí poptávka výrobců biopaliv bude dlouhodobě jednou z významných příčin růstu cen potravin. Stejný zdroj uvádí, že v USA spotřeba biopaliv (vyráběných hlavně z domácích surovin) letos stoupne proti loňsku o polovinu a do roku 2016 na dvojnásobek. V Brazílii, kde v současné době spotřeba biopaliv roste nejrychleji na světě, se během příštích deseti let má zvýšit výroba o 145 % ve srovnání s loňskem. Počítá se ovšem s tím, že za zhruba pět let se začnou biopaliva vyrábět i z biomasy, například dřevní štěpky. Spotřeba potravinářských surovin na výrobu lihu do benzínu by se tak mohla snížit.

Měl by se z obilí pálit biolíh pro automobily?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potravin pro hladovějící je málo

6. 9. 2007 | Jan Stuchlík

Potravin pro hladovějící je málo

Ceny potravin prý v Česku porostou kvůli vysokým cenám zemědělských surovin na světových trzích, hrozí tuzemští zemědělci. Ve světě jsou ovšem miliony těch, kteří by se měli růstu cen... celý článek

Akcie: Přešlapování na místě

7. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Přešlapování na místě

Pražská burza zakončila týden na stejných hodnotách jako minulý pátek. Index PX zavíral na 1772,3 bodech.

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Když pro potraviny, tak do Polska

18. 7. 2007 | Jan Stuchlík

Když pro potraviny, tak do Polska

V Česku je ovoce a zelenina levnější než v Polsku. Nejlevnější potraviny jsou v Bulharsku, nejdražší v Dánsku, zjistil evropský statistický úřad Eurostat. Analýza ovšem nebere v úvahu,... celý článek

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

20. 4. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Také ekologické zemědělství má druhou stranu mince

Upřednostňování tzv. ekopotravin vypěstovaných bez chemických pesticidů před standardně pěstovanými potravinami je obecně považováno za přátelský krok k přírodě. Někteří odborníci ale... celý článek

Partners Financial Services