Jak se dá s málem vydělat hodně

Jak se dá s málem vydělat hodně
Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o něco větší riziko. Absolutní výnos z obou variant je přitom stejný. Vyzkoušejte si jak to funguje v našem simulátoru.

Pro obchody s finančními deriváty platí rčení "Za málo peněz hodně muziky". Tou muzikou přitom může být jak zisk, tak i ztráta. Vtip je v tom, že pomocí derivátů lze s podstatně nižší počáteční investicí dosáhnout stejného zisku či ztráty jako v případě investice přímo do podkladového aktiva (akcie, komodity či měny).

Rozdíl mezi obchodováním s klasickými finančními instrumenty (akciemi, dluhopisy) a deriváty spočívá v tom, že pokud chceme například na trhu s akciemi spekulovat na růst jejich ceny, musíme si akcie koupit a zaplatit za ně 100 procent hodnoty. U derivátů můžeme obchodovat kontrakty o vysoké nominální hodnotě, aniž bychom museli skutečně investovat (mít na obchodním účtu) celou nominální hodnotu kontraktu, který obchodujeme. Stačí mít k dispozici malou část z této nominální hodnoty. Tato částka se nazývá marže a bude na obchodním účtu blokována po dobu trvání kontraktu. Investor ji dostane zpět až po ukončení obchodu (uzavření otevřené pozice). Marže slouží ke krytí případné ztráty z prováděného obchodu.

Právě tato možnost ovládat aktiva ve vysoké nominální hodnotě prostřednictvím mnohem nižší částky se nazývá finanční páka. Například pokud makléř nabízí pákový efekt ve výši 1:10, znamená to, že na obchodním účtu bude blokována marže ve výši deseti procent nominální hodnoty obchodovaného kontraktu. Pokud by broker nabídl finanční páku ve výši 1:100, znamená to, že na obchodním účtu bude blokována marže ve výši jednoho procenta nominální hodnoty kontraktu.

Pákový efekt umožňuje obchodovat mnohem větší finanční částky, než činí skutečná investice (blokovaná marže). Díky pákovému efektu se násobí zisky (ale i ztráty) z daného obchodu. Pokud se cena podkladového aktiva derivátového kontraktu pohne o dvě procenta v náš prospěch a pákový efekt je 1:10, zisk se násobí desetkrát a dosáhne výše 20 procent investované částky. Stejný princip působí i obráceně. Pokud se cena podkladového aktiva pohne o jedno procento proti naší spekulaci a pákový efekt je 1:10, ztráta se násobí desetkrát a dosáhne výše 10 procent z investice (blokované marže).

Uveďme si praktický příklad. Chtěli bychom spekulovat na posilování eura. To lze udělat jednoduše tím, že eura nakoupíme. Řekněme, že bychom chtěli koupit 100 tisíc eur. Museli bychom investovat částku přibližně 2 800 000 korun. Pokud euro posílí o jedno procento a my všechnu drženou evropskou měnu prodáme, vyděláme 28 tisíc korun. Na účtu nám zbude 2 828 000 korun.

S pomocí derivátů (futures, opce, CFDs) lze stejnou transakci provést s podstatně menším množstvím peněz. Nakoupíme jeden lot (jeden kontrakt) měnového páru EUR/USD. Nominální hodnota jednoho lotu bývá často 100 000 EUR, tedy přibližně 2 800 000 korun. Pákový efekt je 1:100 neboli skutečně vynaložené prostředky ve formě blokované marže na obchodním účtu budou činit jedno procento z nominální hodnoty kontraktu, tedy 28 000 korun. Pokud euro posílí o jedno procento a my tento kontrakt prodáme, vyděláme 28 000 korun. Vložené prostředky tedy díky pákovému efektu zhodnotíme o sto procent a na účtu budeme mít 56 000 korun.

Kdybychom tento typ obchodu uskutečnili s 2 800 000 korun z varianty bez derivátu, měli bychom na účtu po jeho skončení 5 600 000 korun.

Výši pákového efektu brokerské firmy většinou stanoví podle rizikovosti podkladového aktiva. Platí, že čím rizikovější je aktivum, tím je obvykle vyšší i nabízený pákový efekt. V případě akcií bude páka mnohem menší, což znamená, že blokovaná marže bude činit vyšší procento z nominální hodnoty obchodovaného kontraktu. Násobení zisků a ztrát bude menší.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Kterým finančním instrumentům dáváte při obchodování přednost vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2007 17:49

Zkuste Open end investiční certifikáty, s tímto poměrem: 20% DJ Euro Stoxx Total return
15% S& P 400 MidCap Index, 15% Nasdaq 100, 10% GSCI a 40% REXP. Pokud si stanovíte stop-loss řekněme na 10%. Můžete klidně spát. Je jedno jestli investujete do akcií na rok nebo 10 let, protože pokud nemáte stop-loss, je to jedno. Když by jste třeba nakoupil index Nikkei 225 v roce 1989, tak bez účinného money managementu se na stejnou úroveň dostanete tak v roce 2020? (Dnes je index na polovině své hodnoty z roku 1989, takže vysedět ztrátu nedává smysl) Pan Bufett si to může dovolit, protože on na rozdíl od nás malých investorů nekupuje pár kusů akcií, ale VŽDY většinový podíl ve společnosti, kterou tedy ovládne a má pak vliv na jejích chod: Zkuste s 30 akciemi ČEZ měnit strategii tohoto podniku. Summa: Počkejte pár týdnu než se trhy uklidní a do té doby nechte peníze na ING kontu za 2.25% p.a. a pak je klidně investujte do akcií, jenom s tím, že když půjdou dolů, tak je prodáte dřív než se dostanou na dno. Hodně úspěchu!

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2007 20:11, Barina

Milosi, koukam jako blazen. Ten magor Renda nebo jak se ted zrovna jmenuje trpi tezkym rozdvojenim osobnosti, asi mu z tech milionu hrablo. Pise prispevky a sam si ne na odpovida....je to s nim fakt zly. Cela diskuze na tomto webu je asi jeho dilo. Je to agent Penize.cz:)

Zobrazit celé vlákno

-39
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci

15. 8. 2007 | Michal Stupavský | 1 komentář

Pojistka proti nadúrodě, na níž vydělají nejen zemědělci

Farmář ráno obilí zaseje a odpoledne ho prodá. Stačí, aby našel kupce a dohodl s ním cenu, za níž mu obilí po žních dodá. Tak fungují termínované obchody, neboli deriváty. Dnes začíná... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Ženy, investujte sebevědoměji!

24. 4. 2007 | Pavel Slavík

Ženy, investujte sebevědoměji!

I když se ve většině zemí Evropské unie velmi často skloňuje slovo emancipace, není žádným tajemstvím, že ženy mají dodnes nižší příjmy než muži. Také proto jsou ženy, pokud jde o spoření... celý článek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

12. 4. 2007 | David Urbánek

Největší burzovní krachy v novodobé historii

Pod vlivem růstu na akciových trzích se investoři nechají zlákat vidinou rychlých zisků a zapomínají na rizika. V takových případech dochází nejčastěji k porušování stanovené investiční... celý článek

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

6. 3. 2007 | Antonín Bouček | 1 komentář

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

Fondy Amaranth zkrachovaly, protože se něco nestalo. Nepřišel hurikán a podle meteorologů neměl v zimě přijít mráz. To, že můžete přijít o 6,6 miliardy dolarů na základě něčeho, co... celý článek

Partners Financial Services