Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna

Výši zaplacených poplatků u lékaře ohlídá pojišťovna
Když poslanci schválí návrh reformy zdravotnictví, budou zdravotní pojišťovny muset sledovat, kolik každý pojištěnec zaplatil na nově zaváděných regulačních poplatcích. Pokud pacient překročí stanovený limit, pojišťovna mu poplatky zaplacené nad tuto hranici, vrátí.

Pokud projde parlamentem reforma zdravotnictví navržená ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, začnou pacienti platit regulační poplatky za návštěvy u lékaře, pobyt v nemocnici či za každý předepsaný lék. Kdo bude mít v té době elektronickou zdravotní knížku (IZIP) od Všeobecné zdravotní pojišťovny, bude mít o platbách přehled. "Plánujeme, že lidé s elektronickou knížkou by mohli přes internet sledovat, kolik už na poplatcích zaplatili. Tento údaj by mohl být i ve výpisech poskytnuté lékařské péče, o jejichž zasílání rovněž uvažujeme," říká Tereza Květoňová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Díky internetu by tak mohli pacienti snadno zjistit, jestli už překročili maximální výši regulačních poplatků placených z vlastní kapsy. Tento práh je v návrhu reformy stanoven pro pacienty všech zdravotních pojišťoven na pět tisíc korun ročně. Počítají se do něj poplatky zaplacené při návštěvě lékaře, které by měly činit 30 korun za jednu návštěvu, a doplatky za léky, které jsou částečně hrazeny ze zdravotního pojištění. Doplatek se však bude do limitu započítávat jen do takové částky, kterou by pacient doplatil u nejlevnějšího léku dostupného na trhu.

Kde a kolik by měli pacienti platit
Návštěva praktického lékaře a gynekologa 30 Kč
Návštěva u specialisty, logopeda a klinického psychologa 30 Kč
Za každý předepsaný lék hrazený ze zdravotního pojištění 30 Kč
Za návštěvu pohotovosti 90 Kč
Za den pobytu v nemocnici 60 Kč
Kdo by poplatky platit neměl
Děti do tří let
Lidé v ochranné léčbě nařízené soudem
Osoby s infekčním onemocněním, kterým je léčba nařízena nebo jsou v karanténě
Osoba s potvrzením, že pobírá dávky v hmotné nouzi

Za návštěvu lékaře by se nemělo platit v případě
Preventivní prohlídky
Hemodialýzy
Laboratorního nebo diagnostického vyšetření vyžádaného ošetřujícím lékařem, pokud není provedeno přímo při jeho návštěvě
Vyšetření při odběru krve na transfúzní stanici

Zdroj: Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění

Pacient se tak může dostat do situace, že doplatí za předepsaný lék v lékárně i několik stovek korun, ale pojišťovna mu započítá třeba jen několik desítek korun, protože mu lékař mohl předepsat levnější lék s menším doplatkem. To ovšem nebude platit v případě, kdy lékař na recept vyznačí, že u pacienta předepsaný lék nelze nahradit levnější verzí léčiva se stejnou účinnou látkou. Pak se případný doplatek za takto předepsaný lék bude do limitu započítávat celý. "Chtěli jsme tím ochránit nemocné pacienty, kteří nemohou změnit svůj lék za levnější," vysvětloval před časem Hospodářským novinám mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Podle něj by měly zdravotní pojišťovny kontrolovat, jestli lékaři na dražších lécích netrvají zbytečně.

Údaje o zaplacených poplatcích budou pojišťovnám zasílat lékaři a lékárny. Ti pojišťovnám sdělí, jak vysoký poplatek od kterého pojištěnce, který den vybrali.

Když pacient pětitisícový limit v daném kalendářním roce překročí, měla by mu jeho zdravotní pojišťovna poplatky uhrazené nad tuto částku vracet. Bude na to ovšem mít spoustu času. Poplatky se budou zúčtovávat čtvrtletně. Pokud bude mít pacient nárok na jejich vrácení, dostane je nejdéle za dva měsíce po skončení daného čtvrtletí.

Pokud během roku někdo změní zdravotní pojišťovnu a překročí pětitisícový limit, vyplatí mu poplatky zaplacené navíc nová pojišťovna. Ta se následně spojí s předchozím ústavem, u něhož byl pacient pojištěn, a poměrnou částku podle délky pojištění dané osoby po ní bude chtít zpátky.

Celý tento systém bude pravděpodobně poměrně nákladný. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Roman Horák odhaduje, že evidence poplatků, sledování limitů léčby, nutná úprava informačních systémů a dodatečná administrativa bude stát největší českou zdravotní pojišťovnu několik desítek milionů korun. Ty pojišťovna zaplatí z vybraného zdravotního pojištění.

Co si myslíte o navržených poplatcích u lékaře?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2007 20:39, JirkaZ

Průměrný důchod je někde nad 8 tis. Kč a je to čistý příjem. Pracující mají vyšší příjmy (ale ne všichni !!), na druhé straně živí i své děti. Kolik myslíte, že je u nás rodin, kde je čistý příjem na hlavu přes 8 tis. Kč - samozřejmě čistého.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 15:04, XXL

Osobně nemám nic proti platbě 30,- Kč u lékaře ani proti platbě 30,- Kč za recept.
Ale v tom případě očekávám snížení plateb zdravotního pojištění.
Zavedení přímých plateb za návštěvu lékaře a zdanění zdravotního pojištění, pardon, zdravotní daně, to nepovažuju za žádnou reformu, ale za prachsprosté zdražení.
Bohužel není 30.4., to by možná tahle srandička prošla.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

31. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

Počet kontrol lidí na nemocenské roste a zvyšuje se i počet postihů. Za porušení léčebného režimu hrozí snížení nemocenských dávek, ale také jejich úplné odnětí. Do problémů může nemocného... celý článek

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

10. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

Počátkem roku 2007 má začít platit nový zákon o nemocenském pojištění. V tuto chvíli je v poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy senátorů. Nový zákon problémy nemocenského pojištění... celý článek

Partners Financial Services