Kde končí investování a začíná spekulace

Kde končí investování a začíná spekulace
Nynější propad akciových trhů je pro mnohé šance k výdělku. Je ovšem rozdíl, jestli akciový pokles investoři vnímají jako příslib zisku v horizontu měsíců či let, nebo chtějí spekulací na další pád vydělat během pár dnů velké peníze. Statistiky totiž říkají, že 70 procent spekulantů nakonec odejde s prázdnou.

Přestože statistiky jasně ukazují, že investice do podílových fondů stále rostou, je stále hodně potenciálních investorů, kteří se o své výnosy dobrovolně připravují. Jedním z důvodů mohou být jejich obavy, protože zaměňují pojmy investování a obchodování, neboli spekulace. I když společným cílem investování i obchodování je dosáhnout zisku a vydělat.

Mnozí jistě slyšeli jméno George Sőrőse a jeho životní příběh finančního spekulanta. Tento muž začátkem 90. let spekuloval na pokles britské libry (profil, názory) a dokázal tak v krátké době vydělat dvě miliardy USD. Uběhlo pár let a Sőrős chtěl finančními spekulacemi vydělat další balík peněz. Ruská finanční krize v roce 1997 a spekulace na předčasné splasknutí technologické bubliny v roce 1999 Sőrőse naopak o několik set milionů USD připravila. Toto je příklad spekulace. Sőrős se domníval, že v obou případech má trumfy v ruce a po krátké době bude mít velký zisk. Když však spekulace nevyšla, utrpěl velkou ztrátu.

Je to obdobné jako ruleta nebo dostihové sázky. Z uvedeného je patrné, že cílem spekulanta - obchodníka - je správně odhadnout, zda trh v krátké době vzroste. Obchodované aktivum většinou nedrží déle než několik dní.

Dalším příklad člověka, který na kapitálových trzích vydělal miliardy USD je aktuálně třetí nejbohatší muž planety, investor Warren Buffet, přezdívaný "Věštec z Omahy". Začínal z ničeho a dnes má jedna akcie jeho společnosti Berkshire Hathaway hodnotu přes sto tisíc dolarů. Je tak nejdražší akcií veřejně obchodovatelné firmy. Tohoto dosáhl jednoduchým poznáním v mládí. Tehdy nakoupil akcie Cities Services za 38 dolarů, ty následně o několik měsíců později prodal s dvoudolarovým ziskem. Po několika letech akcie této společnosti atakovaly 200 dolarů. To byl okamžik, kdy si uvědomil význam dlouhodobého investování. Hodnota investice i přes její občasné kolísání v delším časovém úseku roste.

Definice správného investování je jednoznačná: "Dobrá investiční strategie je taková, která po důkladné analýze předpokládá bezpečné zachování jistiny a k tomu odpovídající výnos." Mimo jiné i proto, že ze statistik vyplývá, že asi 70 procent investičních spekulantů - obchodníků - nevydělává, přibližně 20 procent vydělává podobně jako dlouhodobý investor a jen 10 procent obchodníků výrazně předčí dlouhodobé investory.

Protože však hráčský instinkt je součástí lidské povahy, investor, který mu podlehne musí mít na paměti alespoň několik zásad:

  • Inteligentní investor si vyčlení na spekulace maximálně 10 procent svého portfolia
  • Nikdy si nesmíte namlouvat, že investujete, když právě spekulujete
  • Spekulace se stane smrtelnou, když jí podlehnete

Pustili byste se do krátkodobých spekulativních obchodů?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-418
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2007 17:02, Chains

Ja ale ani nenaznacoval, ze je na tom neco spatneho. Naopak si myslim, ze to je lepsi, nez casovat trh. Pro inestovani do indexu nebo podil. fondu je to urcite dobry pristup, zvlast kdyz neni pohromade vetsi kapital.
Osobne to ale nepouzivam, ja po zrale uvaze a studiu fin. vykazu a vyhledu do budoucna vyberu akcii, tu koupim a drzim tak dlouho, dokud myslim, ze to ma cenu. :o)

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2007 11:02, Mayha

Kdepak 10 let .... ;o))) - bylo to více než 30 let. Ale nyní by jeho investice byla myslím zhodnocena mnohonásobně.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat

7. 6. 2007 | Tomáš Provazník

Cesta k výdělku: v lednu koupit, v květnu prodat

Staré investorské přísloví z Wall Street říká: „Prodej v květnu a jdi pryč!“ Jinými slovy, nabádá, aby investoři akcie kupovali v zimě, na jaře je prodali a na další nákupy se chystali... celý článek

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

31. 5. 2007 | Tomáš Provazník

Zhodnocení o 1700 procent? I takové akcie existují

Vybrali jsme jedenáct firem, na jejichž akciích se dalo v posledních čtyřech a půl letech slušně vydělat. Spojuje je jedno: na rozdíl od internetových supernov z přelomu století, všechny... celý článek

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

18. 4. 2007 | Petr Syrový

Uvařte si svůj vlastní zajištěný fond

V dnešním článku nahlédneme do kuchyně výrobců zajištěných fondů a zároveň se podíváme na ceny ingrediencí, ze kterých se zajištěný fond připravuje. Budete si tak moci zajištěný fond... celý článek

Partners Financial Services