Lesk zlatých platebních karet pohasíná

Lesk zlatých platebních karet pohasíná
Zlaté karty už nejsou to, co bývaly. Pro jejich získání dnes v Česku stačí příjem i okolo deseti tisíc korun čistého měsíčně. Na pokles prestiže těchto karet reagují banky ve světě nabídkou nových, ještě prestižnějších superpremiových karet. Do Česka zatím nedorazily.

S vlastnictvím zlaté platební karty si Češi spojují prestiž a luxus. Podle průzkumu agentury Synovate si jako typického držitele takové prestižní karty respondenti představují dobře oblečeného, hodně pracujícího a úspěšného podnikatele, který často cestuje a vlastní firmu. "Klasickým držitelem zlaté karty je pro některé dotázané Karel Gott. Prestižní kartu lidé nejčastěji přirovnávají k luxusním značkám jako Volvo, BMW či Mercedes,“ uvádí výzkum.

V Česku banky nabízejí v sektoru prestižních karet ve velké většině právě zlaté karty. Ty však v zahraničí punc výjimečnosti ztrácí. Podle analýz na Researchandmarkets.com klesá prestiž prémiových karet, a to jak zlatých, tak platinových. Trh prémiových karet přitom v pěti největších evropských ekonomikách rychle roste, neboť přibývá movitých lidí. Kartové společnosti proto přicházejí s nabídkou nových druhů prémiových karet, aby zaplnily prázdné místo na trhu, které vzniklo masovým rozšířením zlatých karet. Mezi nové a vysoce exkluzivní patří například Word Signia a MasterCard Black či Visa Infinite. Ty zatím v Česku nejsou k dostání. MaterCard Black nabízejí banky ve Velké Británii, Německu, Norsku a Brazílii.

Platební karty v Česku
Platební kartu vlastní téměř každý druhý Čech. V dlouhodobém výzkumu společnosti Median se od loňského září do letošního dubna přiznalo k vlastnictví platební karty 48,5 procenta ze 7880 respondentů. Nejvíce Čechů, kteří mají kartu, je mezi třicátníky. Kartu vlastní častěji muži než ženy. Podle Milana Zátky ze Sdružení pro bankovní karty se mění i způsoby využívání platebních karet. „Lidé si už začali zvykat, že karta není jen pro výběr z bankomatu, jako tomu bylo dříve, ale využívají i kreditní karty,“ vysvětluje Zátka. Jeho slova potvrzuje i výzkum Medianu, podle kterého z bankomatu vybírá častěji než dva až třikrát měsíčně relativně málo lidí (8,6%). Za zboží a služby se kartou naučil pravidelně platit každý čtvrtý Čech.
Zatímco v roce 1990 banky vydaly deset tisíc karet, o šest let později to už bylo přes milion a čtvrt. Dnes je podle statistik Sdružení pro bankovní karty (www.bankovnikarty.cz) mezi Čechy v celkem 8 089 551 karet.

Jako prestižní, respektive prémiové platební karty, které nabízejí nadstandardní služby a slevy u vybraných obchodníků, se v Česku většinou označují zlaté a platinové karty. Nejčastěji si lze pořídit Gold MasterCard a Platinum MasterCard, VISA Gold a VISA Platinum. Kromě značek VISA a MasterCard je v Česku možné se setkat s kartami Diners Club, JBC (Japan Credit Bureau) a AMEX (American Express), které se rovněž řadí k exklusivním platebním nástrojům.

Podíl prémiových karet vydaných v České republice tvoří zhruba dvě procenta ze všech vydaných platebních karet, uvádí výzkum společnosti Synovate. V Evropě je tento podíl patnáct procent. „V Česku má logo VISA téměř 18 tisíc prestižních karet. Většinou jde o kartu VISA Gold. Celkem to je méně než jedno procento z vydaných karet VISA,“ dodává Jana Lvova, regionální manažerka VISA pro Česko, Slovensko a Maďarsko. „U MasterCard tvoří podíl zlatých karet dvě procenta ze všech vydaných karet,“ upřesňuje Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou a Slovenskou republiku.

Vývoj v České republice kopíruje trendy v cizině, je jen o nějaký ten rok pozadu,“ říká Zátka. Například MasterCard letos plánuje v České republice premiérový vstup vlastní platinové karty. Společnost VISA již tuto kartu nabízí prostřednictvím Živnostenské banky. Zlaté karty debetní i kreditní dnes standardně v tuzemsku nabízí prakticky každá banka a přijdou na několik tisíc korun ročně.

Ve srovnání s klasickou kartou mají prestižní karty řadu výhod. U MasterCard jde třeba o vyšší týdenní limity pro výběr hotovosti a transakce. Kromě cestovního pojištění a asistenčních služeb v ceně karty patří k výhodám zlatých karet i případné poskytnutí dodatečné hotovosti do 24 hodin či výhodnější směnný kurz bez poplatků při bezhotovostních platbách v zahraničí.

S kartou VISA se podle Jany Lvova zdarma otevřou VIP salónky na letištích, cestovní pojištění je obsaženo v ceně karty a lze zdarma využít i různé asistenční služby. Při platbě prestižní kartou poskytují slevy vybrané sítě hotelů, letecké společnosti, restaurace, zábavní parky či půjčovny aut.

Získat zlatou kartu dnes není složité. Žádná z oslovených bank nemá speciální podmínky či dokumenty pro žádost o prémiovou kartu. Postup je tedy stejný jako u klasické platební karty. Hlavním kritériem je určitá úroveň příjmu, který si stanovují jednotlivé banky. Podle údajů společnosti MasterCard někdy stačí deset tisíc korun čistého měsíčně. To potvrzuje i Rizwan Quazi, ředitel kreditních karet Citibank: „Zlatou kartu můžete u nás mít už při čistém měsíčním příjmu 12 až 15 tisíc korun. Stačí vyplnit krátký formulář, kde se mimo jiné ptáme na příjem, délku a typ pracovního poměru.“ Platební spolehlivost a bankovní historii si podle Quaziho banka ověří sama v registru dlužníků. Stejně postupují i ostatní banky.

Na kolik přijde zlatá karta
Typ karty Roční poplatek/poplatek za zřízení (v Kč)
BAWAG Bank CZ - MasterCard Gold 3 500
ČS VISA GOLD 3 700
ČSOB MasterCard Gold 4 000
ČSOB VISA Gold 4 000
eBanka EC/MC Gold 4 100
eBank VISA Gold 4 100
GE Money Bank - MasterCard GOLD 4 788
HVB Bank - EC/MC Gold 4 000
HVB Bank - VISA Gold Card 4 000
KB - Gold Card VISA 4 000
KB - Zlatá karta MasterCard 4 000
Raiffeisenbank - MasterCard Gold 4 800
Raiffeisenbank - VISA Gold 4 800
Volksbank - MC Gold 4 000
Volksbank - VISA Gold 4 000
ŽB - VISA Gold 2 700
ŽB - VISA Platinum 7 000
Zdroj: Sazebníky bank

Porovnejte si další podmínky jednotlivých karet.

Koupili byste si zlatou platební kartu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2007 8:41, icek

Kdo je CITIBANK? Na ceskem trhu? Je to ten cudla v krcici se dole v rohu s par % trhu!

Vyznam banky v zahranici sem prosim te netahej, to sem muzu tahat, kolik mne stala karta u ERSTE v Rakousku, to je debata ve stylu - najdu sebeblbejsi argument, hlavne ze ho placnu. Srovnavali jsme poplatky u nasich bank (jestli se bavime o cizich bankach, tak to sorry, to je uplne zbytecny, kdyz maji uplne jinak strukturovane ceniky, to muzem zacit znova, takze se bavime o CR). Vzal jsem vyznamne banky v CR. CITIBANK je v CR nevyznamna, neurcuje trh, nema ani pulmilionu beznych uctu. Srovnal jsem banky, ktere spravuji ucty (a k nim platebni karty) nejmene 3/4 populace v CR.

Ale protoze ty jsi frajer, co ma google, tak si bez klikat na google.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2007 12:41, icek

Bozinku. Ten clanek vubec neni o kreditkach a ty tu zacnes tohle ... jezisku na krizku, jantar.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko

11. 7. 2007 | Milan K. Osvaag

Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko

V České republice se za uplynulých pět let zdvojnásobil počet bankomatů. Mnoho lidí z malých měst a obcí však musí k nejbližšímu z nich stále jezdit do větších měst. Pro banky není... celý článek

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

12. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

Víte, jak probíhá platba platební kartou po technické stránce? Jak banky řeší reklamace související s platbou kartami? Proč je dobré si vzhled karty z obou stran okopírovat? Proč podpis... celý článek

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

10. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Víte, že podle zákona máte nárok na vrácení peněz, pokud nesouhlasíte se zaúčtovanou platbou bez přítomnosti platební karty, tedy na internetu? Jak v takovém případě postupovat? Proč... celý článek

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

Karty elektronické, embossované, chipové, kreditní, debetní, úvěrové či charge... Vyznáte se v nich? K čemu která slouží? Jaké výhody a naopak úskalí přináší? Jak drahé je její použití?... celý článek

Mám charge kartu. Patřím mezi elitu?

16. 5. 2006 | Dana Chytilová

Mám charge kartu. Patřím mezi elitu?

Téměř neomezené nákupy. Vstup do letištních salónků. Vysoké limity pojistek. Toto a mnohé další vám zajistí charge karty. Chcete-li patřit mezi elitu, pořiďte si právě tuto kartu. Dobře... celý článek

Partners Financial Services