Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte
Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se od 1. července zvyšuje minimální příjem, který mohou pro výpočet přídavků uplatnit.

Jako každoročně, i letos dorazily do českých domácností obálky z úřadů práce. V nich jsou formuláře, na jejichž základě se posuzuje, zda rodina má nárok na přídavek na dítě. Tento nárok se odvozuje od příjmu rodiny v předchozím roce, který musí rodiče do tiskopisu uvést. Na jejich základě úřad státní sociální podpory rozhodne, zda rodina bude moci přídavek pobírat i v dalším roce a určí jeho výši. Na odeslání formuláře mají rodiny čas do konce října. Pokud to nestihnou, musí počítat s tím, že jim úřad přídavek odejme.

Přídavek na dítě je dávka státní sociální podpory, která se přiznává sice na neomezenou dobu, ovšem nárok na ni se každoročně k 1. říjnu posuzuje a přepočítává. Aby mohl úřad státní sociální podpory, který spadá pod úřady práce, nárok přezkoumat, je třeba aby žadatelé o dávku a s nimi i společně posuzované osoby, tj. rodiče a jejich nezaopatřené děti (děti do 15 let a dále studenti do 26 let) doložili své příjmy za předchozí kalendářní rok.

V praxi to znamená, že pro výpočet přídavku na leden až září 2007 se vycházelo z příjmu za rok 2005. Od října 2007 se přídavek bude počítat z příjmů za rok 2006. Úřad posuzuje jen takzvané nejčastější příjmy - příjmy ze zaměstnání, důchody, nemocenské dávky, rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství. Do zkoumaného příjmu se nezapočítávají další dávky státní sociální podpory, jako je sociální příplatek či příspěvek na bydlení nebo třeba porodné. Nezapočítávají se ani dávky pomoci v hmotné nouzi nebo příspěvek na péči.

U příjmů podnikatelů je situace poněkud složitější, protože se vychází z čistého příjmu uvedeného v posledním daňovém přiznání. Zákon ovšem zároveň stanoví minimální příjem, který se podnikateli při posuzování nároku na přídavek započítává vždy, bez ohledu na to, jestli v daném roce skončilo jeho podnikání v zisku, nebo ve ztrátě. Výše minimálního příjmu se od července 2007 zvyšuje z 9 500 na 10 100 korun měsíčně.

To ovšem platí pouze u podnikatelů, kteří mají podnikání jako hlavní výdělečnou činnost. Pokud je podnikání pouze vedlejší činností (např. člen rodiny souběžně pracuje v zaměstnání a jeho příjem se vyšplhá alespoň na dvanáctinásobek minimální mzdy, pobírá rodičovský příspěvek či nějaký důchod.), započítává se jako jeho příjem skutečný čistý příjem z daňového přiznání.

Nárok na přídavek na dítě má rodina, jejíž příjmy nepřesahují čtyřnásobek životního minima. Přídavek se poskytuje ve třech výměrách v závislosti na příjmu rodiny:
  • Zvýšený přídavek: příjem rodiny nepřevyšuje 1,5násobek životního minima,
  • Základní přídavek: příjem rodiny nepřevyšuje 2,4násobek životního minima,
  • Snížený přídavek: příjem rodiny nepřevyšuje čtyřnásobek životního minima.

Výše přídavků na děti
Zvýšená výměra Základní výměra Snížená výměra
Dítě do 6 let 576 Kč 496 Kč 256 Kč
Dítě od 6 do 15 let 706 Kč 608 Kč 314 Kč
Student od 15 do 26 let 810 Kč 698 Kč 360 Kč

Jestli chcete zjistit konkrétní výši přídavků pro svou rodinu, můžete použít naši kalkulačku, kterou naleznete zde.

Pokud projde parlamentem nynější návrh reformy veřejných financí, změní se i kritéria pro poskytování přídavku na dítě. V rámci úspor plánovaných v sociální oblasti, by se měly přídavky poskytovat v jednotné výměře, ovšem nárok na něj budou mít jen rodiny, jejichž příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima. Nyní je to čtyřnásobek. Nárok na přídavky by pak mělo méně rodin s dětmi, než je tomu dnes.

Myslíte si, že by přídavek na dítě měly dostávat všechny rodiny, nebo jen ty nejchudší?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2007 2:34, honda

Memu synovi je 17 let. Protoze jsme se po sametove snazili a pracovali od rana do noci, nemeli jsme podle naseho statu narok na zadne vymozenosti ruznych davek a nikoho nezajimalo, ze nas tlaci treba uver na to ,abychom mohli penize vydelavat. Smula je, ze papirova byrokracie jednou rodinu uznava tak , ze deti vlastni a nevlastni jsou jedno a podruhe ne.V tom pripade vetsina podruhe zalozenych rodin splace nad vydelkem take. Souhlasim s nazorem, ze vsechny deti jsou stejne, tech co se honi i tech co se flakaji.Dala bych pridavky vsem podle veku jak to bylo driv a zadne dalsi soc. davky, to je uz starost rodicu kolik si jich nasekaji a jak zabezpeci jejich vychovu.

+99
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 6. 2007 7:40

Přídavek na dítě by měly dostat všichni, kdo mají nezaopatřené děti. Je to diskriminace těch, kteří pro svůj život a pro společnost něco udělali. Myslím tím studium.Ti kteří se už od mládí flákali a škola pro ně byla přítěží nyní ten PnD brát budou a navíc jsou dotováni dalšími soc. dávkami. Tudiž vzdělaní lidé pro společnsot pracují, dávají státu daně a přitom jsou státem ochuzováni tím, že jejich děti PnD nedostanou a navíc v této době si každý pracující živí jednoho takového, kterému se nechce pracovat. A to ještě další soc. dávky - porodné, rodičovský příspěvek - v našem městě již nyní každá romská žena od 15 do 45 let je těhotná....protože při výši těchto dávek se těmto rodinám dítě vyplatí ???otcové tak nemusí pracovat. Myslím, že už nyní dochází k diskriminaci bílého (nevím, jak to nazvat) obyvatelstva.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

25. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných... celý článek

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

11. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách... celý článek

Partners Financial Services