Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce
Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel zanikne, nebo se přestěhuje.

Po skončení mateřské nebo rodičovské dovolené se žena může vrátit zpět do zaměstnání a zaměstnavatel ji musí zařadit na pozici odpovídající její pracovní smlouvě. Přesto v poslední době přibývá případů, kdy po odchodu ženy na mateřskou a rodičovskou dovolenou zaměstnavatelé provedou "reorganizaci" a po ženách pak požadují rozvázání pracovního poměru, protože jejich místo prý z organizačních důvodů zaniklo.
Zaměstnavatel může s ženou na mateřské či s rodičem na rodičovské dovolené rozvázat pracovní poměr pouze v případě, že se sám zaměstnavatel ruší či přemisťuje. Pouhé zrušení místa zaměstnance na mateřské či rodičovské dovolené není důvodem k rozvázání pracovního poměru.

Jak dlouho trvá mateřská dovolená
Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, z toho 6 až 8 týdnů před termínem porodu. U osamělých matek či při narození "vícerčat" trvá 37 týdnů.
Vzniklou situaci bude firma řešit s rodičem až po jeho návratu do zaměstnání. Zaměstnavatel buď pro něj najde v mezidobí jinou vhodnou pozici, nebo po nástupu rodiče s ním může pracovní poměr rozvázat výpovědí z organizačních důvodů. V takovém případě běží dvouměsíční výpovědní lhůta a zaměstnanec má nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů.

To se týká pracovních poměrů na dobu neurčitou. Pokud má rodič sjednanou pracovní smlouvu na dobu určitou a během mateřské nebo rodičovské dovolené tento pracovní poměr skončí uplynutím dohodnuté doby, se zmíněná ochrana neuplatní. Zákoník práce chrání pouze před výpovědí, a o tu se při skončení pracovního poměru na dobu určitou nejedná. Totéž platí pro skončení pracovního poměru ve zkušební době, i toho se zákonná ochrana netýká.

Jak naplánovat čerpání rodičovské dovolené
Délka rodičovské dovolené je variabilní, nejdéle ji rodič může čerpat do tří let věku dítěte. Výhodnější je čerpání dovolené "rozvrhnout" na několik kratších úseků a vždy ke konci tohoto úseku se rozmyslet, zda se rodič již chce vrátit zpět do zaměstnání, nebo znovu požádat o další čerpání rodičovské dovolené. Této žádosti je zaměstnavatel povinen do tří let dítěte vždy vyhovět.
V praxi to funguje tak, že rodič napíše zaměstnavateli písemnou žádost, v níž uvede požadovaný termín návratu. Pak si musí tento termín hlídat a před jeho uplynutím se rozhodnout, zda se do práce vrátí. Pokud se rodič rozhodne návrat odložit, musí napsat další žádost s dalším termínem. Tak může postupovat až do dne, kdy dítě dosáhne věku tří let a rodičovská dovolené ze zákona končí. Pokud chce rodič zůstat doma s dítětem déle, musí zaměstnavatele požádat o neplacené volno. Ten mu ho však nemusí ze zákona poskytnout.
Pokud rodič požádá na začátku o celou rodičovskou dovolenou až do tří let dítěte a v průběhu této dovolené změní názor a bude se chtít předčasně vrátit do zaměstnání, nemusí mu to zaměstnavatel umožnit a může trvat na dodržení předchozí domluvy a návratu do zaměstnání až ve třech letech dítěte.

Když se ženě na rodičovské dovolené narodí další dítě, začíná mateřská a posléze i rodičovská dovolená běžet znovu s mladším dítětem. Zaměstnavatel je i nadále povinen držet pracovní místo, a to až do věku tří let mladšího dítěte.

V případě, že je žena na konci rodičovské dovolené opět těhotná, má na výběr ze tří možností. Může se vrátit do zaměstnání a pracovat až do odchodu na další mateřskou dovolenou. Může rovnou odejít na nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství. To však jen ze zdravotních důvodů. Žena se rovněž může se zaměstnavatelem domluvit na neplaceném volnu, které bude trvat až do nástupu na příští mateřskou dovolenou. Na neplacené volno ovšem žena nemá ze zákona nárok. Jde pouze o dobrou vůli zaměstnavatele.
V případě druhé a třetí varianty ženám zůstává zachován pracovní poměr a s ním i nárok na případné nemocenské dávky.

Matky, které nastupovaly na mateřskou či rodičovskou dovolenou jako nezaměstnané, nebo jim skončil pracovní poměr na dobu určitou, mohou zvážit, zda a kdy se zaevidují jako uchazečky o zaměstnání na úřadu práce. Mohou tak učinit už v době pobírání rodičovského příspěvku. Zároveň se jim bude vyplácet podpora v nezaměstnanosti, na kterou budou mít ve většině případů nárok. Podpora se však vyplácí pouze šest měsíců.

Dělal vám zaměstnavatel problémy při návratu z mateřské do zaměstnání?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

15. 11. 2006 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

Na mateřskou bude moci jít i otec. Osamělé matky ztratí nárok na prodlouženou délku mateřské. Rodičovská bude trvat nadále do 3 let věku dítěte. Základní výměra "běžné" dovolené je... celý článek

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

17. 10. 2006 | Ludmila Řezníčková

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde... celý článek

Partners Financial Services