Vývoj dluhopisového trhu

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 23. 5. 2007
Vývoj dluhopisového trhu
Pokračující růst výnosů byl minulý týden k vidění u evropských dluhopisech. Statistiky stále přinášejí pozitivní informace ohledně pokračujícího ekonomického oživení na starém kontinentu.

Trh s vládními dluhopisy ve Spojených státech ztratil, ceny instrumentů se pohybují inverzně k výnosům. Stále čekáme, zda a především kdy se měnový výbor Fedu odhodlá ke snížení tamních úrokových sazeb. Pro pokles hovoří pokračující zpomalení růstu. Někteří analytici se domnívají, že následky poklesu trhu s rezidenčními nemovitostmi ponese americká ekonomika dlouhodoběji, stěžejní bude ale vývoj inflace. Pokud totiž zůstane růst cen na stávajících úrovních - tedy nad dvěma procenty - i v dalších měsících, může Fed se snižováním vyčkávat. Někteří analytici na trhu se v extrémním případě dokonce domnívají, že letos se sazby vůbec nesníží.

Evropské dluhopisy minulý týden zaznamenaly největší pokles za posledních pět týdnů. Nad očekávání silný růst hrubého domácího produktu Evropské unie v prvním čtvrtletí letošního roku posouvá odhady konečných čísel pro rok 2007 stále nad hranici 3 %. Navíc se minulý týden objevila čísla o inflaci  za duben, která se v průměru dostávají k cíli Evropské centrální banky (2 %). Problémy amerického hospodářství, ale mohou ve druhé polovině roku zamávat s exportní schopností evropských zemí a v důsledku způsobit zpomalení již dlouhou dobu nevídaného boomu.

Rozdílná sázka na pokles úrokových sazeb (až ke 4,5 %) ve Spojených státech proti sázce na strop v podobě čtyřprocentní hranice v zemích eurozóny jsou také hlavními strategiemi dvou největších dluhopisových fondů na světě.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

Na trhu minulý týden přistála spíše pozitivní makroekonomická čísla, znovu se tak odkládají jasnější zprávy ohledně poklesu úrokových sazeb. Dominantním číslem byla středeční inflace, která skončila mírně níže než se očekávalo. To by mohlo být pro celý trh spíše pozitivní. 

Pravděpodobnost, že se americká ekonomika dostane do recese, se opět mírně snížila, na solidních úrovních totiž zůstává růst průmyslové výroby. Její čísla za duben skončila lépe než se předpokládalo. To odsouvá potřebu podpořit růst ekonomiky snižováním sazeb.

Výnosy na trhu v současnosti odrážejí očekávání dvojího až trojího snížení sazeb v horizontu jednoho roku. Dvouleté výnosy minulý týden stouply o více než 11 bodů. Podobný pohyb byl k vidění na celé délce křivky.

Výnosová křivka je stále lehce inverzní, předpokládaný pokles sazeb vede k tomu, že se snižuje úrokový diferenciál mezi Spojenými státy a zeměmi eurozóny, jejichž ECB naopak nějaké to navýšení letos ještě přidá. Rozdíl mezi desetiletými výnosy v Evropě a USA se v horizontu jednoho roku snížil z 1,12 procentního bodu na pouhých 0,49 pb.


Evropa

Ztráty z minulého týdne byly na dluhopisovém trhu způsobeny lepšími výsledky růstu evropských ekonomik v prvním čtvrtletí letošního roku. Hrubý domácí produkt v Německu potvrdil domněnky o výrazném oživení, za první čtvrtletí vzrostl meziročně v reálném vyjádření o 3,6 %, což je sice pokles z téměř čtyřprocentního růstu z konce roku 2006, ale zároveň lepší výsledek než se očekávalo.

Minulý týden byla zveřejněna také data růstu spotřebitelských cen. Ta se stále pohybují těsně pod dvěma procenty, což v krátkém horizontu nic neřeší. Evropská centrální banka podle svých slov navýší sazby již v červnu, trh počítá s ještě jedním navýšením do konce roku.

Dvojí navýšení je také strop, výnosy na trhu se na krátkém konci pohybují na úrovni 4,28 % p.a. do splatnosti, desetileté dluhopisy se na výnosech v minulém týdnu dostaly až k 4,31 %.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Růst výnosů na domácím trhu byl poněkud mírnější než v Evropě. Trh již v minulosti započetl navýšení úrokových sazeb, k tomu také velí nová data (rekordní přebytek březnového běžného účtu platební bilance, průmyslová výroba opět s dvouciferným růstem atd.) i další rozšíření úrokového diferenciálu proti zemím eurozóny. Bankéři ale budou čekat na další data, výrazně vyšší dubnová inflace z minulého týdne prý není důvodem k panice.

V Maďarsku se připravují na snížení sazeb. Očekávané nárůsty sazeb v Polsku zchladila slova guvernéra centrální banky, který prohlásil, že případné navýšení sazeb by mohlo být ojedinělé. Výsledkem je pokles výnosů, polský trh minulý týden jako jediný z regionu získal.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

16. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh se státními dluhopisy v minulém týdnu nezaznamenal ve Spojených státech, ani v Evropě větší změny. V USA investoři dále čekají, jak rychle bude letos Fed uvolňovat měnovou politiku.... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

3. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend růstu americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost... celý článek

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

25. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly,... celý článek

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

18. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Partners Financial Services