V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko
Už čtyři desítky klientů úvěrové společnosti Finpomoc.cz se chystají připojit k trestnímu oznámení, které na firmu podalo Sdružení obrany spotřebitelů pro podezření z podvodu a lichvy.

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zatím eviduje zhruba čtyřicet poškozených klientů úvěrové firmy Finpomoc.cz, kterým posílá vzor formuláře, aby se mohli připojit k trestnímu oznámení, které na tuto firmu SOS podalo. "Kolik z nich ho opravdu využije, se dá jen těžko odhadnout. Bez ohledu na to se policie trestním oznámením už zabývá," komentuje vývoj kauzy Jan Šulc ze SOS. Ze společnosti Finpomoc.cz přišla jen informace, že k trestnímu oznámení se vyjádří její právníci. Ivo Mareth, který firmu zastupuje, však zatím kauzu nekomentoval. Jednatel firmy Stanislav Vácha už před časem sebevědomě prohlašoval, že společnost má všechny kroky právně důkladně ošetřené. "Jestli se někomu něco nelíbí, ať podá trestní oznámení. Nemám strach z toho, že bychom nějaký spor prohráli," uvedl Vácha.

Šulc nepochybuje, že podmínky, za jakých Finpomoc půjčovala a dál půjčuje peníze, jsou lichvou. "Může docházet k naplňování skutkové podstaty trestného činu lichvy tím, že společnost Finpomoc.cz zneužívá finanční tísně klientů, či jejich nezkušenosti a prostřednictvím úvěrových smluv si nechává slíbit a poskytovat plnění, které je v hrubém nepoměru k výši poskytovaných úvěrů. Takové pohledávky i uplatňuje," říká Šulc. Plněním není podle něj myšlena roční sazba nákladů (RPSN) přestože činí i více 90 procent, ale zejména nepřiměřeně vysoké smluvní pokuty pro případ i sebemenšího prodlení.

Oslovení právníci odhadují, že prokázat Finpomoci lichvu bude velmi obtížné. "Zda budou klienti Finpomoci u soudu skutečně úspěšní, nelze říct bez bližšího seznámení se spisem," uvedl nicméně opatrně na dotaz o šancích klientů proti úvěrové firmě advokát Zbyněk Havlík.

Kdo jsou FINPOMOC.CZ a 1. Moravská rozhodcovská společnost
Firma Finpomoc.cz poskytuje krátkodobé úvěry od 10 000 korun do 40 000 korun. Smlouva obsahuje řadu pro spotřebitele nevýhodných ustanovení, jako jsou vysoké smluvní pokuty či neomezené inkaso finančních prostředků z účtu klientů samotnou společností.
Finpomoc.cz přitom podle zjištění Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) využívá minimálního prodlení se splacením některé částky nebo sama klienty do takového prodlení uvede tím, že si splátku z jejich účtu nevyinkasuje. Nebo inkaso provede pozdě. Poté uplatňuje vysoké smluvní pokuty a zaplacení celého úvěru, a to prostřednictvím rozhodčího řízení u 1. Moravské rozhodcovské společnosti. Náklady řízení musí zaplatit klient.
Vlastníkem společnosti Finpomoc.cz je podle údajů z obchodního rejstříku slovenská firma EUROSHARE, která sídlí v Bratislavě. Jednatelem Finpomoci je pětatřicetiletý Stanislav Vácha z Kladna. Majoritním vlastníkem slovenské firmy EUROSHARE je podle slovenského obchodního rejstříku kyperská společnost GORASAN COMPANY LIMITED.
Za 1. Moravskou rozhodcovskou společností stojí slovenský právník Ján Senko, který v červnu 2005 zakládal také firmu Nitrianská rozhodcovská spoločnosť. Moravská firma byla zapsána do obchodního rejstříku v lednu 2006. Kromě pětinového vlastníka Senka v ní figuruje Ladislava Vaculíková a Edita Andrýsková.

Podle trestního zákona se lichvy dopustí ten, kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti nebo rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní nebo v úmyslu uplatnit ji na sebe převede. Takový pachatel bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem. Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán, získá-li popsaným činem značný prospěch. Značným prospěchem se podle právního výkladu rozumí více než 500 tisíc korun.

Jedním z prvních, kdo o problémech s Finpomocí psal na internetových stránkách byl Pavel Lexmark. Je celkem jedno, jak vysvětluje, proč se v době svých finančních problémů nemohl obrátit na banku. Teď už ale ví, že by stálo za to udělat cokoliv, aby se místo na Finpomoc.cz mohl obrátit raději na tradiční peněžní ústav.
"Hledal jsem někoho, kdo by mi půjčil, a objevil Finpomoc," vzpomíná, jak se dostal k půjčce, na kterou jen tak nezapomene. Získal adresu firmy sídlící v centru Prahy a vydal se do jejich kanceláře. "Byl jsem mile přivítán a slíbili mi, že peníze dostanu nejpozději do týdne. Vyběhal jsem si ještě týž den veškeré papíry a milá paní z Finpomoci se mnou sepsala smlouvu. A pak to všechno začalo. Nejen, že jsem před podpisem smlouvu nedostal přečíst, ale dokonce mi řekla, že pokud hodlám smlouvu číst, jak jsem před podpisem chtěl, peníze nedostanu. Byl jsem v tísni, a tak jsem smlouvu podepsal. S tím, že si ji přečtu pak," vypráví Lexmark.

 
Smlouva o úvěru od Finpomoci - podmínky splácení a sankce za prodlení.

Za půjčení 15 tisíc korun měl půl roku platit tři tisíce měsíčně. RPSN podle smlouvy, kterou mají Peníze.cz k dispozici, činila 89,51 procenta. Lexmark musel zřídit povolení k inkasu ze svého účtu a Finpomoc byla oprávněna inkasovat splátky sama. Peníze dostal, ale první splátku, která měla být připsána na účet Finpomoci do pěti pracovních dnů od poskytnutí úvěru, si z účtu nikdo neodepsal. Hned další měsíc tedy splátku poslal sám a pokračoval dalších šest měsíců. Jenže po splacení půjčky zjistil, že má zablokovaný účet. Někdo na něj prohlásil exekuci kvůli zhruba padesáti tisícům, které Finpomoci dluží za neplnění podmínek smlouvy. Důvod? Nedodržel termín první splátky. Na povolení k inkasu se ovšem odvolávat nemůže, protože ve smlouvě je řečeno, že za řádné a včasné uhrazení splátek odpovídá dlužník. Podobný příběh si prožili i další klienti úvěrové firmy. Stejně jako Lexmark si neumí vysvětlit, jak je možné, že mají zablokovaný účet a proč mají čelit exekuci.

Není totiž jasné, kdo na klienty exekutora poslal. "Exekuci může nařídit pouze soud," vysvětluje Matěj Šuster z pražské Občanské poradny Jižní Město. Jenže pře mezi klienty a Finpomocí soudy neřeší. Úvěrová smlouva obsahuje rozhodčí doložku, podle které veškeré spory mezi klienty a Finpomocí řeší rozhodci ze seznamu 1. Moravské rozhodcovské společnosti. A rozhodce o exekuci rozhodnout nemůže, shodují se právníci. Rozhodčí doložka navíc upírá klientům právo na posouzení sporu nezávislým soudem. Verdikt rozhodce se totiž považuje za mimosoudní vyřešení pře a soudy ho přezkoumávají jen ve výjimečných případech.

Klienti většinou netuší, podle jakých pravidel rozhodce případ posuzuje. Pokud si je ovšem sami nenajdou na internetových stránkách 1. Moravské rozhodcovské společnosti. V jejím jednacím řádu stojí, že rozhodce vyzve žalovaného usnesením k zaujetí písemného stanoviska k žalobě. Pokud tak žalovaný neučiní ve lhůtě stanovené rozhodcem, má se za to, že žalovaný nárok uznává. Jakým způsobem jednotlivé klienty firma vyzvala k vyjádření ale nikdo nechce prozradit. Rozhodcovská firma se halí pod roušku povinného mlčení a klienti tvrdí, že žádnou výzvu nikdy nedostali.

Kvůli podezřelému rozhodování 1. Moravské rozhodcovské společnosti, podalo SOS trestní oznámení i na ni, a to kvůli podvodu, vysvětlil Jan Šulc. Dokonce prý lze uvažovat i o trestném činu účasti na zločinném spolčení. Pro to by ale bylo nutné prokázat spojení mezi úvěrovou firmou a rozhodcovskou společností.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Myslíte si, že klienti Finpomoci dokáží, že je podvedla?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 90 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2007 11:49

Zdravím,pokud jste s nimi ve sporu a potřebujete to jako důkaz pro sebe,obraťte se na pana Šulce z SOS-sdružení obrany spotřebitelů v Praze. Mají všechny smlouvy k dispozici a určitě vám pomohou.

Zobrazit celé vlákno

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2008 17:32

Mohu potvrdit, pánům K.H. a R.W. z URMR bych po zkušenostech nevěřil ani nos mezi očima. Mafie v rouše "právní pomoci".Omlouvám se, že se nepodepisuji, již mi bylo vyhrožováno.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (90 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

17. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 104 komentářů

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné... celý článek

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

7. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

7. 6. 2006 | Dana Chytilová | 10 komentářů

Kdo vydělá na předčasném splacení úvěru? Banka, nebo vy?

Chcete předčasně doplatit svůj spotřebitelský úvěr? Nebo splatit alespoň jeho větší část? Poradíme vám, kde to lze i bez sankcí, jinak se vám totiž takové splacení může pěkně prodražit. celý článek

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle... celý článek

Partners Financial Services