Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 25. 4. 2007 | 2 komentáře
Dluhopisy: pokles cen se po měsíci zastavil i v USA
Inflační tlaky poněkud polevily, což se na americkém trhu s vládními dluhopisy projevilo poklesem výnosů. Trh získal nejvíce od počátku března. Také v Evropě minulý týden trhy získaly, po 4týdenním poklesu se pozitivně projevil přesun do méně rizikových aktiv.

Téměř jeden měsíc trvající pokles cen dluhových instrumentů byl zažehnán také ve Spojených státech. Výnosy v minulosti rostly díky snižující se pravděpodobnosti, že americký Fed bude letos snižovat sazby. Fed má obavy, že pokles růstu cen díky zpomalující se ekonomice nebude tak rychlý, jak se domníval na počátku roku. Minulý týden ale byla zveřejněna data růstu cen za měsíc březen, která byla především u jádra (bez cen energií a potravin) lepší než trh očekával (zpomalení na meziročních 2,5 % z 2,7 %).

Evropské vládní dluhopisy minulý týden také přidaly, i když méně než ve Spojených státech. Prostor pro další pokles výnosů je na nejstarším kontinentu mnohem menší, očekává se ještě dvojí navýšení sazeb do konce letošního roku. Komentáře ze strany Evropské centrální banky zůstávají přísné, v minulém týdnu ale bez většího vlivu na ceny na trhu.


Spojené státy

Obavy z inflace jsou nyní velmi silné. Proto trh reagoval pozitivně, když se březnový růst ukázal v dobrém světle. Celkově sice skončila mírně výše, ale jádrová inflace na 2,5 % a meziměsíční mírný růst o 0,1 % ukazuje, že trend poklesu inflačních tlaků díky poklesu ekonomiky pokračuje.

Otázkou jen zůstává, jak Fed promítne do svého rozhodování budoucí vývoj ekonomiky. Údaje z trhu nemovitostí totiž zůstávají smíšené, minulý týden pokud bude držet sazby delší dobu nepřiměřeně vysoko, mohou investoři do svých rozhodování zacenit vyšší pravděpodobnost recese.

Výnosy v minulém týdnu klesaly, desetileté vládní papíry o 10 bodů, na kratším konci se dvouleté výnosy snížily až o 12 bodů. Trh tak nejen v budoucích kontraktech na úrokové sazby, ale i do cen dluhopisů promítá dvojí snížení sazeb v letošním roce (vždy o 25 bodů až na 4,75 %).

Výnos do splatnosti indexu 10letých vládních dluhopisů


Evropa

Evropský trh se minulý týden vyvíjel mírně v závěsu toho amerického. I přes další pozitivní data ohledně vývoje evropských ekonomik trh nereagoval, proto lze očekávat, že se lepší data na trhu promítnou v týdnu aktuálním.

V úterý zveřejněný index ekonomického sentimentu ZEW skončil na desetiměsíčních maximech. Lépe dopadly ceny průmyslové produkce Německu, které se dostaly nejníže za poslední dva roky. Extrémně pozitivní scénář růstu v zemích eurozóny bude znamenat další navyšování sazeb ze strany ECB. Tento týden bude zveřejněn ještě index Ifo (25/4), jeho lepší čísla by naznačila další optimismus co se budoucího růstu týče, což by trhu s dluhopisy příliš nepomohlo.

Prezident ECB Trichet také minulý týden naznačil, že úrokové sazby zůstávají spíše na nižších úrovních, můžeme se dočkat ještě jednoho (nebo dvou) navýšení sazeb do konce letošního roku. Komentáře tak zůstávají přísné.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Tento týden máme v regionu opět zasedání všech centrálních bank. Lepšící se čísla inflace v Maďarsku ke snížení sazeb ještě zřejmě nepovedou, na Slovensku však tato situace spolu s dále posilující korunou (profil, názory) dává centrální bance volné ruce.

Ostřejší komentáře byly v průběhu minulého měsíce slyšet z Polska, v bankovní radě možná přibylo těch, co budou pro navýšení už tento měsíc, aby tak vyslali jasný signál trhu, za to s bojem proti inflaci myslí vážně.

Doma změnu nečekejme, sazby tedy zůstanou na úrovni 2,50 %. Inflace zůstává pod cílem České národní banky (profil, názory), česká koruna se plácá kolem 28 CZK/EUR, na růst sazeb si tedy ještě počkáme. A to do druhé poloviny letošního roku. Trh očekává navýšení až o 50 bodů.

Trh na výnosech reagoval přesně podle fundamentu. Tam, kde se očekává spíše snižování sazeb, výnosy klesaly, v ČR a Polsku byl k vidění naopak růst výnosů především díky očekávání růst sazeb v dalším období.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou výnosy dluhopisů vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

18. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: smazává se rozdíl mezi výnosy na trhu EU a USA

S dalším týdnem přišel i další růst výnosů. Dluhopisy ztratily ve Spojených státech i v Evropě, na vině jsou ostřejší komentáře ohledně vývoje inflace.

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

12. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: velmi atraktivní růst výnosů

Kdo čekal, že se alespoň v minulém týdnu projeví některé ze známek slábnoucí americké ekonomiky, byl zklamán. Údaj týdne, počet nově vytvořených pracovních míst, dopadl nad očekávání... celý článek

Dluhopisy: výnosy stále rostou

4. 4. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: výnosy stále rostou

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům... celý článek

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

28. 3. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: krize na americkém nemovitostním trhu se nepotvrdila

Dluhopisové trhy minulý týden jak v USA tak v Evropě spíše ztrácely, další pokles výnosů byl k vidění jen na maďarském trhu. Trh ve Spojených státech není plně přesvědčen o rychlosti,... celý článek

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

21. 3. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: poklesy akcií vynášejí dluhopisy opět na výsluní

Po dalším týdenním poklesu na amerických akciových trzích se investorská veřejnost opět uchyluje k investicím do méně rizikových aktiv. To pomáhá i americkým vládním dluhopisům, které... celý článek

Partners Financial Services