Marcus Crassus, největší spekulant antiky: asijský debakl a změna taktiky

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: asijský debakl a změna taktiky
Crassovi publikáni sice kontrakt na výběr asijských daní vyhráli, ale rozhodně na něm nevydělali. Naopak. Kontrakt byla naprostá finanční katastrofa. Jak se Marcus Licinius zachoval?

V minulém díle jste se mohli dočíst, že právě do očí bijící výhodnost investice (výběr daní v provincii Asie) se stala její zhoubou. Dnes se podíváme, co se s Crassovou investicí stalo.


Nikdo nechce z kola ven...

Pravděpodobně každý z účastníků věděl, že cena výběru asijských daní je už nepřirozeně vysoko a kontrakt už nemůže být ziskový. Jenže každý také věřil, že tento neodvratný fakt konkurence pochopí a z řízení se stáhne. Pokud si toto mysleli všichni, bylo logické, že se nikomu nechtělo odstoupit, dokud neodejde někdo jiný. A tak cena dál rostla výš a výš.

Když minula práh ziskovosti, finančně slabší společnosti odpadly. Ty další však pokračovaly v poptávání. A cena šla výš a výš, dokud neodpadli další zájemci. Pak cena stoupala dále, dokud nezůstali jen ti nejmocnější. Nakonec šla cena vzhůru exponenciálním způsobem. Poté zůstalo zájemců už jen pár a cena stále rostla, dokud hru, set i zápas nevyhráli ti, kteří měli úplně nejvíc peněz ze všech, tedy Crassovi publikáni.

Nejprve vítězové propadli vítězné euforii. Bylo to napínavé, vzrušující a krásné - mnohem lepší než gladiátorské zápasy. Bylo to drahé. Ale za tu cenu to stálo - získali přece kontrakt v Asii, navzdory všem ostatním.


Špatné zprávy

Pak přišlo vystřízlivění. Možná dokonce v Crassově osobě, když se boháč přišel ptát, co je s jeho penězi. Chtěl vědět, jakým způsobem dostane investici nazpátek.

Přišly také zprávy z Asie. Provincie zdaleka nebyla tak bohatá, jak se zdálo. Naopak, byla vyčerpaná po letech povstání a válek. Navíc si vítězné Pompeiovy armády od obyvatel vybraly svou daň (respektive válečnou kořist) ještě před příchodem daňových výběrčích. Zdálo se, že se z kontribucí a válek bude provincie vzpamatovávat ještě hodně dlouho. Původně odhadovaná suma daňových plateb se ukázala jako optimistická a bylo třeba ji revidovat dolů. Zkrátka a dobře, vítězný kontrakt byla naprostá finanční katastrofa.


Crassus nemohl nic dělat

Hned, jak se toto rozneslo (a podobné zprávy se ve finančním světě šíří rychle), šla dolů cena podílů publikánské společnosti, a s tím i hodnota Crassovy investice. Za normálních okolností by Marcus Licinius podíly prodal na volném trhu a ukončil investici i za cenu ztráty.

Jeho investice však byla tak obrovská a poptávka po podílech společnosti tak malá, že bylo nemožné prodat celý podíl najednou. Prodej po částech srážel cenu níž. A jak už to v době paniky bývá, cena padala rychleji než objem Crassem prodaných podílů. V konečném důsledku tak Marku Liciniovi zůstala většina jeho podílů, ovšem za daleko nižší cenu, než když se začalo prodávat.

Byl v pasti, z které nemohl uniknout. Až po uši vězel v problémech, v kterých být nechtěl. Každý den a každou noc si vyčítal, že nezůstal v nemovitostech a nechal se navrtat do něčeho takhle hloupého. Protože však nerad prohrával (a ještě neochotněji ztrácel peníze), začal hledat cestu, jak se z pasti dostat. Nakonec ji našel.


Pomoc Senátu?

Nebyl-li schopen ho z problémů dostat svobodný trh, musel to udělat stát.
Shromáždil senátory, kteří investovali společně s ním, zajistil si podporu nešťastné publikánské společnosti a jeho lidé zalobovali mezi ostatními politiky. A pak se jednoho dne v senátu objevil publikánský návrh na anulování výsledků veřejné soutěže o prodeji daňových práv v Asii.

To, že se s návrhem Crassus a jeho známí nepárali, bylo vidět z toho, že když se publikánů ptali, proč o zrušení kontraktu žádají, řekli senátu víceméně pravdu: "Nechali se zaslepit vidinou zisku a poptávali příliš vysoko." Na jejich obranu vystoupil i Crassus a projev přednesl i Cicero.

"Bylo to odporné, nechutné a trapné," psal později řečník Cicero v dopise Attikovi, "nicméně existovalo vysoké a reálné nebezpečí, že si senát odmítnutím jejich návrhu publikány znepřátelí," pokusil se Marcus Tullius Cicero dodat příteli a asi i sobě nějaké odůvodnění, proč se na takové věci podílel.

Římská společnost té doby možná byla "slabá, zoufalá a nestabilní", jak si ve stejném dopise Cicero Attikovi stěžoval, nicméně stále ještě nezkorumpovaná natolik, aby tak skandální návrh senátem prošel.
Notabene v zákonodárném sboru ovládaném Pompeiem Velikým, který byl schopen zarazit jakýkoliv zákon anebo návrh, který se mu nelíbil. Jak by mohl Crassův nepřítel nevyužít příležitosti udeřit, když se mu protivník k úderu takto nabízel sám a dobrovolně? Návrh publikánů Senát zamítl.


Investice propadla. Co dál?

Zuřícímu Crassovi a ostatním tak zůstaly vězet peníze v nevýnosném projektu. Byl to opět Pompeius, který se smál naposled. A byl to Crassus, kterého Pompeiův smích připravil o peníze i o prestiž. Bohové, jak asi musel Pompeia nenávidět!

O to více pak Římany překvapilo to, co následovalo. Po krachu asijského projektu se totiž v Crassovi cosi zlomilo. Možná pochopil, že na politickém poli nemá proti Pompeiovi šanci. Možná ho hrátky se senátem přestávaly bavit. Možná byl na senát naštvaný, protože ho připravil o peníze. Anebo jako obchodník zvážil chladnokrevně všechna pro a proti a rozhodl se změnit taktiku i strategii.


Gaius Julius Caesar (100-44 př. n. l.). Právník, který přemluvil Pompeia a Crassa k vytvoření politické aliance, která měla ukončit dějiny římské republiky.
Historici píší, že za to mohl společný Pompeiův a Crassův známý, mladý, ambiciózní (a po uši zadlužený) právník a vojevůdce Gaius Julius Caesar. Poté, co ho věřitelé donutili vrátit se z vítězného tažení proti povstaleckým kmenům v Hispánii, sháněl v Římě politickou podporu pro svůj konzulát a přitom se sešel s Pompeiem i Crassem. Někde mezi těmito návštěvami a touto trojicí se pak zrodil nápad budoucího politického projektu.

Pokud Pompeius a Crassus podpoří oficiálně Caesarův konzulát, měl Caesar podpořit i je. A pokud Pompeius neoficiálně podpoří Crassa, měl Crassus stejně neoficiálně podpořit Pompeia. Pompeius i Crassus však v každém případě mohli spoléhat na Caesarovu aktivní podporu. Proč dělat politiku složitou, když to jde dělat jednoduše?

V roce 59 před naším letopočtem byl Caesar za aktivní Pompeiovy i Crassovy podpory zvolen konzulem. Během svého konzulátu vyhověl všem Pompeiovým i Crassovým požadavkům a výměnou za to obdržel pětiletý mandát pro správu předalpské i zaalpské Galie, Illyrie a velení nad římskými armádami.


Pevná politická aliance 

Příští tři roky se mezi spolupracující trojici z různých stran pokoušeli vrazit klín. V roce 56 před naším letopočtem, když se jim to už málem povedlo, přerušil Caesar tažení v Galii a sešel se s Crassem v Ravenně a Pompeiem v Lucce, kde stvrdili cosi, čemu se později začalo říkat triumvirát.

Roku 55 před naším letopočtem byli Pompeius s Crassem za Caesarovy podpory zvoleni konzuly. Navzdory vší opozici byla Caesarovi prodloužena moc nad armádou a správa provincie Galie, Pompeius obdržel provincii Hispánii a Crassus bohatstvím přetékající Sýrii. Dosud neoficiální vztahy se staly oficiálními a o příštím směřování státu se začalo rozhodovat zcela mimo senát.
Paradoxně tak měl Cicero v dopise Attikovi pravdu. Nebezpečím pro stát však nebyli odmítnutí publikáni, nýbrž politik, který jejich návrh prosazoval; a také politik, který ho zamítl.

V té době byl Crassus na vrcholu své životní dráhy, v roli jednoho z tří nejmocnějších mužů tehdejšího světa pravděpodobněji nejdále, kam to kdy jaký spekulant v dějinách dotáhl. Jednu věc však netušil. Do konce života mu zbývaly jenom dva roky.

Seriál dokončíme příště.

Víte další zajímavosti ze života Marca Crassa, o kterých jsme vás v našem seriálu ještě neinformovali? Využijte

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezmocné přihlížení katastrofické investici

18. 4. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezmocné přihlížení katastrofické investici

Přestože Marcus Licinius byl v oblasti výběru daní úplným nováčkem, kývl publikánům na jejich nabídku "skvělé" investice. Publikáni od Crassa získali peníze a politické krytí, místo... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik

11. 4. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: bezpáteřní politik

Řím pro každou veřejnou službu vypisoval výběrová řízení, a to i na výběr daní. Tito "výběrčí", tzv. publikáni, vydělávali nejen na výběru daní, ale také na tučném, lichvářském úroku... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: ukradené vítězství

4. 4. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: ukradené vítězství

Crassova armáda blokovala Spartakovi nejen přístup do Říma, ale také přístup k jídlu. Otroci byli v pasti. Odříznutí od světa, sužovaní hladem, přicházela zima... Stav beznaděje a zoufalství.... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: spasitel Říma

27. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: spasitel Říma

Vzpoura gladiátorů pod velením Spartaka byla úspěšná. A nejen to. Dodala jim chuť k dalšímu drancování a dokonce odvahu vrátit se a pokořit Řím. S každou mílí, o kterou byl Spartacus... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: kdy skončí býčí trh s nemovitostmi?

23. 3. 2007 | Michal Špaček

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: kdy skončí býčí trh s nemovitostmi?

Lze Crassovo obchodování považovat za jednoznačně negativní? Možná že ne, např. jeho popularita mezi lidmi neustále rostla. Každopádně se mu více než dařilo, postupně získal velkou... celý článek

Partners Financial Services