Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?
Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní pojištění či penzijní připojištění. Podle Ministerstva financí ale nižší základ daně tuto nevýhodu dokáže nahradit. Kupecké počty ovšem napoví, že hypotéky zdraží a už u příjmu nad 35 000 Kč klesnou daňové odpočty na penzijní připojištění a životní pojištění na polovinu. Jak to tedy bude? A promítnou se změny také na trhu s finančními produkty?

Informace o snížení daní znějí lákavě. Mnoho lidí se ale obává, že sice zaplatí méně na daních, ale nedostupnější se pro ně stanou hypotéky či úvěry na bydlení. Jejich obrovskou výhodou totiž doposud byla státní podpora. Ta měla podobu konečného odpočtu úroků od daňového základu, díky kterým lidé dostávali peníze "zpátky na ruku". Po navrhovaných změnách by sice něco málo ušetřili na daních, ale z "vrácených" peněz za úroky půjček by jim zbyly jen drobné.

Snížené odpočty na hypotéky? Ministerstvo nesouhlasí...

"Nenavrhuje se žádná změna ve výši úroků, které lze uplatnit jako částku odečitatelnou od daně. I nadále trvá, že poplatník bude mít možnost uplatnit za zákonem stanovených podmínek tyto úroky až do výše 300 000 Kč ročně za domácnost," vysvětluje nový návrh náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. V jednoduchém příkladu ale sama dokazuje, že ke snížení úlev dojde.

O tom, za jakých podmínek můžete v současnosti využít daňový odpočet úroků z úvěrů na bydlení a kolik tato úleva činí, si můžete přečíst v příloze Odpočet úroků z úvěrů z daňového základu: u jakých úvěrů je to možné?
"Jednou z hlavních navrhovaných změn v oblasti daně z příjmů fyzických osob je snížení sazby daně. Při nižší sazbě obecně klesá absolutní výše daňové úlevy dané osvobozením od daně či možností snížení základu daně o odečitatelnou položku," říká Trezziová.
Absolutní hodnota daňové úlevy v podobě odečtu úroků se podle ní při jednotné sazbě 15 % (tato sazba má nahradit nahradí současné čtyři daňové sazby 12, 19, 25 a 32 % - pozn. red.) a v závislosti na výši základu daně ve většině případů sníží. Bude tak činit maximálně 45 000 Kč ročně - tedy 15 % z celkem 300 tisíc Kč. V současnosti díky různým hodnotám daňové sazby může daňový poplatník odečíst až 96 tisíc Kč. Vyčíslené snížení této úlevy je ale podle Dany Trezziové jen fiktivní a je prý plně kompenzováno zavedením relativně nízké jednotné sazby daně.

Jenomže pro normálního člověka takové sliby nic extra neznamenají. "I když spadnu na polovinu se základem daně, přijdu o peníze, které jsem doposud dostával," říká Aleš Zahradník, který má menší reklamní firmu. Z úroků za hypotéku na dům ve výši dvou a půl miliónu Kč dostal zpátky přes 20 000 Kč. Podle nového návrhu by měl dostat jen asi polovinu. "A rozdíl nikdy neuvidím, protože mě i nižší sazba bude tlačit k tomu, abych nakupoval a na daních zaplatil co nejméně," dodává Zahradník.


Další odpočty také klesnou

Vláda chce změnami výše daní a odpočtů z daňového základu ušetřit dvě ze zhruba pěti miliard Kč, které vrací za zaplacené úroky na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření a za příspěvky na životní pojištění či penzijní připojištění.


Vychází to s navrhovanými změnami pro vaši peněženku lépe?
Lidé s vyššími příjmy by díky nižší sazbě daně na první pohled ušetřili, jenomže už u příjmu nad 35 tisíc Kč klesne maximální úspora daňových odpočtů na zaplacené příspěvky na penzijní připojištění a životní pojištění na polovinu.
  • Při hrubé mzdě 35 000 Kč ušetří člověk snížením daní 475 Kč měsíčně. Když ale na konci roku dostane namísto 20 000 Kč za úroky hypotéky jen zhruba polovinu, bude na tom o zhruba 5 000 Kč hůř než letos.
  • Samostatně žijící zaměstnaný člověk s hrubým platem 20 000 Kč a miliónovou hypotékou na 20 let s úrokem kolem 4,3 % dostane ještě letos na dani zpátky 8 000 Kč. Podle navrhovaných změn by to bylo jen 6 300 Kč. Na změnách daně vydělá za rok necelou pětistovku a celkem prodělá přes 1 200 Kč.

Stejně tak na tom budou muži s vyššími příjmy, kteří daní společně s manželkou na mateřské dovolené. Přijdou až o několik desítek tisíc Kč. Doposud bylo možné za rok ušetřit až 50 000 Kč. Vládou navrhované změny omezují slevu na nepracující manželku na necelých 25 000 Kč ročně (2 070 Kč měsíčně). Jenomže doposud nebyl nijak limitovaný možný přivýdělek ženy na mateřské. Zákonem vymezený "nepracující manžel" totiž připraví partnera o slevy na daních ve chvíli, kdy si přivydělá více než 38 000 Kč za rok.

Reforma obsahuje také změny vedoucí ke sloučení daňově odčitatelného limitu na životní pojištění a penzijní připojištění z dnešních 12 000 Kč u každého produktu na 20 040 Kč na oba produkty celkem. Roční pokles tedy v součtu činí celkem bezmála 4 000 Kč.
"V situaci, kdy kvůli snížení sazby daně na 15 % klesne přínos daňového odpočtu pro lidi, kteří dosud platili daň 32 %, na polovinu, je další snížení limitu demotivující. Výnosnost platby 1 500 Kč měsíčně na penzijní připojištění výrazně klesne a každý rozumný klient platbu sníží na 500 Kč. Zbylých 1 000 Kč možná bude investovat jinam. Stejně pravděpodobné ale je, že peníze prostě utratí a bude mít o to nižší rezervu na budoucnost," varuje před dopadem změn ombudsman Poštovní spořitelny (profil, názory) Tomáš Prouza.


Promítnou se daňové změny na trhu s finančními produkty?

Bankovní domy se zatím brání tomu, že by změny měly vést k opadnutí zájmu o hypotéky. Naopak, jejich počet se prý bude dál rapidně zvyšovat. "Podle údajů, které máme k dispozici, neočekáváme větší dopad na zájem klientů o hypotéky.
Zájem totiž neovlivňuje pouze jeden faktor, tedy například nižší odpočty úroků, ale působí zde faktorů více. Například podíl hypoték na hrubém domácím produktu v České republice je jen 10 %, zatímco v eurozóně to je 39 %, dále očekávaný růst ekonomiky a vyšší čistý příjem klientů," odhaduje blízkou budoucnost s klidem zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví České spořitelny Pavel Kühn.
V letošním roce podle něj Česká spořitelna očekává úspěšný rok - meziroční nárůst privátních hypoték tedy opět zhruba o 40 až 45 % oproti loňskému roku 2006, a to i přes očekávaný mírný nárůst úrokových sazeb v druhém pololetí roku. Sám ale přiznává, že analytici se v současné době věnují jen letošnímu roku a vládou navrhované změny budou analyzovat až v případě, že budou schválené parlamentem. Doplňme, že do letošního roku Česká spořitelna poskytla hypotéky za 10,5 miliardy Kč.
Kühn uvádí, že před deseti lety bral průměrný Čech kolem 10 000 Kč a průměrná splátka hypotéky přesahovala 7 000 Kč. V minulém roce se průměrný plat vyšplhal nad 20 000 Kč a měsíční splátka průměrné hypotéky nedosáhla ani 9 000 Kč. "To jasně naznačuje, že hypotéka na bydlení dnes není neúnosnou zátěží pro rodinný rozpočet, a je možné, aby si její pořízení na vlastní bydlení mohlo dovolit stále více lidí," vysvětluje vývoj Pavel Kühn.

Ani penzijnímu spoření prý změny příliš neuškodí. Banky a fondy budou prý lákat na zaručené výnosy. Jak například řekl šéf Penzijního fondu České pojišťovny Ivo Foltýn MF Dnes, většina klientů spoří jen malé částky, na které se ani teď daňové úlevy nevztahují. Fondy tak prý mají o klid postaráno. Jejich lobbyistickým klikám se navíc zřejmě podařilo najít sluchu pro zvýšení státních dotací, které dnes dosahují pouhých 150 korun měsíčně. "Chceme zvýšit státní příspěvky tak, aby jejich výše byla závislá na době spoření a aby lidé preferovali vyplácení dlouhodobé renty v důchodu před jednorázovým výběrem," řekl novinářům ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Reforma veřejných financí
O tom, co vláda plánuje pro oblast sociálních dávek a nemocenské, se dočtete v článcích:
Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti
Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Nikdo z vládních ekonomů nepřizná, že úsporu na dani z příjmů každý vrátí na vyšších daních za potraviny, nemluvě o energiích - protože pokud cena elektřiny opravdu příští rok stoupne na úroveň ve zbytku eurozóny, o žádných úsporách vlastně ani nemůže být řeč. Vládní daňová reforma zamíchá i různými benefity a odměnami pro zaměstnance. Pokud bude zrušená úleva za stravenky a prodlouží se doba odepisování aut pořízených na leasing, lze jen stěží očekávat, že firmy budou rozdávat svým lidem balíčky stravenek a klíče od nových služebních aut.

Co si o navrhovaných změnách myslíte vy? S čím souhlasíte? S čím nesouhlasíte? Co byste a jak změnili vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2007 21:32

Tohle neni reforma, ale normalni zvyseni dani , ktere , jak jinak , zaplati stredni trida . Mam pocit , ze MOCI NECO PREROZDELOVAT ( a nechat si baksis ) z rozpoctu je natolik svudne , ze se nakonec upravuje jen jedna cast rovnice, ta prijmova .
Kdy uz konecne dojde k procitnuti ceskych hlavicek, ze kdyz stat vybere 100 korun, tak se k potrebnym dostane 20 a zbytek se vypari v prerozdelovacim systemu . Co takhle necht tu stovku lidem v kapse ( znacne snizit socialni jistoty ) a nechat to na kazdem , at si rozhoduje o svych financich sam. At uz je konecne sakra znat rozdil , jestli clovek ma praci nebo chce viset na davkach / nemocenske . 70 procent lidi vcetne komancu a socdemaku by za par let drzelo hubu, protoze by z platu utahli v klidu dve hypoteky a lesing passata.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2007 11:48

co je zajimave, ze se nikdo nepozastavuje nad tim, ze celym vysledkem techto, dle meho nazoru nesmyslnych a nesourodych opatreni/zvyseni dani, je JEN A POUZE POZASTAVENI RUSTU DLUHU!!! v zadnem pripade nejde o otoceni kormidla, tzn. snizovani astronomickeho dluhu, pripadne nedej boze smerovani k vyrovnanemu rozpoctu..
co tedy ceka danoveho poplatnika v CR? co budeme danit priste? vzhledem k tomu, ze budu napr. danit superhrubou mzdu, tedy budu platit dan z dane (nic jineho odvody zamestnavatele nejsou), neni kam dale jit... jedine daneni jiz vlastneneho majetku
ruku na srdce, jde videt, ze ani ODS si vubec netroufne na snizeni, pripadne uplne zruseni kontraproduktivnich socialnich davek
tim padem sliby, ze "jednou bude lepe" (zruseni nekterych dani v r.2009/2010) jsou pouze k zasmani, stejne slibovala CSSD svym volicum a take nasledne realizovala jako pomstu pred volbami..

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

10. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče... celý článek

Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem

26. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem

Jaké změny si letos zákonodárci připravili pro zdravotně postižené? Kolik činí, komu náleží a jak funguje nová dávka, tzv. příspěvek na péči, který od nového roku nahradil zvýšení důchodu... celý článek

Od ledna 2007 roste minimální mzda i důchody

10. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Od ledna 2007 roste minimální mzda i důchody

Také v tomto roce stát přilepšil některým skupinám obyvatel. Od ledna se, byť ne příliš výrazně, zvýšila minimální mzda. Ta už ovšem není po každého stejná, byl totiž zaveden institut... celý článek

V roce 2007 se změní také sociální dávky

5. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku.... celý článek

Partners Financial Services