Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic

Sláva a pád fondu Amaranth: báječný svět finančních investic
Kolik peněz byste byli ochotni vsadit na to, že v březnu bude větší zima než v dubnu? Čtyři a půl miliardy dolarů? A pokud byste tolik peněz vsadili, dokážete si představit, že vás o tyto peníze a ještě dvě miliardy dolarů navíc připraví meteorolog, tvrdící, že letošní zima bude teplá, spolu s hurikánem, který nepřijde? A to vše půl roku předtím, než se skutečně prokáže, jestli jste měli pravdu, nebo ne?

Pokud se vám to zdá poněkud nesmyslné, pak vítejte ve světě moderních financí. Výše uvedená souhra okolností se stala osudnou správcovské společnosti Amaranth Advisors a jejím dvěma hedge fondům Amaranth.

Amaranth (latinsky Amaranthus) je obilnina, které se česky říká laskavec. V anglických básních se slovo amaranth používá ve významu "nevadnoucí květ". Právě to bylo nejspíš důvodem, proč v září 2000 americký trader Nick Maounis pojmenoval svou správcovskou společnost Amaranth Advisor a jím spravované hedge fondy Amaranth (pro americké investory) a Amaranth International (pro evropské a jiné investory).


Co jsou hedge fondy?


Amaranth čili laskavec. Okrasná obilnina, po které trader Nick Maounis pojmenoval své hedge fondy a správcovskou společnost.
Hlavní vlastností hedge fondů je, že nejsou pro každého, ale jen pro tzv. "kvalifikované" investory. Fakticky to znamená, že počet investorů ve fondu bývá omezen a limitován minimální výší investice (u Amaranthu pět milionů dolarů).

Na rozdíl od podílových fondů mají hedge fondy zakázáno nabízet investice veřejně - nejen, že nesmí inzerovat, ale v některých zemích ani vést internetové stránky. Pokud je toto splněno, nepodléhají fondy dozoru Komise pro cenné papíry a mohou si dovolit finanční operace, o kterých správci klasických podílových fondů jenom sní.

Mohou prodávat cenné papíry, aniž by je vlastnili, s tím, že je dokoupí za sníženou cenu později (tzv. short selling čili krátký prodej). Mohou nakupovat cenné papíry na dluh a zvýšit úspěšnost investičních operací pomocí dluhové páky (tzv. leverage). Mohou ve velkém rozsahu používat finanční deriváty a to nejen pro zajištění svých pozic, ale i pro čistou spekulaci...

Hedge fondy tvrdí, že pomocí těchto nástrojů jsou schopny dosahovat kladných výnosů téměř za všech okolností. Akcie mohou jít nahoru či dolů (a s nimi i akciové fondy), dluhopisy klesat či stoupat (a s nimi i dluhopisové fondy), hedge fondy však slibují kladný výnos nezávisle na těchto trzích a při nižším riziku (volatilitě), než mají klasické podílové fondy.


Hedge fondy mají však i své nevýhody

Likvidita hedge fondů je nižší než podílových, už jen proto, že je z komplikovaných finančních operací občas těžké vystoupit. Investoři se ke svým penězům mohou obvykle dostat až s určitým zpožděním, v některých případech až příliš pozdě. Pokud to však portfoliomanažer hedge fondu uzná za vhodné, může vám vaše peníze kdykoliv vrátit anebo pro nedostatek investičních příležitostí svůj fond novým investorům uzavřít.

Vcelku podrobný prospekt podílových fondů je u hedge fondů nahrazen vágním memorandem, jehož jediným účelem bývá krýt správci záda, pokud by došlo k problémům a investor chtěl správce žalovat.

Spletitá síť derivátů, dlouhých a krátkých pozic, dluhů i pohledávek se účetně sleduje obtížněji, než součet dlouhých pozic klasických podílových fondů. Pro mnoho finančních instrumentů navíc neexistují kótované ceny a tržní hodnota se stanovuje odhadem.

U podílových fondů můžete v novinách či na internetu sledovat ceny podílových jednotek denně. U hedge fondů jste vděční za e-mailem zasílanou týdenní frekvenci (standardem je měsíc) a není výjimkou, že se ceny upravují zpětně. U podílových fondů není problém získat měsíční strukturu portfolia, u některých fondů můžete portfolio sledovat denně. U hedge fondů bývá struktura portfolia občas tajná. Fondy Amaranth měly jednu z nejotevřenějších informačních politik u hedge fondů vůbec, a přesto to investorům nebylo moc platné.
Dlouhodobé veřejné statistiky hedge fondů jsou zoufale nepřesné. Zatímco u akciových či dluhopisových indexů berete v úvahu veřejně dostupné tržní ceny, u hedge fondů jste odkázáni na data, která se správce rozhodl poskytnout. Klidně se může stát, že se z měsíce na měsíc hedge fond rozhodne data neposkytovat – prostě proto, že se jeho výsledky zhoršily, anebo se uzavřel novým investorům a o tuto "veřejnou" reklamu již nestojí. Proslulý fond Long Term Capital Management tak přestal dodávat data pro Credit Suisse Tremont Hedge Fund Index v říjnu 1997. Index tedy zahrnuje jeho průměrný roční růst 32,4 % mezi březnem 1994 a říjnem 1997, nikoliv však pád -91.8 % od října 1997 do října 1998.


Srovnání výkonů indexu hedge fondů Credit Suisse Tremont s americkým akciovým indexem S&P 500 (bez dividend) a indexem amerických státních dluhopisů EFFAS od konce roku 1993. Všimněte si, že zatímco výkon hedge fondů je srovnatelný s výkonem akcií, volatilita je spíše podobná dluhopisům.


Poplatky dosahují i pětiny výnosů

V neposlední řadě správci hedge fondů nedělají svou práci pro investory zadarmo. Manažerské poplatky hedge fondů jsou obecně vyšší než poplatky klasických podílových fondů. Začínají u jednoho procenta z objemu a deseti procent z výnosů a mohou jít mnohem výše. Amaranth Advisors účtoval v případě kladného výsledku 1,5 % z objemu a 20 % z výnosů – v roce 2003 u něj tvořily poplatky a provozní náklady 3,7 % objemu spravovaných aktiv.

Správci hedge fondů tvrdí, že poplatky jsou vyšší, protože know-how portfoliomanažerů je vyšší a s nimi i přidaná hodnota (tzv. "alfa"). Navíc mají ve fondu investovanou většinu peněz, takže investor má jistotu, že bude-li trpět on, budou manažeři trpět také.

Faktem je, že vyšší platy portfoliomanažerů hedge fondů vedou k dezercím portfoliomanažerů z podílových fondů a traderů z dealingů komerčních a investičních bank. Faktem však také je, že u obou skupin narazíte na hvězdy, talenty, průměr, žabaře i podvodníky.

Pokud správce hedge fondu neznáte, je obtížné odhadnout, jestli před vámi stojí hvězda anebo podvodník. U podílových fondů vás alespoň trochu kryje Komise pro cenné papíry. U hedge fondů jste odkázáni sami na sebe.
Víc než u podílových fondů jde u hedge fondů o to, jakou máte důvěru v kvalitu portfoliomanažera a jakou ve vlastní schopnosti jeho kvality odhadnout.
Pamatujte však, že když jde o peníze, nic se nemá přeceňovat.

Mezi investory Amaranthu patřily i Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley a fondy hedge fondů z Union Bancaire Privee a Man Group. Všechno instituce, o jejichž odbornosti a kvalitě se nedá pochybovat. Bylo téměř vyloučené, aby jejich zkušené investiční týmy nepoznaly žabaře či podvodníka. Přesto se letos v září nestačily divit, co všechno se může stát.

O tom se dočtete v dalších dílech našeho nového seriálu Sláva a pád fondu Amaranth.

Slyšeli jste o hedge fondu Amaranth? Co si o tomto typu investování myslíte? Kdybyste měli možnost do hedge fondů investovat, svěřili byste jim své milióny dolarů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

20. 12. 2006 | David Urbánek

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

Rating měl být jednoduchým pomocníkem při hodnocení kvality fondů. S rostoucím počtem jeho poskytovatelů ale vzniká nepřehledné množství hodnotících systémů, ve kterých se investoři... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Jak na opce: nákup call opce

7. 12. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: nákup call opce

I když nákup call opce patří k základním strategiím, rozhodování o konkrétní podobě nakoupené call opce zahrnuje komplexnější přístup. Co všechno tedy musíme brát do úvahy?

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

9. 12. 2005 | Petr Vykoukal

Podílové fondy na krátko, středně i dlouho

Rozhodli jste investovat do podílového fondu, ale nevíte, jak si na trhu vybrat? Pomůžeme vám. Kdy zvolit fond peněžního trhu, kdy fond dluhopisový a kdy akciový? Na co si dát pozor... celý článek

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

23. 11. 2005 | Roman Stuchlík, Milan Šmíd | 1 komentář

Nejvíc prodělá, kdo neinvestuje. Inflace mu zdaní úspory

Za posledních deset let "ukradla" inflace českým občanům 35 % neinvestovaných úspor. Obrana proti tomuto "zloději" je jediná – investovat. Přinášíme výpočty reálného zhodnocení v jednotlivých... celý článek

Partners Financial Services