Bitva o českou korunu: ČNB se brání

Bitva o českou korunu: ČNB se brání
Měnový spekulant z velké nadnárodní banky se chystá zaútočit na českou korunu. V cestě mu stojí jediná překážka - Česká národní banka. Jaké možnosti při obraně měny tato instituce má? Jak jsou účinné?

Je pořád ještě ráno v květnu 1997 a vy jako měnový dealer jedné z amerických či německých bank studujete český finanční systém (předchozí díly našeho seriálu Bitva o českou korunu viz sloupek níže). Váš kontakt z Prahy vám do telefonu vykládá o České národní bance (profil, názory), centrální (emisní) bance státu, na jehož měnu máte spadeno.


ČNB ovlivňuje, co kdo s korunou dělá

U této banky mají vedeny účty nejen státní úřady a instituce (kam Češi odvádí daně), ale i všechny banky působící v České republice. Přes její clearingové (vypořádací) centrum prochází všechny korunové mezibankovní převody. Dokonce i když koupíte české koruny (profil, názory) od americké banky a uložíte je u banky německé, projde tato transakce clearingem ČNB prostřednictvím tzv. "nostroúčtu" některé banky působící v České republice.

Česká národní banka však nejen vidí, co kdo s českou korunou dělá, ona to dokonce i nepřímo ovlivňuje. Slouží jí k tomu především tzv. tři "vyhlašované sazby" - diskontní, lombardní a repo sazba. Zatímco diskontní a lombardní sazba nepřímo určují dolní a horní rozsah mezibankovních sazeb (za diskontní sazbu si některá z českých bank může u ČNB peníze uložit a za lombardní sazbu půjčit), repo sazba ovlivňuje fungování peněžního trhu a vlastně i celé české ekonomiky. Za tuto sazbu totiž ČNB poskytuje bankovním subjektům možnost uložit peníze, přičemž úložku garantuje repo operací (jakýmsi propůjčením) vlastních či státních pokladničních poukázek. A protože za závazky ČNB ručí stát a centrální banka má vždycky možnost si koruny obstarat (v nejhorším případě je jednoduše sama vytiskne), jedná se o nejbezpečnější uložení prostředků v ekonomice vůbec. Tím vám jako spekulantovi může silně lézt do zelí.

Kdy vydělá vaše spekulace?

Existuje-li totiž pro banky možnost uložit prostředky u centrální banky za (dejme tomu) 12 %, je pro ně nesmyslné půjčit vám za procent 5. Když už vám budou půjčovat, musí to být za víc, třeba za 12,20 % nebo 12,50 %. Kdybyste byl dlužník s horší kreditní kvalitou, mohlo by to být dokonce i za 15 %, 18 % či více.
Aby vaše spekulace vydělala, musí vynést minimálně tolik, kolik platíte bance za půjčení prostředků (de facto musí vydělat víc, protože kromě banky financujete ještě sebe, šéfa, uklízečky a spoustu dalších lidí - včetně vlastníků společnosti). Pokud na své náklady nevyděláte, prohráli jste a jdete z kola ven. Při velmi vysokých úrokových sazbách mohou být potencionální náklady a riziko vašeho neúspěchu tak vysoké, že vás spekulace odradí ještě dříve, než do ní vstoupíte.


Centrální banka může emitovat vlastní peníze, i slova jsou zbraní


Před bouří - vývoj kurzu české koruny k DEM (stupnice hodnot vpravo) a USD (stupnice hodnot vlevo) od začátku roku do půlky května 1997. Až do půlky února kurz posiloval, pak v důsledku útoku spekulantů na thajský baht začal pomalu oslabovat. To nejhorší však teprve mělo přijít.
Určitou roli v ovlivňování monetární politiky hrají i tzv. povinné minimální rezervy. Ty udávají, kolik procent z celkového objemu depozit musí banka, působící na českém trhu, deponovat u banky centrální. V květnu 1997 to bylo 9,5 %, která byla u ČNB uložena bezúročně. A protože banky tyto náklady přenášely na klienty (skoro desetník z každé koruny běžného depozita tak zůstal neúročen), byl jejich vliv na měnovou politiku značný. V roce 2006 bude sazba povinných minimálních rezerv 2 %, rezervy budou úročeny repo sazbou a jejich vliv bude minimální.

Kromě úrokových hrátek vám může ČNB pořádně zatopit péčí o měnovou stabilitu. K tomu může použít řadu celkem účinných nástrojů. Kromě přehledu nad toky ve vlastní měně spravuje devizové (a zlaté) rezervy státu, jako jediná může emitovat vlastní peníze, a když na to přijde, může i administrativně určit, kdo se k její měně dostane a kdo ne.
Jako zbraň může použít i slova. Protože o její měně neví nikdo víc než ona, má její názor velkou váhu. Prohlásí-li její guvernér, že se mu česká koruna zdá podhodnocená, má to větší význam, než když to říkáte vy.
V roce 1997 ČNB odpovídá za udržování české koruny v tzv. "fluktuačním" pásmu v rozsahu plus mínus 7,5 % okolo vývoje kurzu měnového koše německé marky (65 % koše) a amerického dolaru (35 %). Dostane-li se kurz na dolní hranici pásma (koruna posiluje), je ČNB povinna zakročit a začít koruny proti devizám prodávat. Dostane-li se kurz k horní hranici (koruna oslabuje), musí devizy prodávat a koruny kupovat.


Vzdá to ČNB?

A o tohle pásmo vám jde. Myslíte si, že stav české ekonomiky je horší, než se říká, a ČNB nemá dost deviz k tomu, aby od vás koupila všechny koruny, které si od českých subjektů půjčíte na úvěr a vnutíte je ČNB proti jejím markám a dolarům. Sázíte na to, že budete-li dostatečně vytrvalí, ČNB boj vzdá, oslabená koruna prorazí horní pásmo a pak už nebude žádná hranice, která by ji mohla zadržet. Ve vhodný okamžik za marky a dolary dokoupíte prodané koruny zpět a zdevalvovanou měnou splatíte dluhy českým subjektům. Vám i vaší bance však navíc zůstane dost dolarů i marek k tomu, aby vás šéf mohl s úsměvem poplácat po zádech.

Říkáte si, že je to dost dobrý nápad. Položíte telefon, dopijete kávu, prohodíte pár slov se šéfem a spolupracovníky, usednete k terminálu Reuters, vyťukáte Prahu a vrhnete se na to.

Pokračování příště.

Seriál Boj o českou korunu
Dnešní článek je součástí seriálu, jehož minulé díly si můžete přečíst zde:

Co si myslíte o nástrojích, které má centrální banka kdispozici při obraně měny? A jak podle vás tuto svou roli ČNB zvládala a zvládá?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční atraktivita ČR: lepší image než výsledky

6. 10. 2006 | Simona Ely Plischke

Investiční atraktivita ČR: lepší image než výsledky

Česká republika je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí světa. Svoji image ale může zhodnotit ještě lépe, z evropských zemí má totiž mezi investory čtvrté nejlepší renomé. Je... celý článek

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

21. 8. 2006 | Simona Ely Plischke

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

Česká republika dosáhla dalšího prvenství. Z regionu střední a východní Evropy se u nás nejlépe vede úplatkářství v oblasti veřejných zakázek. A aby toho nebylo málo, jsme jediná nová... celý článek

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

18. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

Ze zemí Visegrádské čtyřky vyděláváme nejvíce. Na vrchol evropského žebříčku to ale máme hodně daleko. Vyděláme si totiž pouhých 13 % toho, co za stejnou práci dostanou Dánové. Jak... celý článek

Partners Financial Services