Komodity: před zimou hlásí pokles

Robert Šíbl | 14. 12. 2006
Komodity: před zimou hlásí pokles
Pokles zásob ropy a vyšší než obvyklá poptávka v tomto období se podepsaly pod mírným růstem na trhu s ropou. Její cena se bez větších politických rizik a jiných faktorů ovlivňujících zejména nabídkovou stranu v listopadu pohybovala mezi 60–65 dolary za barel. A jak na tom byly ceny dalších komodit?

Index Ceny ropy pokračovaly v růstu, a to až na úroveň 64,4 USD/barel. I přes zvýšení produkce mimo země OPEC nestačila nabídka pokrýt výjimečně vysokou poptávku. Nízké ceny pro spotřebitele vedly letos k vysoké spotřebě, a tedy k vyčerpávání zásob. Čerpání zásob bylo nejvyšší za poslední dva měsíce.
Nové projekty těžby v Brazílii a Súdánu byly nastartovány letos v říjnu, těží se také nová pole v Rusku a Ázerbájdžánu. Společnost Shell je připravena snížit svůj 55% podíl v projektu Sachalin-2. O největší zahraniční investici tohoto typu v Rusku má zájem státem kontrolovaná společnost Gazprom. Shell by měl snížit svůj podíl v tomto projektu na 25 %.
Příští rok očekávají energetické agentury další zvýšení nabídky, která bude proudit z nových těžebních projektů. Reálný dopad těchto projektů je však již zapracován v dnešních cenách.


Vývoj cen vybraných komodit
8. 12. 2006 1. 12. 2006 8. 11. 2006 30. 12. 2005 8. 12. 2005
GSCIER Index 605,67 -3,50 % -0,79 % -15,81 % -19,36 %
Ropa 62,2 -3,74 % 4,38 % 5,46 % 6,02 %
Zemní plyn 7,56 -10,22 % -3,35 % -32,64 % -49,57 %
Zlato 626,1 -2,89 % 1,26 % 20,66 % 20,57 %
Zemědělské plodiny 624,19 -4,89 % -3,35 % 8,89 % 16,99 %
Vývoj cen vybraných komodit

 

V kontrastu s ropou došlo na trhu se zemním plynem na počátku prosince k prudkému propadu. Hlad po zásobách není proti ropě v tomto období tak zřetelný, především proto, že zima ve Spojených státech letos začala proti dlouhodobým průměrům trochu mírněji. Na trhu klesla jeho cena o více než 10 %, v letošním roce je cenový vývoj značně volatilní a velmi těžko předvídatelný.

 

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od poloviny roku 2006

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Na trzích s průmyslovými kovy zůstává největší neznámou budoucí vývoj čínské ekonomiky. Její poptávka v tomto roce rapidně vzrostla spolu s nebývalými výsledky tamního hospodářství. Prozatím platí, že zásoby základních kovů zůstávají na nízkých úrovních. Pokles globálního růstu v příštím roce by ale mohl snížit tlak na poptávkové straně. Minulé poklesy především u hliníku byly způsobeny dodatečnou kapacitou na nabídkové straně.

Cena zlata se od poloviny listopadu snížila o 2,9 %. Lze ale předpokládat, že se opět vrátila jeho vlastnost substituovat klesající americký dolar (profil, názory). Tato závislost je historicky patrná, v posledních letech byla ale porušena a zdá se, že od poloviny letošního roku i v tom nadcházejícím se cena zlata bude pohybovat v úzkém kontaktu s americkou měnou.

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.
Kukuřice a pšenice jsou stále na vzestupu, neboť zásoby v USA i jinde ve světě jsou na rekordně nízké úrovni a čeká se jejich další snižování. Poptávku po kukuřici zvyšuje spotřeba výrobců bionafty, také spotřebitelé mimo USA očekávají další nedostatek této plodiny. Třetí světově důležitá plodina, sója, má dosud zásoby relativně bohaté. Pokud by se pěstitelé zaměřovali na produkci kukuřice (kvůli zajímavějším cenám), mohla by produkce i zásoby sojových bobů klesat. Tato obava už se projevuje v růstu cen sóji, neboť i sója je vhodnou plodinou k výrobě biopaliv.
Zemědělský subindex sice v období minulého měsíce klesl o 4,9 %, od počátku roku se jeho současná úroveň pohybuje o téměř 9 % výše.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.
Na textu spolupracovala Andrea Keprtová.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

7. 12. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: listopad 2006

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. Rizika prognózy... celý článek

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

24. 11. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož... celý článek

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

25. 10. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

24. 8. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání... celý článek

Partners Financial Services