Jak na opce: opční strategie

Eva Marečková | 30. 11. 2006
Jak na opce: opční strategie
Jaké jsou nejlepší opční strategie? A co je klíčovým faktorem při výběru strategie? Dnes se podíváme na široké spektrum opčních strategií a jejich kategorizaci.

Možná jste již slyšeli doporučení typu: "Covered call je nejlepší strategie, protože redukuje riziko a zároveň umožňuje pravidelné zisky." Nebo: "Straddle je nejlepší strategie, protože umožňuje vydělávat bez ohledu na to, jestli trh jde nahoru nebo dolů."

Kdykoliv někdo říká, která strategie je nejlepší, dává v podstatě najevo své preference profilu rizika a zisku, který nabízí určitá opční strategie.

Na otázku která je tedy nejlepší strategie neexistuje odpověď v podobě jediné univerzální strategie. Nejlepší strategií je ta, která vyhovuje vašemu profilu rizika versus očekávanému zisku v daném náhledu na vývoj podkladového aktiva. Je potřebné získat přehled o různých strategiích a naučit se, jak je použít. Abychom posoudili vhodnost určité strategie pro dané podkladové aktivum, můžeme využít graf zisků a ztrát (profit and loss diagram), blíže popsán v tomto díle našeho seriálu: Jak na opce: grafy zisků a ztrát. Tyto grafy budou součástí představení jednotlivých opčních strategií.


Na obrázku můžeme vidět cenový vývoj a graf volatility. Co bude důležitějším prvkem našeho rozhodování? Vývoj podkladového aktiva nebo volatilita?


Jaké jsou nejdůležitější faktory při výběru správné strategie?

  • první a nejdůležitější je váš názor na vývoj podkladového aktiva. Opce nabízí strategie profitující na býčích, medvědích i neutrálních trzích,
  • druhým faktorem je výše zisku, který očekáváte, pokud se váš názor na vývoj podkladového aktiva ukáže jako správný, a vaše ochota akceptovat ztráty, pokud se váš názor ukáže jako nesprávný.

V dalších dílech si budeme postupně vysvětlovat jednotlivé opční strategie. Existuje vícero členění opčních strategií, které zohledňují různé pohledy. Tyto se mohou doplňovat nebo prolínat.

1. Členění podle použitých opcí v opční strategii:

  • základní strategie (long call, long put, short call, short put),
  • kombinované strategie (straddle, strangle, spread, covered call, atd.).

2. Podle aspektu, kterému přikládáme větší důraz při obchodování, rozlišujeme:

  • directional - obchodování, kde nás primárně zajímá směr předpokládaného vývoje podkladového aktiva,
  • non-directional - obchodování založené na volatilitě.

 3. Z pohledu vývoje podkladového aktiva, máme k dispozici:

  • býčí strategie (long call, short put, spready, ...),
  • medvědí strategie (long put, short call, spready, ...),
  • neutrální (straddle, strangle, butterfly, ...).

4. Další členění zohledňuje rozšířenost používání a dobu vzniku:

  • klasické strategie (nazývané "vanilla options") - call, put, strangle, condor, atd. Tyto jsou poměrně rozšířené a hodně používané již delší dobu.
  • exotické - bariérové opce (digitální opce, knockout opce, ...), podle stylu uplatnění (pařížské, bermudské, ...), pojištovací opce s různou mírou rizika (quanto opce, compound opce,...) . Jedná se o nové speciality, které je možné obchodovat jen u menšího počtu brokerů.

5. V souvislosti s cílem a časovým horizontem, můžeme strategie členit na:

  • výnosové (např. kalendářní spready) - cílem je pravidelný menší výnos, pozice je držena delší dobu,
  • spekulativní (např. diagonální spready) - cílem je dosáhnout maximální zisk v krátkodobé pozici, zejména tam, kde očekáváme prudký pohyb podkladového aktiva (často před vyhlašováním firemních výsledků).

Každá opční strategie, která vypadá dobře na papíře, bude v reálu dobře fungovat, jen pokud se podkladové aktivum pohne předpokládaným směrem a v předpokládaném čase. To se ale vždy nemusí povést. Proto musí být opční obchodník připraven na všechny alternativy vývoje.
Při vstupu do opční pozice tak musíme mít jasno v tom, co uděláme za různých okolností. Musíme mít definovaný nejen náš cílový zisk, ale i výstupní ztrátový bod. K dispozici máme rovněž tzv. korekční strategie, které nám pomáhají zvýšit pravděpodobnost zisku, nebo snížit ztrátu.

Zvolení opční strategie bývá tou jednodušší částí hry. Důležité je pravidelně sledovat vývoj pozice a když se trh pohne, být připraven upravit svou pozici.
Zkušení opční obchodníci potvrzují, že nejdůležitějším prvkem dlouhodobě ziskového obchodování je risk management.

Dnes jsme si nastínili různé pohledy kategorizace opčních strategií. V dalším díle začneme postupovat od základních opčních strategií.

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Máte vlastní opční strategii? V čem spočívá?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: opční burzy

23. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční burzy

Jak se za víc než třicetiletou historii standardizace vyvíjelo opční obchodování? Jakou roli tady sehrála Chicago Board Options Exchange? Víte, že tato burza má víc počítačových monitorů... celý článek

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

16. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: grafy zisků a ztrát

Jak se naše opční pozice může vyvíjet v čase? Kdy a kolik vyděláme a jaké podstupujeme riziko? Odpovědi na tyto otázky nám pomáhají objasnit grafy zisků a ztrát. Vysvětleme si je a... celý článek

Jak na opce: opční expirační cykly

9. 11. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: opční expirační cykly

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají opce k dispozici různé expirační měsíce pro obchodování? Je v tom zdánlivém chaosu nějaký pořádek? Dnes se podíváme blíž na opční expirační... celý článek

Jak na opce: opční názvosloví

2. 11. 2006 | Eva Marečková | 1 komentář

Jak na opce: opční názvosloví

Jak interpretovat opční data? Jaké parametry jsou udávány na stránkách poskytovatelů opčních dat? Jaké možnosti nabízí opční software? Dnešní část vám pomůže zorientovat se v používaném... celý článek

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

26. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným... celý článek

Partners Financial Services