Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Robert Šíbl | 24. 11. 2006
Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají
Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož letošní cesta se vyvíjí především podle vývoje zásob. Od počátku roku, stejně jako v horizontu jednoho roku jeho cena poklesla o více než 30 %, v říjnu ale přidal více než 20 %.

Zatímco 3. čtvrtletí roku se vyznačovalo vysokými zásobami ropy, v říjnu se zásoby benzínu i ropných destilátů v USA rapidně snížily. Ropa dosáhla v posledních dnech cen kolem 61 USD/barel. To je výsledkem zvýšené poptávky a odstávek zařízení za účelem údržby. Také snížení těžby v Saudské Arábii ovlivnilo pokles importů do USA. Zásoby v Evropě a Asii nebyly ani v září nadprůměrně vysoké a nyní už dochází také k jejich snižování. Příchod zimních měsíců je další faktor, který působí tlak na vzestup cen energií.

V USA příchod zimní sezóny ovlivnil zejména ceny zemního plynu. Ten prodělal v období minulého měsíce silný růst, což bylo výsledkem faktorů jak na nabídkové, tak poptávkové straně. Ukazují se sezónní vlivy, které v případě nižších teplot výrazně zvýší poptávku po této komoditě. Proto se také před blížící se zimou nedá příliš předpokládat další pokles jeho ceny. Neexistuje však ani mnoho důvodů, které by mohly působit na další růst ceny. Vysoké zásoby, které jsou vysoko nad těmi loňskými i nad desetiletým průměrem v zimním období klesnou, výrazný pokles s kurzotvorným vlivem lze čekat právě jen v případě silnější než očekávané zimy.

Vývoj cen vybraných komodit
10. 11. 2006 3. 11. 2006 10. 10. 2006 30. 12. 2005 10. 11. 2005
GSCIER Index 606,28 0,12 % 0,50 % -15,73 % -14,37 %
Ropa 59,71 0,95 % 0,62 % 1,24 % 7,24 %
Zemní plyn 7,79 -1,14 % 20,54 % -30,57 % -31,51 %
Zlato 630,1 0,14 % 9,35 % 21,43 % 34,72 %
Zemědělské plodiny 625,89 0,03 % 7,91 % 9,19 % 16,79 %
* GSCIER Index - Goldman Sachs Commodity Exccess Return Index

Zdroj: Bloomberg, AKAM

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.

Průmyslové kovy končily období minulého měsíce o 10 % výše. Na ceně přidal především zinek, jehož zásoby se díky vysoké poptávce dále tenčí. Výroba galvanizované oceli, k níž se zinek využívá vzrostla v období jednoho roku o 12 %, ale čínská produkce více než o 80 %. Také další kovy jako nikl nebo hliník v průběhu minulého měsíce získaly. S dalším růstem čínské ekonomiky souvisí také další vývoj zásob průmyslových komodit a také růst jejich cen. Sektor kovů je navíc v posledních letech více náchylný k "negativním" šokům, mezi které počítejme například stávky iniciované odboráři.

Zemědělské plodiny jsou konečně na vzestupu. Odhady světové produkce hovoří o nižších výnosech kukuřice v USA. Světové i americké zásoby jsou na extrémně nízkých hodnotách. Navíc se očekává tlak na růst spotřeby kvůli výrobcům etanolu. Tyto faktory mohou mít ve středním i delším horizontu dopad na růst ceny. Obdobná je situace na trhu s pšenicí, kde jsou zásoby také nízké. Sucho v Austrálii a Brazílii způsobilo pokles produkce, který už je dnes zakomponovaný v cenách.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit od počátku roku 2006

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Letošní rok si výrazný úspěch připisuje zlato. Vývoj jeho ceny lze spojovat s postupným oslabováním amerického dolaru (profil, názory). Investoři v době poklesu této měny nezřídka přesouvají prostředky právě do zlata, které tak od počátku roku přidalo více než 21 %. Současná cena na úrovni 630 dolarů za trojskou unci by tak mohla i v dalším období ještě vzrůst.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

2. 11. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

Změny v průběhu minulého měsíce nebyly převratné. Fundament hlavních světových ekonomik zůstává podobný, očekávání budoucího vývoje snad nejvíce ovlivnily poklesy cen energií, které... celý článek

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

25. 10. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

24. 8. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: v červenci spíše klesaly, nyní nás ale čeká zdražování

Tvrdá data potvrdila oslabení hospodářství USA, trh proto začal počítat s nižší poptávkou po komoditách v průmyslových výrobách, tedy především po průmyslových kovech. Toto očekávání... celý článek

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

28. 7. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: ceny ropy pod tlakem blízkovýchodního konfliktu

Izraelsko-libanonská válka zavdala hlavní příčinu k prolomení dalších historických maxim ceny ropy na světových trzích. Nejistota, zda se do konfliktu nevmísí Sýrie a především Írán... celý článek

Partners Financial Services