Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější
Kdo je hypoteční makléř a s čím vám může pomoci? Jak vybrat toho "pravého" makléře? Je výhodnější uzavřít hypotéku přes makléře, nebo přímo u banky? Kolik služby hypotečního makléře stojí?

Hypoteční makléř (někdy také broker) je společnost, která na základě licence zprostředkovává prodej finančních produktů smluvních bank. Převažuje nabídka hypotečních úvěrů, u některých větších hypotečních makléřů si ale můžete vyřídit také stavební spoření či úvěr ze stavebního spoření, pojištění, spotřebitelský úvěr nebo americkou hypotéku.


Hypoteční makléři u nás

V České republice vznikali první hypoteční makléři v letech 2000 až 2001. Inspirací byl patrně úspěch těchto společností v zemích jako je Irsko, Velká Británie a hlavně USA. Na americkém trhu je v současnosti prostřednictvím hypotečních makléřů vyřízeno více jak 80 % všech hypotečních úvěrů. České banky ve svých statistikách uvádějí, že prostřednictvím externích zprostředkovatelů dnes získávají více než polovinu hypoték. Nejvýznamnější obchodní kanál v současnosti pro hypoteční banky představují právě hypoteční makléři.

Tuto skutečnost potvrzuje i fakt, že v loňském roce každou desátou hypotéku sjednal jeden z čtyř největších makléřů českého hypotečního trhu, současně zakládajících členů nově vzniklé Asociace hypotečních makléřů (AHM). S objemem přes 10 miliard korun se členové AHM zařadili na 4. místo za Českou spořitelnu (profil, názory) (24,8 mld. Kč), Hypoteční banku (profil, názory) (18,7 mld. Kč) a Komerční banku (profil, názory) (16,3 mld. Kč). Pro srovnání, banky na 5. až 8. místě poskytly hypotéky v objemu "pouze" okolo 4 miliard Kč, což je poměrně velký skok.

Na podzim letošního roku se největší hypoteční makléři spojili a vytvořili Asociaci hypotečních makléřů. Zakládajícími členy jsou společnosti Gepard Finance, Hyposervis, Simply a Sophia Finance. V nejbližší době se k AHM připojí také slovenské Hypocentrum. Cílem AHM je zviditelnit činnost hypotečních makléřů, podněcovat změny na hypotečním trhu včetně změn legislativy a vytvářet zdravý konkurenční tlak.


Jak si vyřídit hypotéku?

Asi úplně prvním krokem ve chvíli, kdy se rozhodnete vyřídit si nějaký úvěr na bydlení, bude zjistit, jaké máte možnosti. V tuto chvíli však na českém trhu působí více než 15 poskytovatelů hypoték a 6 stavebních spořitelen, každá z bank pak nabízí několik různých typů úvěrů, které jsou navíc různě kombinovatelné a údajně bychom se dopočítali až 1 000 možných produktů. Nejen že není v silách běžného žadatele o úvěr na financování bydlení seznámit se s kompletní nabídkou trhu, ale pro laika je téměř nemožné vybrat si ten "pravý" úvěr.

A když se pro nějakou půjčku rozhodnete, "dotáhnout" celou akci ke zdárnému konci také není zrovna procházka růžovým sadem. Přestože vyřízení hypotéky je dnes jednodušší než před pár lety, stále je s ním spojeno množství administrativy. Každý, kdo si hypotéku vyřizoval sám, o tom ví své. Budete muset sehnat a zkompletovat množství dokladů (více viz sekci Hypotéky) a oběhnout množství úřadů. Kdybychom to celé chtěli přepočítat na čas, může vám součet doby, kterou věnujete vyřizování hypotéky, zabrat dokonce i několik týdnů dovolené.


Proč spolupracovat s hypotečním makléřem?

Pokud si hypotečního makléře vyberete dobře (viz odstavec Jak rozeznat kvalitu?), dvěma výše popsaným situacím se vyhnete. Navíc můžete ušetřit, a to nejen díky dobré volbě hypotéky. Členové AHM dokonce uvádí, že díky objemu klientů a peněz, který přinášejí bankám, jsou schopni vyjednat výhodnější podmínky hypotečního úvěru (např. nižší úrokovou sazbu nebo levnější odhad nemovitosti). Což může, ale také nemusí být pravidlem pro každý klientský případ. Často také makléři spolupracují nejen s bankami, ale také s developery, a pak se můžete dočkat skutečně nadstandardních podmínek. Klient tak u hypotečního makléře může získat nejen lepší servis, ale i výhodnější úvěr, než kdyby jednal s bankou přímo.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.
Kromě poradenství v oblasti financování bydlení, vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky. V jednotlivých sekcích najdete byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu, rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti. Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu - developerské projekty a rodinné domy na klíč či aktuálnosti nabídky (novinky za 7 dní). Vyhledávač realit najdete přímo na naší Home Page, záložka je umístěna v horním menu vpravo, případně klikněte zde.


Pracují makléři skutečně zadarmo?

Seriózní makléři svoje služby poskytují zdarma, respektive jejich práci neplatí žadatel o hypotéku, ale banka, které klienta zprostředkují. V této souvislosti se občas objevuje argument, že makléř stejně doporučí banku, u které má nejvyšší provizi.

O vyjádření jsme proto požádali Petru Horákovou Krištofovou, manažerku AHM, která uvedla: "Velký makléř má výše provize nastaveny tak, že jsou prakticky shodné, tzn. není důvod upřednostňovat jeden bankovní dům před jiným. Závislost na výši provize se tedy může týkat drobných zprostředkovatelů, kteří nabízí například 2 až 3 banky a jejich vyjednávací pozice vůči bance je malá, netýkajíc se však velkých hypotečních makléřů." Navíc poctivý hypoteční makléř si ani dost dobře nemůže dovolit posílat žadatele o hypotéku pouze do jedné banky, ty ostatní by mu totiž nejspíš licenci dříve či později vypověděly.

Co patří mezi standardní služby členů AHM najdete v boxu. Zpoplatněny jsou až nadstardardní služby, např. časově velmi vytížení klienti si mohou na základě plné moci od makléře nechat vyřídit celou hypotéku (cena se pohybuje okolo 15 000 Kč + DPH v závislosti na makléři). Makléři sdružení v AHM dokonce slibují, že jejich péče o klienta nekončí čerpáním hypotéky, ale že jsou zdarma jeho partnerem i po celou dobu splácení úvěru. S žádostí o pomoc se na ně tak můžete obrátit např. ve výročí fixace, kdy budete potřebovat s bankou vyjednat novou úrokovou sazbu.

Co všechno by měl hypoteční makléř zdarma vyřídit?
  • veškeré osobní konzultace - výpočet bonity klienta, výběr nejvhodnějšího produktu dle specifik a požadavků klienta atd.,
  • komunikaci s bankou - např. vyjednání speciálních podmínek pro klienta,
  • kompletaci úvěrové složky - tedy i zajištění odhadu nemovitosti, podkladů k nemovitosti z katastrálního úřadu atd.,
  • monitoring schvalovacího procesu v bance,
  • doprovod do banky k podpisu úvěrových a zástavních smluv - případně vysvětlení formulací v těchto smlouvách,
  • doložení úvěrové s zástavní smlouvy na katastrální úřad,
  • zajištění nezbytného pojištění, např. pojištění nemovitosti – viz článek Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění,
  • pomoc při zajištění splnění podmínek pro čerpání úvěrových prostředků.


Jak rozeznat kvalitu?

Existuje několik faktorů, na základě kterých můžete rozlišit, zda je hypoteční makléř kvalitní a splní vaše očekávání. Určitě zvolte společnost, která spolupracuje s co nejvyšším počtem institucí poskytujících úvěry na bydlení. Jejich seznam najdete na internetových stránkách vybraného makléře, případně se na ně zeptejte. Jen tak budete mít jistotu, že makléř skutečně obsáhne celou nabídku trhu. Např. členové AHM spolupracují vždy s více jak 10 bankami. Hypoteční makléř by vám také měl umět doložit certifikaci banky, že je oprávněn její produkty nabízet a měl by být pojištěn pro případ, kdy by vám banka hypotéku zamítla a vám by např. z neplnění již uzavřených smluv plynula nějaká sankce.

Makléř by měl optimální hypotéku vybrat na základě vašich požadavků, tzn. pokud je pro vás rozhodující cena úvěru, měl by svoje doporučení podložit konkrétními výpočty a srovnáním. V případě, že vám makléř příliš nenaslouchá a vychvaluje jediný produkt či banku, buďte ostražití a raději zajděte ještě jinam. Přestože makléři tvrdí, že je platí banka, nikoli klient, je také lepší si dopředu vyjasnit, které služby jsou standardní a za které budete muset zaplatit.

Obrázek o hypotečním makléři vám také pomůže udělat jeho vystupování vůči klientovi, tedy jak rychle zareaguje na váš e-mail, jak dostupný je na telefonu apod. Pozitivem jsou i kvalitní reference, dobré jméno a několikaleté zkušenosti s tímto typem podnikání. Stejně jako každá jiná služba, je to o lidech - budou dobří makléři a špatní makléři...

Psáno pro deník Metro.

Máte nějakou vlastní zkušenost s hypotečním makléřem? Poradil vám dobře, či nikoli? Jak jste ho našli? Byly jeho služby skutečně zdarma, nebo vám něco účtoval?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2006 16:47, Petra Horáková Krištofová, AHM

Vážený pane,
když makléř = 0 (tedy bez makléře), znamená to, že úkony, které činí za banku obvykle makléř, bude si banka muset udělat sama. Tedy veškeré náklady, které v určité fázi nese makléř, nese banka sama.Tímto nikde nevzniká žádný "prostor".

Pokud jde o vyjednání lepších podmínek - netvrdím, že není možné, aby si klient "vydupal" lepší podmínky, než jaké dostane na přepážce. S makléřem to má ale jednak téměř jisté, jednak se nemusí o nic starat. Určitě je to také otázka nakládání se svým volným časem. Někoho zkrátka běhat po bankách a po katastru baví a proti tomu nelze nic namítat. ;o)
Přeji Vám pohodové předvánoční dny.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2006 11:17, Gergi

Moje zkusenost: nejlepsi si vse zaridit sam. Ohledne penez nelze nikomu duverovat, takze clovek tomu musi rozumet alespon tak, aby poznal, jestli ho makler balamuti nebo ne - a kdyz uz tomu tak rozumi, zvladne to sam. Pokousel jsem se jednou mit pojistovaciho maklere, prijemny clovek to byl, pravda, ale porad se mi snazil prodat KZP. Pojistky co jsem chtel se mnou uzavrel (auto, byt, atd) , ale kdyz jsem pak chtel zmenit havarijku, tak se porad vymlouval, ze ta stara je dobra a ze bych na zmene prodelal - zmenu jsem pak delal primo na pojistovne a samozrejme jsem neprodelal. Zkratka za zmenu pojistky nebyla odpovidajici provize. Jo a po case se mi ten pan ozval, ze uz dela i hypotecniho maklere, jestli nepotrebuji hypoteku. Dekuji pekne.
Muj postup na hypoteku byl nasledujici (jaro 2005): obejit cca 4 banky, vcetne te, co spolupracovala s developerem. KB + CS: prijemne povidani, dostal jsem stoh papiru na vyplneni, seznam odhadcu, ktere si mam sam obvolat, atd. - OK papiry sly do kose, nebudu pracovat za bankere, CSOB + GEMoney postoupily do druheho kola - bankeri byli ochotni papirovani vyridit za me a rovnez zaridit odhad. CSOB spolupracovala s developerem, nabizela lepsi urok. Obema bankam jsem zaplatil za odhad nemovitosti, CSOB dodala odhad az po urgenci, interni odhadce banky se ani nejel na nemovitost podivat - pozadal me o fotky, odhad presne odpovidal 100% nabizene cene - byl tusim zaokrouhlen na stokoruny nahoru. GEMoney - odhad byl drazsi, ovsem obdrzel jsem zpracovanou dokumentaci vcetne fotek a odhadovana cena byla o nekolik set tisic nizsi - dle meho nazoru realistictejsi a vice v souladu s tim, co predbezne odhadovaly CS + KB vzhledem k lokalite. CSOB vypadla v druhem kole, i kdyz nabizela lepsi urok - hypoteka neni zadna legrace a zpusob jakym mi CSOB zpracovala odhad me odrazoval od dalsi spoluprace.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Ne vždy musíte k hypotéce dokládat své příjmy

Chcete hypotéku a nejste schopni nebo nechcete bance prokázat své příjmy? Nezoufejte, na českém trhu jsou už čtyři hypoteční banky, které vám peníze půjčí i bez toho. Ale něco za něco...... celý článek

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

16. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

Myslíte si, že stavební spořitelny vám nepůjčí vyšší částku a že stavební spoření je dobré leda na rekonstrukce? Domníváte se, že hypotéku můžete předčasně splatit bez sankce? Jste... celý článek

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

18. 4. 2006 | Roman Scherks | 12 komentářů

Chytrá hypotéka od Broker Consulting: vychytralá a nefér prezentace

Kombinaci kapitálové životní pojistky a hypotéky už jen málokdo nabízí jako něco výhodného. Není také třeba, na trhu je podobný stroj na provize: hypoteční úvěr a investiční životní... celý článek

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

20. 3. 2006 | Kateřina Boušová

Dosáhnete na průměrnou hypotéku?

Průměrná výše hypotéky za loňský rok dosáhla úctyhodných 1 400 000 Kč. Kolik musíte brát, aby vám takovou "průměrnou" hypotéku banka poskytla? Stačí vám průměrná mzda 19 030 Kč? Spočítali... celý článek

Proč nechci hypotéku s kapitálovou životní pojistkou

20. 10. 2004 | Petr Šafránek

Proč nechci hypotéku s kapitálovou životní pojistkou

Financování bydlení pomocí hypotečního úvěru s odloženou splátkou jistiny v kombinaci s kapitálovou životní pojistkou je často prezentováno jako velmi výhodné. Pojďme se proto podrobněji... celý článek

Partners Financial Services