Jak na opce: opční expirační cykly

Eva Marečková | 9. 11. 2006
Jak na opce: opční expirační cykly
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč mají opce k dispozici různé expirační měsíce pro obchodování? Je v tom zdánlivém chaosu nějaký pořádek? Dnes se podíváme blíž na opční expirační cykly. Až problematiku vysvětlíme, můžete své znalosti otestovat.

V předchozím díle jsme si vysvětlili názvosloví opčních dat. Pro zobrazované měsíce vypršení opčních kontraktů jsme slíbili detailnější vysvětlení.

Expirační měsíce bývají často na první pohled matoucí, a to jak pro ty, kdo v této oblasti teprve získávají první informace, tak pro ty, kdo s opcemi již nějaké zkušenosti mají.  Pokusme se to tedy dnes napravit.

Podívejme se ještě jednou na zobrazení expiračních měsíců.


Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Začneme na začátku kalendářního roku. Proč jsou v lednu pro některé akcie k dispozici opční expirační měsíce leden, únor, duben a červenec? Proč mají jiné akcie ve stejnou dobu možnost obchodovat jinou kombinaci opčních expiračních měsíců - leden, únor, květen, srpen? Proč jsou někdy obchodované čtyři expirační měsíce a v jiném případě jich máme víc?
Zdá se, že je to složité, ale pokud se podíváme na pravidla a logiku za tím vším, začne nám to dávat smysl a budeme se tady umět zorientovat.


Začalo se jen s lednem, únorem a březnem

Když se opce v roce 1973 začali poprvé obchodovat, opční burza rozhodla, že pro akciové opce budou k dispozici čtyři expirační měsíce pro obchodování. Akcie začaly být postupně přiřazovány k jednomu ze tří cyklů. Přiřazování bylo náhodné, bez nějaké návaznosti na vyhlašování firemních výsledků nebo cokoliv jiného. Tyto tři cykly jsou: lednový, únorový a březnový.

Lednový cyklus:
V dalším popisu budeme používat zkratky anglických názvů měsíců. Pokud je tedy akcie přiřazena k lednovému cyklu, budou opce obchodovány pro tyto expirační měsíce:

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Únorový cyklus:
U akcií zařazených do únorového cyklu budou mít opce k dispozici druhý měsíc čtvrtletí:

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Březnový cyklus:
Pokud je akcie zařazena do březnového cyklu, tak její opce budou obchodovány pro měsíce:

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec


Přidán současný a následující měsíc

Jak postupně opce získávaly na popularitě, obchodníci a investoři hledali cesty jak obchodovat nebo ochraňovat své obchodní pozice i v krátkodobém horizontu. V roce 1984 opční burza rozhodla, že budou obchodovány současný měsíc, následujcící měsíc a pak dva měsíce z původního expiračního cyklu. Může se to zdát komplikované, ale nejlépe to pochopíme na konkrétním příkladě.

Řekněme, že je leden a my se se díváme na akcii lednového cyklu. Takže k dispozici pro opční obchodování budeme mít tyto měsíce expirací:

(Současný /Následující /Dva z původního cyklu)

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Expirace, tedy vypršení opčního práva, se děje třetí pátek v měsíci. Technicky je to sobota po tomto pátku, ale pátek jako obchodní den, je poslední příležitostí tyto opce obchodovat.

Když lednová expirace vyprší, změní se situace následujícím způsobem:

(Současný /Následující /Dva z původního cyklu)

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Po vypršení únorové expirace se přidá další měsíc, aby bylo možné obchodovat čtyři měsíce:

(Současný /Následující /Dva z původního cyklu)

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec

Na uvedeném příkladu bylo vidět, jak se posouvá současný a následující expirační měsíc a zároveň jsou k dispozici další dva měsíce z původního cyklu.

Otestujte se!
Pro prověření, jak jste se se zorientovali, zkuste napsat, jaké expirační měsíce budou obchodovány, až vyprší březnová expirace. Odpověď najdete na konci dnešního článku.


Některé akcie mají více expiračních cyklů

A teď, když v tom máme jasno, uvidíme u některých akcií víc expiračních měsíců. Co to znamená? Jak je to možné?

Na příčině jsou dlouhodobé opce zvané LEAPS (Long Term Equity Anticipation Securities). Jsou obchodovány s lednovou expirací, maximum tři roky (i když i tady jsou výjimky).

 

I když na začátku to s expiračními měsíci vypadalo zmateně, po shlédnutí uvedených pravidel můžeme vidět řád a logický postup při zobrazování opčních expiračních měsíců.

Příště si stručně uvedeme rozdíly mezi akciemi a opcemi. Dále se zaměříme na Profit and Loss diagramy (grafy zisků a ztrát), které budeme využívat při postupném představování opčních strategií.

(Odpověď na otázku výše: Po vypršení březnové expirace budou pro akcii v lednovém cyklu k dispozici opční expirační měsíce: Apr, May, Jul, Oct)

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.


Pochopili jste opční názvosloví? Zodpověděli jste otázku správně?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: opční názvosloví

2. 11. 2006 | Eva Marečková | 1 komentář

Jak na opce: opční názvosloví

Jak interpretovat opční data? Jaké parametry jsou udávány na stránkách poskytovatelů opčních dat? Jaké možnosti nabízí opční software? Dnešní část vám pomůže zorientovat se v používaném... celý článek

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

26. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným... celý článek

Jak na opce: příklad nákupu call opce

19. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: příklad nákupu call opce

Jak na základě již vysvětlených teoretických základů může vypadat jednoduchý opční obchod? Co může být důvodem vstupu do opční pozice? Co znamená pákový efekt opcí? Na konkrétním příkladu... celý článek

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

12. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

Co ještě potřebujeme vědět k solidnímu porozumění opčním strategiím? Jak se dá vysvětlit to, že mnozí při obchodování s opcemi ztrácí své peníze? Dnes se podíváme na důležitou součást... celý článek

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

5. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

Kdy je v opčním obchodování čas na naší straně a kdy naopak hraje proti nám? Víte, jak důležitou roli v historii sehrál tzv. opční oceňovací model? Dnes si ukážeme, které faktory jsou... celý článek

Partners Financial Services