Euro přijde velkým třeskem

Euro přijde velkým třeskem
Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele a obchodníky? Z jakých dalších variant mohla vláda vybírat a proč je zamítla? Podívejme se na problematiku očima Národního koordinátora pro zavedení eura.

Jak už sám název napovídá, zavedení eura (profil, názory) pomocí velkého třesku znamená, že ke všem změnám dojde najednou. Euro začne ve stejném okamžiku (zvykem bývá k 1. lednu) platit jak v bezhotovostním styku, tak i ve styku hotovostním. Jinak řečeno, od 1. ledna euro použijete, ať už budete vystavovat fakturu nebo platit v obchodě.

Aby byla změna na euro přehlednější a všichni měli čas se dobře připravit, je scénář velkého třesku rozdělen do pěti časových fází. Co se v každé z nich děje a jaké změny přinese?


Předpřípravná fáze před rozhodnutím o zrušení výjimky na zavedení eura v ČR - ve všech činnostech se používá česká koruna (profil, názory), probíhají technické přípravy na změnu. V této fázi se nacházíme dnes a ještě několik let v ní zůstaneme (vláda totiž sice zrušila rok 2010 jako rok zavedení eura, žádný nový termín ale nestanovila).

Přípravná fáze po rozhodnutí o zrušení výjimky na zavedení eura a před dnem vstupu do eurozóny - ve všech platbách se používá česká koruna, ceny v obchodech, údaje na výpisech z bank, na výplatních páskách a podobně jsou uváděny v korunách i v eurech na základě přepočtu podle stanoveného konverzního kurzu (tzv. duální označování cen). Zrušení výjimky proběhne zhruba půl roku před zavedením eura, ve druhém pololetí roku €-1 se tak začneme potkávat s cenami v korunách i v eurech a bude čas na poslední testy připravenosti firem i státu.

Období duální cirkulace - dnem zavedení eura musí být všechny bezhotovostní platby prováděny v eurech, pro hotovostní platby mohou být používána eura i české koruny. Prostřednictvím obchodů tak dochází k postupnému stahování české koruny z oběhu a není nutné stát fronty na výměnu peněz v bance. Obchodníci mají povinnost zákazníkům vydávat pouze eura, pokračuje také duální označování cen. Období duální cirkulace by mělo trvat dva až čtyři týdny, což je dostatek času pro přirozené stažení většiny korun z oběhu.

Období mezi koncem duální cirkulace a koncem duálního označování cen - ve všech transakcích je používáno výhradně euro, ale pro lepší porovnání cen jsou hodnoty v obchodech i na jiných finančních výpisech stále uváděny také v českých korunách. Duální označování cen by mělo fungovat minimálně rok po zavedení eura, aby měli všichni dostatek času zvyknout si na ceny v eurech a mohli je porovnávat s původními korunovými cenami.

Závěrečná fáze zavedení eura - po ukončení povinného duálního označování cen budou veškeré transakce prováděny pouze v eurech. Obchodníci mohou dobrovolně dále uvádět také ceny v korunách, ale nebude to po nich vyžadováno.


Proč velký třesk?

Vedle varianty "velký třesk" jsou při zavádění eura k dispozici další dvě možnosti, tzv. madridský scénář, použitý při vzniku eurozóny, a phasing-out (pro který neexistuje český termín). Madridský scénář odděluje zavedení eura do bezhotovostního oběhu s jeho uvedením do obchodů. To má teoreticky umožnit postupnou přípravu na zavedení eura a určitě to mělo svou logiku v době, kdy euro neexistovalo. Dnes je to ale zbytečné odkládání složitých změn.
Scénář phasing-out v podstatě odpovídá velkému třesku s jednorázovým zavedením eura, pouze pro některé právní nástroje (smlouvy, faktury a podobně) dává možnost stále po nějakou dobu používat koruny. To na jednu stranu umožňuje dělat změny postupně, na druhou stranu ale může vyvolat zmatek v tom, v jakých situacích používat euro a v jakých korunu.

Ze všech analýz tedy vyplývá, že velký třesk je nejtransparentnějším, nejrychlejším a nejpřehlednějším scénářem pro všechny zúčastněné subjekty. Jaké jsou hlavní důvody pro velký třesk?

  • scénář je jasnější a přehlednější pro všechny zúčastněné subjekty,
  • lépe vyhovuje podmínkám, kdy euro existuje a většina populace je zná, navíc bezhotovostní i hotovostní platební styk již v euru probíhá,
  • z hlediska nákladů půjde o nejlevnější variantu, neboť veškeré změny se provedou najednou a pouze jednou (zatímco u obou dalších scénářů by se některé změny dělaly nadvakrát),
  • účetní snadnost a rychlost, jednoznačnost, což opět přináší úsporu nákladů,
  • zejména pro obchod minimalizuje období přechodných mimořádných obchodně provozních opatření souvisejících se souběžným užíváním a evidencí dat, údajů a informačních sdělení v obou měnách, což ostatní scénáře nenabízejí, neboť vyžadují přechodná provizoria,
  • odpadá riziko nedokonalé koordinace více akcí při postupném zavádění nové měny,
  • v oblasti legislativy nabízí tento scénář nejvyšší míru právní jistoty,
  • odborníci i veřejnost si budou vědomi nezvratnosti procesu i odpovědnosti za jeho průběh, nebude vytvářen další čas pro spekulace,
  • při volbě scénáře velký třesk může být celý proces završen v rámci jednoho volebního období vlády, která bude rozhodovat jak o scénáři, tak o datu přijetí eura, a také schvalovat příslušný národní plán.

Zároveň samozřejmě platí, že s velkým třeskem nejsou zatím žádné zkušenosti, neboť se stejně jako u scénáře phasing - out jedná o dosud nerealizovaný scénář. Oproti madridskému scénáři postupného zavedení eura je také velký třesk náročnější na koordinaci a přípravu soukromého i veřejného sektoru, neboť všechny změny by se měly odehrát v jeden okamžik. Velkou výhodou pro ČR je ale to, že velký třesk použije již Slovinsko v lednu 2007 a pro stejný scénář se rozhodli i další zájemci o vstup do eurozóny. Do doby, než bude euro zavádět Česká republika, bude tedy praktických zkušeností dostatek…


Kdy euro zavedeme?

Víme tedy, jak euro jednou zavedeme. Teď už jen zbývá zjistit, kdy se tak stane. Vláda sice (trochu mimochodem a bez toho, aby to nahlas přiznala) zrušila termín 1. leden 2010, žádný jiný ale nestanovila. Stále také chybí důvěryhodný plán snižování schodku veřejných financí, takže nemá cenu přemýšlet o dřívějším datu než je rok 2012. A pokud bude pokračovat dnešní vlažný přístup, zavedou euro dříve Bulhaři než Česká republika…

Zavedou Bulhaři euro dříve než Česká republika? Má cenu přemýšlet nad způsobem zavedení eura, když zatím ani neznáme rok zavedení? "Ustojíme" velk třesk, nebo by byl lepší nějaký postupnější scénář.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 11. 2006 18:55, XXL

Stejně tak je důchod cenou důchodce na trhu. Tedy nejlepší se po odchodu do důchodu prodat k pitvě do anatomického ústavu nebo nechat rozebrat na molekuly, nicht wahr?

Zobrazit celé vlákno

+83
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

euro, finance, koruna, Kurz, Měny, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Euro dříve či později?

23. 10. 2006 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Euro dříve či později?

Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

20. 7. 2005 | Dana Chytilová

Povede přijetí eura ke zvýšení bankovních poplatků?

Víte, z jakých poplatků mají banky největší příjmy? Z mezinárodního platebního styku a z poskytování úvěrů. Při zavedení eura by právě první zdroj peněz výrazně poklesl. Čím jej banky... celý článek

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB... celý článek

Partners Financial Services