Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006

Robert Šíbl | 2. 11. 2006
Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: říjen 2006
Změny v průběhu minulého měsíce nebyly převratné. Fundament hlavních světových ekonomik zůstává podobný, očekávání budoucího vývoje snad nejvíce ovlivnily poklesy cen energií, které stáhly dolů meziměsíční změny inflace.

Americké hospodářství se potýká s déle trvajícím poklesem na trhu s nemovitostmi, více viz komentář Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent. Kupodivu se ale stále nenaplňují předpoklady o vlivu tohoto ochlazení na chování amerických domácností. Pokud se v ekonomice méně staví, budou lidé pro méně bytů a domů (rezidenční stavitelství) poptávat také méně zařízení (televizory, nábytek, apod.). Také klesající hodnota nemovitosti může v chování americké domácnosti sehrát svoji roli, pokud ta jako vlastník omezí spotřebu v okamžiku, kdy bude cítit, že jeho nemovitost ztrácí na ceně (zatímco platí stále stejné hypoteční splátky).
K tomu v současnosti nedochází a trh se již také dělí v názoru, zda k tomu vůbec kdy dojde. Pokles realitního trhu je totiž ve druhém pololetí letošního roku plně vyvažován růstem trhu akciového, na kterém spotřebitelé umisťují většinu svých úspor. Je tedy možné, že pokud si lidé nejsou vědomi, že jejich majetek ztrácí na ceně, jejich spotřeba neklesne, a stále tak bude solidním příspěvkem k růstu amerického HDP.
Zpomalení je tak patrné jen v poklesu odhadů růstu produktu v tomto roce a roce 2007. Tradičně vyšší úroveň odhadů váženého průměru růstu HDP proti zemím eurozóny způsobuje fakt výrazně pružnějšího trhu práce, který zvyšuje také možnosti růst potenciálního produktu. Zpět ale k vývoji v období minulého měsíce.


Spojené státy

Tvrdá data za třetí čtvrtletí jsou na světě. Hospodářství ve Spojených státech vzrostlo o 1,6 %, potvrzuje se tak pokračující zpomalení, které má prozatím charakter "měkkého přistání".

V minulém měsíci se nejvíce projevil pokles cen na komoditních trzích, více viz komentář Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá. Především pak vývoj na trhu s ropou, jejíž cena poklesla v průběhu září z 75 na 60 dolarů za barel, a nyní - i přes intervence ohledně snížení výrobních kapacit ze strany OPECu - se dále propadá až k 58 dolarům za barel.

Tento pokles nejvíce ovlivnil vývoj inflace, dal v důsledku důvod k mírnému snížení inflačních očekávání pro následující období. Růst cen totiž meziročně poklesl více než se očekávalo, ceny jsou proti září roku 2005 výše o 2,1 % (předpoklad: 2,2 %). Silný růst v září zaznamenal naopak index průmyslových cen bez vlivu energií a potravin, který díky vyššímu prodeji automobilů vzrostl meziměsíčně o 0,6 % proti předpokládaným 0,2 %. Pokles inflačních tlaků potěšil trh, který do cen dluhopisů začal započítávat snížení úrokových sazeb v příštím roce. Po slovním zásahu FEDu ale výnosy vzrostly na předchozí úrovně a zasedání z minulé středy poté ponechalo sazby na stávajících 5,25 % a potvrdilo rétoriku měnového výboru. Ten i tak ale bude v příštím roce sazby spíše snižovat.

FED si je silně vědom zpomalování americké ekonomiky. Svými výroky se snaží spíše zbrzdit trh. Ekonomika sice zpomaluje, je ovšem také možné, že minulý pokles cen energií může nastartovat nový růst. Možný boom se dnes projevuje jen na akciových trzích (také díky prozatím solidní výsledkové sezóně). Polovina analytiků se však domnívá, že pokles růstu bude silnější než jsou současné odhady.

Horší data hlásí americká průmyslová výroba. Výroba energie klesla v říjnu o 4,4 % proti září a přispěla významnou měrou k poklesu produkce o 0,6 % meziměsíčně. Také index filadelfského FEDu nečekaně klesl. Naopak nad očekávání se vyvíjí hodnocení sentimentu spotřebitelů. Spotřební nálada je nadále na solidní úrovni (i když oslabuje), stejně jako situace na trhu práce.

Rekordní deficit salda zahraničního obchodu v říjnu skončil na úrovni téměř 70 mld. USD. Na celkové sumě platební bilance se projevila také značná poptávka po amerických aktivech. Ta také stojí za říjnovým posílením dolaru (profil, názory) proti euru (MEUER), který ale na závěr měsíce ztratil své pozice po horších než očekávaných datech růstu HDP. Jeho kurz k euru tak měsíc na 1,276 USD/EUR.

Výhled pro americkou ekonomiku vypadá stále spíše pozitivně. Oslabení je patrné, minulý pokles cen energií ale opět může poskytnout impuls. Na druhé straně se pokles nemovitostního trhu může projevit i v delším období, což by někdy v polovině příštího roku mohlo znamenat ještě výraznější útlum. Scénář recese se ale nyní jeví jako málo pravděpodobný.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Eurozóna

Poslední dobou hodně komentovaný vývoj index ekonomického sentimentu ZEW byl v hledáčku celého trhu také tento měsíc. Pokud si někdo myslel, že hlouběji již klesnout nemůže, zmýlil se. Minulá hodnota ve výši 22,2 záporných bodů se propadla na -27,4. Za tímto vývojem hledejme další započtení navýšení DPH v Německu v příštím roce a nižší kupní sílu domácností. Především však za tímto datem stojí větší pesimismus analytiků. Ostatní ukazatele sentimentu potvrzují oživení růstu v Evropě, v indexu Ifo německých podnikatelů je v říjnu lépe hodnocena také složka očekávání, poprvé od počátku letošního léta.

Pokračující i když křehký růst ekonomiky je dále patrný. Průmyslová výroba v Německu v srpnu vzrostla proti minulému měsíci o 1,9 %. Vzrostly také srpnové maloobchodní tržby, a to více než trh očekával. Na meziroční úrovni o 2,4 %. Lze se tak domnívat, že dopad zpomalení růstu produktu v USA se v Evropě projeví až ve čtvrtém čtvrtletí.

Mírný pokles způsobený globálním vývojem na komoditních trzích zaznamenal růst cen. Jejich meziměsíční stagnace způsobila v meziročním vyjádření pokles o 0,1 procentního bodu na novou úroveň 1,7 %. Odhady růstu inflace v posledním měsíci hovoří o poklesu o další 0,1 pb.

Díky stále silnému růstu se nemění ani rétorika Evropské centrální banky. Prezident Trichet i přes pokles inflačních tlaků v ekonomice stále upozorňuje na připravenost ECB sazby navyšovat. Banka si tak vytváří dostatečný prostor pro uvolnění měnové politiky v případě většího zpomalení, které podle odhadů přijde ve druhé polovině příštího roku. Současné sazby jsou nastaveny na 3,25 % by mohly ke konci roku dosáhnout na 3,50 %, dluhopisové výnosy počítají ještě s jedním navýšením na počátku roku 2007. Nejbližší zasedání se připravuje na 2. listopadu.

Je jisté, že americká ekonomika již začala zpomalovat. Poslední vývoj ale ukazuje, že zpomalení nebude mít charakter recese, což by mohlo mít pozitivní vliv také na vývoj v Evropě.


Česká republika 

V celkovém pohledu domácí ekonomika začíná zpomalovat. Větší impulsy pro růst letošní rok nepřišly, země těží z výroby a exportu automobilů. Růst HDP v letošním roce by se mohl pohybovat na úrovni přesahující 6,0 %, pro příští rok se odhaduje pokles růstu na úroveň kolem 5,0 %. Pokud jsme byli v letech minulých lídrem regionu, lze očekávat pro příští rok i rok 2008 mírný ústup z pozic kvůli očekávanému oslabení v eurozóně.

Také u nás klesl minulý měsíc tlak na růst cen. Inflace se meziměsíčně snížila o 0,7 %, meziročně pak klesl růst cen na 2,7 % proti 3,1 % v srpnu.

V regionu tradičně ke konci měsíce zasedaly centrální banky. Ta česká ponechala sazby na 2,50 %, pokles cen v minulém měsíci nezavdaly důvod pro změnu v nastavení sazeb. V novém výhledu ČNB počítá s nižším růstem cen i HDP v příštím roce. I tak lze předpokládat mírný nárůst sazeb v příštím roce. Na růst sazeb bude tlačit také rozšiřující se úrokový diferenciál proti zemím eurozóny.

Mírné a očekávané zlepšení se dostavilo na trh práce. Lidí bez práce je opět méně. Podle metodiky ILO se míra nezaměstnanosti za září zastavila na 7,8 %, o 0,1 p.b. níže než v srpnu.

Deficit běžného účtu za srpen ve výši 14,3 mld. CZK byl nižší než tržní odhady a způsoben především vrcholícím odlivem dividend do zahraničí a výplata mezd zahraničním pracovníkům. Letošní saldo účtu bude zřejmě horší než to loňské (přibližně na úrovni 3,5 %), kdy se poměr k HDP dostal pod 3 % (2,1 %).

Vývoj na devizovém trhu také nepřinesl větších překvapení. Koruna na počátku měsíce oslabila až k 28,40 CZK/EUR, aby ke konci měsíce po spíše technickém vývoji proti sentimentu ve střední Evropě obrátila až pod 28,10 CZK/EUR. Do konce roku předpokládáme vývoj kurzu v užším horizontu 28,00 - 28,20 CZK/EUR.

Odhady základních makroekonomických ukazatelů ke konci roků 2005 a 2006
Konec roku USA EU ČR
2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e* 2005 2006e* 2007e*
HDP (reálný růst) 3,20 % 3,30 % 2,50 % 1,50 % 2,40 % 1,90 % 6,10 % 6,60 % 4,80 %
Míra inflace (index CPI) 3,40 % 3,50 % 2,60 % 2,20 % 2,20 % 2,20 % 2,20 % 2,90 % 3,10 %
Míra nezaměstnanosti 5,10 % 4,70 % 5,10 % 8,30 % 8,00 % 7,80 % 8,90 % 7,90 % 7,60 %
Základní úroková sazba 5,25 % 5,50 % 2,75 % 3,50 % 2,25 % 2,25 %
* vážený průměr odhadů Zdroj: AKAM, ABN, MS, DB, GS, Bloomberg, ČS
 
Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.
 

Jaký vývoj očekáte v říjnu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

5. 10. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: září 2006

Nálada na trzích se v září trochu uklidnila. Co se týče vývoje makroekonomických ukazatelů, lze s jistotou říci jen jedno: zpomalení přijde, načasování a hloubka je stále otázkou. Jak... celý článek

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

3. 10. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ve středoevropském čtyřlístku "řádily" centrální banky

Minulý týden zasedaly všechny čtyři centrální banky ve středoevropském regionu. Největším překvapením bylo rozhodnutí maďarské autority, překvapila ale Národná banka Slovenska a z části... celý článek

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

27. 9. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: snižujte váhu realitního sektoru ve svých portfoliích

Jak se během srpna a září vyvíjely realitní trhy? Proč realitní společnosti investující ve východoevropském regionu do budoucna nejspíš překonají společnosti investující v západní Evropě?... celý článek

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

22. 9. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: s klesajícím dolarem roste cena zlata

Pokles geopolitických rizik spolu s koncem motoristické sezóny, to jsou hlavní důvody dalšího poklesu na trhu s ropou. Prodejní náladě na trhu přidalo také zpomalování růstu americké... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

6. 9. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: srpen

Srpnový vývoj potvrzuje očekávané zpomalení ve Spojených státech, nejvíce patrné je na realitním trhu. Rizika globálního zpomalení světových ekonomik se minulý měsíc více přiblížila,... celý článek

Partners Financial Services