Jak na opce: opční názvosloví

Jak na opce: opční názvosloví
Jak interpretovat opční data? Jaké parametry jsou udávány na stránkách poskytovatelů opčních dat? Jaké možnosti nabízí opční software? Dnešní část vám pomůže zorientovat se v používaném názvosloví.

K opčním datům se můžeme zdarma dostat na běžně dostupných internetových stránkách (např. www.yahoo.com). Neplacená data bývají obvykle s 20minutovým zpožděním. Na uvedených stránkách je sekce Finance a v části Investing si vybereme záložku Options. Do okénka pod Enter Stock Symbol (Zadej symbol akcie) zadáme zkratku názvu podkladové akcie. Po kliknutí na tlačítko Get options, získáme následující opční data.

 

(V případě, že zkratku neznáme, máme možnost ji najít kliknutím na Lookup. Tady zadáme celý název společnosti a následně zjistíme zkratku.)



Pozn.: žlutě vyznačené opce jsou in-the-money.

Nyní se podíváme na jednotlivé parametry a stručně si je popíšeme.

View By Expiration
Zobrazení jednotlivých expirací - měsíců vypršení opčních kontraktů. K dispozici bývají nejméně čtyři různé měsíce (pokud se obchodují i LEAPS, tak je expiračních měsíců víc).
K podrobnému vysvětlení expirací a LEAPS se dostaneme v následujícím díle našeho opčního seriálu (viz sloupek níže).

Symbol
Opční symboly jsme si již vysvětlili v 2. díle. Ukázali jsme si tehdy, jak z opčního symbolu vyčíst symbol akcie, měsíc vypršení a realizační (strike) cenu.

Last
Tento údaj je cena za poslední realizovaný obchod dané opce.

Change
Sloupec "Změna" ukazuje, jak se změnila cena opce ve srovnání s transakcí, která se odehrála v posledním obchodě v jiném, než aktuálním obchodním dnu. Poslední obchod mohl proběhnout v předchozím dnu, ale také několik dnů dříve.

Bid
Cenová nabídka - nejvyšší cena, kterou je někdo ochoten zaplatit za danou opci, aby ji koupil. Pokud chcete prodat opci, toto je referenční cena, za kterou budete přibližně prodávat.

Ask
Cenová poptávka - nejnižší cena, za kterou je někdo ochoten prodat opci.
Pokud chcete koupit opci, toto je referenční cena, za kterou budete přibližně nakupovat.

Volume
Objem - zobrazovaný údaj ukazuje současný objem pro daný kontrakt. V průběhu obchodního dne se mění.

Open Interest
Tento údaj zobrazuje celkový počet existujících opčních kontraktů. Aby byl vytvořen nový kontrakt, je potřeba, aby kupující a prodávající otevírali pozici. Kupující zadává nákupní příkaz "buy to open" a prodávající otevírá pozici příkazem "sell to open". V tomto případě se Open Interest zvýší. Když obě strany svou pozici uzavřou, Open Interest klesne. Pokud jedna strana pozici otevírá a druhá strana pozici uzavírá, Open interest zůstává nezměněn.

Open Interest nám také pomáhá určit likviditu. Když vstupujeme do opční pozice, zajímá nás, jestli s danou opcí obchoduje dostatek prodávajících a kupujících. Pokud tomu tak není, může se stát, že nás při nízké likviditě překvapí značné cenové výkyvy.

Strike Price
Realizační cena - cena, za kterou vlastník opce má právo koupit (když vlastní call opci), nebo prodat (pokud vlastní put opci) akcie reprezentované opčním kontraktem.

Opční programy (např. software OptionVue) nabízí další volby zobrazení opčních parametrů. Podíváme se na některé vybrané možnosti.

Market Price (MktPr)
Tržní cena je odvozena z cen Bid, Ask a Last. Je vypočtena jako jejich vážený průměr (s větší váhou pro Bid a Ask ceny). Umožňuje, aby současná cena opce byla uvedena jako jeden údaj.

Theoretical Price (Th.Pr)
Teoretická cena bývá označována jako "fair value" (spravedlivá hodnota). K výpočtu se používá opční oceňovací model (informace o něm jsme uvedli ve 4. díle).

Seriál Jak na opce

Dnešní článek je součástí seriálu o opcích, který na Peníze.CZ vychází každý čtvrtek. Již jste si mohli přečíst tato témata:

Percent Over/Undervalued (%O/U)
Tyto parametry porovnávají tržní cenu s teoretickou cenou.
Procento Nadhodnocené/Podhodnocené opce je procentuální rozdíl mezi tržní a teoretickou cenou. Pokud je výsledkem kladné číslo, údaj naznačuje nadhodnocenou opční položku. Záporné číslo znamená, že daná opce je podhodnocená.

Time Premium (T.Prem)
Časová hodnota je vypočtena jako Tržní cena mínus vnitřní hodnota. Tato hodnota časem klesá a v den expirace se rovná nule.

Probability of Finishing In-The-Money (Prb.ITM)
Pravděpodobnost, že opce skončí v čase expirace jako in- the-money. Je to pravděpodobnost, že nám v čase expirace opce umožní nákup akcií za lepší cenu než bude tržní cena.

Dalšími zobrazovanými údaji bývají Řecká písmena (blíže vysvětlená v 5. díle).

Dnes jsme zvládli charakteristiku opčních dat a v dalším díle se podíváme na expirační cykly.

Autorka působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Jaké zkušenosti se zadáváním opčních příkazů máte vy? Vyznáte se v názvosloví?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

26. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: kombinace opčních příkazů

Jakým způsobem se vstupuje do opčních pozic? Jak je uzavíráme? Kdy máme garanci exekuce námi zadaného příkazu? Opční příkazy mají své definice, které musíme znát, abychom se vyhli zbytečným... celý článek

Jak na opce: příklad nákupu call opce

19. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: příklad nákupu call opce

Jak na základě již vysvětlených teoretických základů může vypadat jednoduchý opční obchod? Co může být důvodem vstupu do opční pozice? Co znamená pákový efekt opcí? Na konkrétním příkladu... celý článek

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

12. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: řecká písmena aneb proč mnozí nevydělávají

Co ještě potřebujeme vědět k solidnímu porozumění opčním strategiím? Jak se dá vysvětlit to, že mnozí při obchodování s opcemi ztrácí své peníze? Dnes se podíváme na důležitou součást... celý článek

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

5. 10. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: co ovlivňuje cenu?

Kdy je v opčním obchodování čas na naší straně a kdy naopak hraje proti nám? Víte, jak důležitou roli v historii sehrál tzv. opční oceňovací model? Dnes si ukážeme, které faktory jsou... celý článek

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

29. 9. 2006 | Eva Marečková

Jak na opce: do které opční pozice vstoupit

Jakou roli má cena opcí při rozhodování, do které opční pozice vstoupit? Náklady na nákup opční pozice mohou být 20 dolarů ale také 3 000 dolarů. Jak je to možné? Proč není vždy dobré... celý článek

Partners Financial Services